VARM VELKOMST: Ordfører Nils Foshaug (t.h.) og lufthavnsjef Jørn Limo erklærte Widerøes nye flytilbud for åpnet ved hjelp av et flysetebelte. Men flytilbudet ble gradvis nedtrappet allerede etter to uker. Foto: Malin Cerense Straumsnes
VARM VELKOMST: Ordfører Nils Foshaug (t.h.) og lufthavnsjef Jørn Limo erklærte Widerøes nye flytilbud for åpnet ved hjelp av et flysetebelte. Men flytilbudet ble gradvis nedtrappet allerede etter to uker. Foto: Malin Cerense Straumsnes

Nå slutter Widerøe å fly fra Bardufoss

BARDUFOSS: 1. mai i fjor landet Widerøe for første gang på Bardufoss lufthavn etter å ha opprettet et nytt rutetilbud. 29.juni forlater de lufthavna for godt.

Publisert Sist oppdatert

Etter et drøyt år med flyrutetilbud fra Bardufoss lufthavn har Widerøe innsett at det ikke er lønnsomt å opprettholde tilbudet. Direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt, Silje Brandvoll, bekrefter at det er stopp på flyruta fra Bardufoss til Bodø med virkning fra og med 2.juli. Det siste Widerøe-flyet forlater imidlertid flyplassen fredag 29.juni. Ifølge Brandvoll er det to årsaker til at de nå har valgt å legge ned den siste flyruta.

– Etterspørselen, kombinert med rammebetingelser, gjør at vi rett og slett ikke kan ha ruta, sier Brandvoll.

Hun viser til at rammebetingelsene gjør det vanskelig å stimulere til økt etterspørsel. På ruta til Bodø betaler de 403 kroner i avgift én vei, det vil si at en tur/retur-billett består av over 800 kroner kun i avgifter. I tillegg skal billettene dekke lønn og drivstoff før Widerøe i det hele tatt kan begynne å tjene penger på dem. I mars ble det kjent at selskapet skal kutte sine ukentlige flygninger i Lofoten og Vesterålen i august. Da ble det sagt at disse kuttene ikke rammer Bardufoss, men nå viser det seg altså at de ikke kan opprettholde tilbudet likevel.

– Billettprisene blir så høye før vi klarer å få lønnsomhet. Vi har ventet i det lengste og håpet vi skulle få det til, men dessverre har vi ikke annet valg enn å legge ned, sier Brandvoll.

Refundering eller ombooking

Da Widerøe begynte å fly fra Bardufoss for et drøyt år siden, tilbød de reiser til Tromsø og Bodø. Til å begynne med fløy de til Bodø fire dager i uka, og til Tromsø tre ganger i uka. Men allerede to uker etter oppstart valgte de å legge ned mandagsflyginga til Bodø, samt å kutte formiddagsflyene. Dette fordi det var liten interesse i å fly om formiddagen. Flyruta mellom Bardufoss og Tromsø ble redusert til to dager i uka, og 1.mars i år ble den avviklet fordi det ikke var passasjergrunnlag til å videreføre tilbudet. Samtidig ble flytilbudet til Bodø redusert til to ganger i uka. Nå er det bare drøye to uker til også denne ruta blir borte. Brandvoll er glad for at de i det minste har gjort et forsøk på å gi reisende et bedre tilbud fra Bardufoss lufthavn.

– Det kan ikke være slik at man ikke kan prøve. Da er det heller bedre å prøve for så å legge ned hvis det ikke går, sier Brandvoll.

De som har bestilt billetter med Widerøe etter 2.juli, har ifølge Brandvoll tre alternativer. Man kan velge å få billetten ombooket fra Evenes eller Tromsø, men da må man selv skaffe seg transport til og fra flyplassen. Den siste muligheta er å få billetten refundert.

– Ta kontakt der dere har bestilt, oppfordrer Brandvoll.

Savnet markedsføring

Ordfører Nils Foshaug ønsket Widerøe varmt velkommen da de ankom Bardufoss lufthavn i mai i fjor. Han er overrasket når han får høre at de skal kutte ut det siste rutetilbudet.

– Jeg opplever det som triste nyheter med tanke på at det blir et dårligere tilbud for innbyggerne i Målselv, sier han.

Foshaug synes ikke Widerøes gradvise nedtrapping av flytilbudet har vært heldig, og han har savnet en mer offensiv markedsføring fra selskapets side. Ifølge ordføreren har flyrutetilbudet åpnet for mange muligheter som kanskje ikke alle har fått med seg.

– I det lå muligheten til å reise til Bodø, Trondheim og ut i verden som et kjempetilbud. Dessverre var de veldig raske med å slette deler av rutene på et for tidlig tidspunkt, mener Foshaug.

Ordfører Nils Foshaug (t.h.) og lufthavnsjef Jørn Limo erklærte Widerøes nye flytilbud for åpnet ved hjelp av et flysetebelte. Men flytilbudet ble gradvis nedtrappet allerede etter to uker.

Han har forståelse for at Widerøe ikke kan fly ruter som de går med tap på, men viser til at det finnes støtteordninger for å opprettholde enkelte ruter. Han skulle gjerne sett at ei slik støtteordning ble brukt på flyruta fra Bardufoss til Bodø. For ordføreren mener det er viktig å ha gode tilbud på Bardufoss lufthavn som nå er i et treårig utviklingsprosjekt i kommunen, og som er med i den nye regionale næringsplanen for Midt-Troms.

– Vi må ha en diskusjon i regionen om hvordan vi skal ta dette videre, sier Foshaug.

Powered by Labrador CMS