STEIN FRA MÅLSELV: Avdelingsdirektør Rune Langås i NDR er veldig fornøyd over å få klebersteinsbruddet på Grundnes i gjenåpnet. Steinen fra Målselv skal i første omgang brukes til å restaurere Nidarosdomen. FOTO: Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider
STEIN FRA MÅLSELV: Avdelingsdirektør Rune Langås i NDR er veldig fornøyd over å få klebersteinsbruddet på Grundnes i gjenåpnet. Steinen fra Målselv skal i første omgang brukes til å restaurere Nidarosdomen. FOTO: Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider

Nå skal det igjen hentes ut kleberstein fra Målselv til Nidarosdomen

MÅLSELV: Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider har lenge ønsket å gjenåpne Grundnes klebersteinsbrudd. Nå er driftskonsesjon gitt og det betyr at stein fra Målselv skal brukes i forbindelse med restaurering av Norges nasjonalhelligdom.

Publisert Sist oppdatert

Nidarosdomen ble påbegynt i 1070 og sto ferdig i all sin prakt rundt år 1300. Etter flere branner og manglende vedlikehold var katedralen ved inngangen til 1800-tallet i svært dårlig forfatning. I 1868 ble det bestemt at katedralen skulle gjenreises som nasjonalt symbol, og det store arbeidet begynte året etter. Restaureringen av Nidarosdomen har pågått i 150 år, men fremdeles jobber rundt 30 håndverkere kontinuerlig med ulike prosjekter på nasjonalhelligdommen.

Stor betydning

– På 1950- og 60-tallet henta vi stein fra Grundnes klebersteinsbrudd. Etter 60-70 år her på Nidarosdomen står den veldig fint og fortsatt har den god kvalitet. Vi søkte derfor om å gjenåpne steinbruddet i Målselv, en prosess som har tatt ett års tid. Nå har vi fått konsesjon og det er vi kjempefornøyd med å få gjennom, sier Rune Langås.

Som avdelingsdirektør i Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR), som er et nasjonalt kompetansesenter for verneverdige bygninger i stein, er han strålende fornøyd med å kunne disponere eget brudd igjen.

– Vi trenger jo stein kontinuerlig i forbindelse med restaurering av Nidarosdomen og andre verneverdige bygninger i stein. Det er derfor av stor betydning at vi kan disponere eget steinbrudd. Samtidig gir det oss trygghet i hele produksjonsfasen da vi vet at vi har stein av god kvalitet, sier Langås.

I gang etter ferien

Han forteller at konsesjon ble gitt for en måned tid siden. Håpet er å komme i gang med uttak av stein fra Målselv like etter fellesferien er over.

– Det blir spennende å ta ut stein fra Grundnes klebersteinsbrudd. Vi har veldig god erfaring med stein fra det bruddet. Det er en tilgjengelig og god allroundstein for både Nidarosdomen og andre steinbygninger. I så måte er det aktuelt å igjen levere stein herfra også til Stavanger Domkirke, sier Langås.

Opptatt av kvalitet

På spørsmål om hvor mye stein som skal hentes ut sier han at det i første omgang er snakk om rundt 100 kubikk med ferdig blokk.

– Det er ikke snakk om store kvanta. Vi er mer opptatt av kvalitet framfor mengder, og gleder oss til å få masse god stein å jobbe med. Som sagt har vi veldig god erfaring med kleberstein fra Målselv. Det er stein av god kvalitet og som også passer det trønderske klima, avslutter Rune Langås.

Powered by Labrador CMS