Har merket utfordringene rundt manglende minibank:

VIL HA MINIBANK: Daglig leder på Bardufoss Hotell og leder av Målselv næringsforening, Marius Solheim Nilsen, er sammen med butikksjef på Extra Bardufoss enig med NOF-tillitsvalgt og næringsforeningssekretær, Stig Magne Hagen, enig i ønsket om å få en minibank inn butikklokalene. Foto: Torbjørn Kosmo
VIL HA MINIBANK: Daglig leder på Bardufoss Hotell og leder av Målselv næringsforening, Marius Solheim Nilsen, er sammen med butikksjef på Extra Bardufoss enig med NOF-tillitsvalgt og næringsforeningssekretær, Stig Magne Hagen, enig i ønsket om å få en minibank inn butikklokalene. Foto: Torbjørn Kosmo

Nå tar denne gjengen til orde for minibank hos Extra

MÅLSELV: Bardufoss sentrum har tidligere hatt en minibank kun et steinkast fra de fleste reiselivs-, restaurant- og butikktilbud. Nå vil næringslivet ha minibanken tilbake.

Publisert Sist oppdatert

Tillitsvalgt i Norges Offisers- og Spesialistforbund (NOF) og sekretær i Målselv næringsforening, Stig Magne Hagen, var nylig på en landskonferanse med LO hvor han fikk anledning til å møte Sparebanken sin ledelse.

Der tok han opp muligheten for å gjenetablere minibank på Bardufoss.

Unison minibank-enighet

Han har også snakket med næringslivet i Bardufoss sentrum og har fått unison støtte rundt minibank-saken.

– Ledelsen i Sparebanken skjønte utfordringen her oppe og forstår at Norge som vertskap for mange tusen allierte har et vertskapsansvar, sier Hagen.

Han mener at det er en stor utfordring, særlig for eldre, turister, og allierte styrker på besøk i Målselv at de ikke kan ta ut kontanter for å handle med.

– Hvis det er en gruppe soldater som ønsker å handle, men ikke har muligheten til å bruke kontanter, så mister man fort mange kunder, sier han.

Britene er lei

Hagen henviser til en samtale han har hatt med en tillitsvalgt for de britiske styrkene er i Indre Troms.

– De har anmodet om å få begynne å trene et annet sted. Rent sosialt er det håpløst for dem at de ikke kan ta ut penger. Det er stor misnøye blant de britiske soldatene. Misnøyen er så sterk at de har anmodet om å flytte treningsvirksomheten sin til Harstad, ifølge Hagen.

Han presiserer at det ligger politikk bak avgjørelsene om hvor de allierte styrkene skal trene, men mener likevel at det er et negativt tegn at styrkene ønsker seg vekk.

– Dette er ikke til noen fordel for Midt-Troms. Det skaper ikke noe godt omdømme for tilstedeværelsen. Mange av dem er her i ukesvis. Næringslivet sier at de mister mange kunder fordi kundene ikke har mulighet til å ta ut kontanter. Dette går ut over restauranter, puber, produksjonsbutikker og vanlige butikker, sier Hagen.

Andre bankkort-holdninger

Ifølge Hagen har mange av de utenlandske soldatene både restriksjoner og andre holdninger når det gjelder bruk av bankkort. Derfor mener han at Målselv, som vertskap for soldatene, bør tenke seg om.

– Næringslivet, og jeg, vet at det koster å ha en minibank i drift, men om man kan samarbeide med Extra om å sette minibanken inn i butikken, slik de har sagt at de har plass til, så vil det være en pengeflyt mellom minibanken og Coop. De har også åpent sent på lørdager, sier Hagen.

Butikksjef Tom-Erik Jakobsen på Extra Bardufoss bekrefter at en minibankløsning inne i butikken deres er ønskelig.

Skal presse på

Hagen argumenterer også med at reiselivet ønsker en minibank og økt kontantflyt velkommen.

– Hotellet i sentrum sier at mange kunder ønske å betale for seg med kontakter. De fleste har kort, men det er ikke alle som bruker det når de handler varer eller tjenester, sier Hagen.

Dette bekreftes av daglig leder på Bardufoss Hotell, Marius Solheim Nilsen.

Det finnes ingen konkret og umiddelbar løsning på minibankutfordringa, men Hagen lover at han vil presse på for å få en minibank på plass, og legger til at han opplever at ledelsen i Sparebanken tar problemstillingen seriøst.

– De ble overrasket over at folk må kjøre en time til Finnsnes for å komme seg til minibank, og skjønte veldig fort behovet vi beskrev. Med tanke på samarbeidet LO og NOF har, så ble dette tatt veldig seriøst, og de ville gjerne at dette skulle ordne seg, sier Stig Magne Hagen.

Kjøper ikke argumentet

Direktør for kommunikasjon og samfunn hos Sparebanken Nord-Norge, Stein Vidar Loftås, kjenner ikke til at det har kommet henvendelser om minibank.

– Nå kan det selvfølgelig hende at det kommer henvendelser som ikke rutes til meg eller mine folk, men vi har knapt hørt noe. Det var mye støy i perioden vi la ned minibanken på Bardufoss, men vi har ikke hørt at det har medført store utfordringer etter det, sier han.

Han legger til at man har mulighet til å ta ut penger gjennom butikk, og at stadig færre bruker kontanter.

Han kjøper heller ikke Hagens argument om at soldatene i større grad er avhengig av kontanter når de skal handle lokalt.

– Det er en brist i logikken. De har jo kort, og må ha kort for å kunne ta ut penger. Kortet kan de også bruke for å betale i butikkene med. Jeg klarer ikke helt å se at det skal være et grunnlag for å måtte ha en minibank til stede, sier Loftås.

Og legger fort til:

– Om det er vaner eller kultur, så begrenser det dem ikke fra å ha bankkort, sier han.

– Hva skal til for å opprette minibank på et gitt sted?

– Det har jeg nesten ikke lyst til å svare på, for da legger det til grunn at under gitte forhold så vil vi etablere minibanker, og vi har erkjent at vi er i en tid hvor det går motsatt vei. Vi har satt ut kontanthåndteringen til NorgesGruppen sine butikker, og der kan du både ta ut og sette inn penger som om det var en minibank og en innskuddsautomat, sier Loftås.

– Hva med avstandene som finnes lokalt? Det blir fort mange kilometer å gå fra nærmeste militærleir til nærmeste Kiwi eller Spar-butikk?

– Jeg ser perspektivet med avstander. Mange samfunn har hatt avstand til nærmeste sted de kan bruke minibank, og det smerter kanskje mer for de som har vært vant til å ha minibank rett i nabolaget, sier Loftås.

Powered by Labrador CMS