Utenriks- og forsvarskomiteen trosser Rødt og sier nei:

NEI: Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget sier nei til å flytte et tilstrekkelig antall Bell 412 til Bardufoss. Saken skal riktignok voteres over i Stortinget først. FOTO: OLE SVERRE HAUGLI, FORSVARET Foto: Ole-Sverre Haugli Forsvaret
NEI: Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget sier nei til å flytte et tilstrekkelig antall Bell 412 til Bardufoss. Saken skal riktignok voteres over i Stortinget først. FOTO: OLE SVERRE HAUGLI, FORSVARET Foto: Ole-Sverre Haugli Forsvaret

Nå skal Stortinget stemme over Bell-flytting

Etter alle solemerker skal veien videre for Bell 412 avgjøres på torsdag, for da skal Stortinget stemme over Rødts forslag om å flytte et tilstrekkelig antall av helikoptrene fra Rygge til Bardufoss.

Publisert Sist oppdatert

Historien om Bell 412 ruller videre med uforminsket styrke. Det har nå gått noen år siden majoriteten av Bell-helikoptrene ble flyttet til Rygge fra Bardufoss, både for å serve Forsvarets spesialstyrker, men også for å være en kontraterror-beredskap.

Etter nyttår annonserte partiet Rødt at de aktet å fremme et forslag på Stortinget om å flytte Bell 412-helikoptrene til Bardufoss – i tråd med Hurdalsplattformen. Og forslaget ble så fremmet.

I den forbindelse har Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget kommet med sin innstilling – og de innstiller seg negativt til forslaget.

Liten grad

Komiteens medlemmer fra Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti bemerker seg i innstillingen at forslaget i liten grad vil utgjøre et substansielt bidrag til økning helikopterkapasitet de neste årene.

– Dette er fordi dagens flåte av Bell 412-helikoptre ble innfaset i Forsvaret rundt 1990 og innen få år vil nå sin tekniske levetid. Flytting av et mindre antall helikoptre nordover vil ikke i vesentlig grad løse utfordringene som pekes på i forslaget, særlig med henblikk på helikoptrenes utvidede vedlikeholdsbehov som følge av at de nærmer seg slutten av sin tekniske levetid, heter det i innstillinga.

Sikkerhetspolitisk betydning

Rødts partileder Bjørnar Moxnes, som også er medlem av Utenriks- og forsvarskomiteen, mener i motsetning til majoriteten av komiteen at det er av sikkerhetspolitisk betydning at flere helikoptre flyttes nordover.

– Det er Nord-Norge som grenser til Russland og er mest utsatt for risiko for militær konflikt. Uten helikoptre mister Hæren både evne til forflytning, situasjonsforståelse og medisinsk evakuering, noe som er alvorlig sånn som situasjonen er i dag. I tillegg risikerer vi at både den tekniske kompetansen og Hærens evne til å benytte helikoptre forvitrer for hver dag som går uten operative helikoptre. Vi mener det er avgjørende å styrke sivil og militær beredskap i Norges mest utsatte landsdel, både sikkerhetspolitisk, værmessig og geografisk, og definitivt viktigere enn å bruke helikoptrene til å trene på ørkenkrig i Jordan, slik forsvarsministeren sier de skal brukes i 2023, sier Moxnes.

Sender stikk

Han sender et lite stikk i retning regjeringen, og til landbruks- og matminister Sandra Borch, som han mener gikk høyt ut med lovnader i valgkampen.

– Før valget lovet SPs toppkandidat i Troms at helikoptrene skulle hentes fra Rygge rett etter valget og at hun personlig skulle fly dem til tilbake til Bardufoss om det ble nødvendig. Nå som Senterpartiet og Arbeiderpartiets representanter vil gå mot det de selv lovet i Hurdalsplattformen, må vi nesten be Borch gjøre som hun lovet i valgkampen og reise ned til Rygge og hente dem selv. Hun vil helt sikkert få hjelp til det av Forsvarets dyktige helikopterpiloter, sier han.

Og omtaler det som «et mageplask» dersom regjeringen ikke går inn for Rødts forslag når saken skal voteres over.

– Det er fortsatt ikke for seint å stemme for Rødts forslag om å styrke sivil og militær beredskap i Nord-Norge med dedikert helikopterstøtte til Hæren og flere Bell-helikoptre på Bardufoss, slik regjeringa lovet i Hurdalsplattformen. Alternativet er et skikkelig mageplask for både Senterpartiet og AP, om de stemmer mot det de lover i sin egen regjeringsplattform, når saken skal debatteres og stemmes over i Stortinget 30. mars, sier Moxnes.

Nye Troms har spurt landbruks- og matminister Sandra Borch om en kommentar til Moxnes’ uttalelser. Vi vil legge disse fram når de foreligger.

Powered by Labrador CMS