Landbruk Nord hyrer inn eksperter:

GNAGER: Denne luringen fikk Hans Andreassen fanget for en liten stund tilbake. Foto: Sol Gabrielle Larsen
GNAGER: Denne luringen fikk Hans Andreassen fanget for en liten stund tilbake. Foto: Sol Gabrielle Larsen

Nå skal rottene knekkes

STORSTEINNES: Sju av de atten gårdene som har fått gnagerne på besøk i Balsfjord, får fra i dag hjelp til å kvitte seg med de ubudne gjestene.

Publisert Sist oppdatert

Har du hørt noen mistenkelige skrapelyder i det siste? Kanskje du har oppdaget noen mørke flekker langs gulvlistene? Kjenner du en ubehagelig lukt fra urin eller ammoniakk rundt husveggene? Da er det på tide å søke profesjonell hjelp.

- Jeg har både lest, hørt om og sett disse fæle rottene som har blitt et så stort problem, sier Anne-Kariin Staff i Landbruk Nord.

På gården sin har de så langt fanget fem gnagere. Og flere kan det bli, hvis ikke planen som nå settes i gang fungerer. Etter stor pågang fra rottefortvilte bønder, har Landbruk Nord sikret seg en gylden avtale med selskapet Rentokil som er eksperter på skadedyrbekjempelse. Nå skal beistene tas.

- Det skal settes ut stasjoner med giftåter og klappfeller på gårdene, sier Staff.

I første omgang har sju gårder på strekningen Bergneset-Tennes meldt seg på. Rentokil skal etter planen begynne arbeidet i dag.

Masse bakterier

Landbruk Nord vet om elleve gårder til som også har fått rottebesøk. Det var i sommer de første beistene gjorde seg til kjenne på Storsteinnes. Nye Troms har tidligere vært i kontakt med Ewos-fabrikken på Bergneset som bekrefter at de har hatt en del problemer med gnagerne. Bedriften har vært i kontakt med kommunen, Nokas skadedyrkontroll og Mattilsynet om saken. Likevel vrimler det fortsatt på gårdene.

- Rottene kan spise opp fjøsene innenfra. I tillegg er de spekket av bakterier og «gud vet hva» de har med seg. Dette er en helt ny situasjon for oss. Den eldre garde forteller at de ikke opplevde noe slikt på gårdene før, sier Staff.

Hun forteller at det finnes kurs bøndene selv kan ta for å få lov til å håndtere giften som tar knekken på rottene. Men neste kurs, i regi av Mattilsynet, er ikke før til høsten.

- Det blir for lenge å vente, sier Staff.

I mellomtiden oppfordrer hun gårdseiere til å gjøre en del tiltak for å holde rottene unna.

- Alle kan gjøre litt, sier hun.

Sprer sykdom

Rotter utgjør en betydelig helserisiko for mennesker og dyr. Dersom de kommer seg inn i hus, kan de spre sykdom og skade og forurense mat. Unge rotter kan presse seg gjennom gliper på rundt 12 mm. Det er om våren og høsten at rotter formerer seg. Spesielt om høsten kan det florere av gnagerne. Skadedyrbekjemperne Rentokil skriver på sine hjemmesider at et par rotter kan slippe mer enn en million kroppshår hvert år. En gnager alene kan etterlate opp til 25 000 ekskrementer.

Men rottene er ikke bare ekle. De gnager på det de finner og er spesielt glade i elektriske kabler, plastrør og isolasjon.

Tidligere denne måneden var Nye Troms i kontakt med Nokas skadedyrkontroll i Tromsø. De fortalte at det er mye man kan gjøre forebyggende dersom man mistenker at rotter er i nærheten.

- Man bør rydde opp rundt husene sine og ikke stable ved opp langs veggen. Bruk netting i ventiler, musesperringer og ikke la kjellerdører og vindu stå åpne, sa Tom-Arild Jensen i selskapet.

Dersom problemet allerede er der, er det om å gjøre å skape en så utrivelig atmosfære for rottene som overhode mulig.

- Sørg for å holde det rent og ryddig hjemme. Rottene må ikke ha tilgang på mat.

Powered by Labrador CMS