FORSTYRRER SØVNEN: Siden november har de ansatte ved ambulansestasjonen på Andslimoen fått forstyrret søvnen av aktiviteten som foregår på nabotomta. Ambulansearbeiderne er avhengige av den søvnen de kan få for å yte godt på jobb og ønsker at aktiviteten flyttes.
FORSTYRRER SØVNEN: Siden november har de ansatte ved ambulansestasjonen på Andslimoen fått forstyrret søvnen av aktiviteten som foregår på nabotomta. Ambulansearbeiderne er avhengige av den søvnen de kan få for å yte godt på jobb og ønsker at aktiviteten flyttes.

Nabostøy forstyrrer ambulansearbeidernes nødvendige søvn

ANDSLIMOEN: Siden november har Mesta hatt aktivitet på nabotomta til ambulansestasjonen på Andslimoen. Støyen fra området forstyrrer søvnen ambulansearbeiderne er avhengige av for å yte sitt beste på jobb.

Publisert Sist oppdatert

– Det at det foregår aktivitet hele døgnet forstyrrer oss. Det vekker oss om natta, og vi er avhengige av å få den søvnen vi har behov for, sier Bjørn-Kåre Brevik.

Han er tillitsvalgt for ambulansearbeiderne på Andslimoen og understreker at dette er en sikkerhetsmessig problemstilling. Ambulansestasjonen er døgnbemannet, og mannskapet skal kunne sove på stasjonen slik at de er rustet til å rykke ut og utføre jobben sin på en forsvarlig måte. Da ambulansestasjonen skulle opprettes, var det ønsket at den skulle være nærmere legesenteret. Dette lot seg ikke gjøre. I stedet ble ambulansestasjonen bygget på ei tomt ved veien som leder inn til Sameskolen i Troms. Problemstillinga med støy ble da tatt opp av blant annet Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN), og kommunen skal ha forsikret om at det ikke ville komme støyende etableringer ved stasjonen. I november begynte imidlertid Mesta med aktivitet på nabotomta, og siden da har ambulansearbeiderne blitt forstyrret av støyen.

– Spesielt på vinterhalvåret er det et problem, for da kjører de ut hele døgnet, sier Brevik.

Om natta fylles lyder av store kjøretøy på tomgang, ryggealarmer, lasting av lastebiler og trafikk inn og ut av tomta. Ved snøfall er det aller mest støy fordi mange kjøretøy må settes i arbeid. Spesielt lastinga oppleves som veldig støyende, da det smeller høyt når hjullasterne tømmer skuffene med sand i lastebilene. Ambulansearbeiderne kommer ofte tilbake til stasjonen midt på natta etter å ha vært ute på et oppdrag. De vet ikke når de må rykke ut igjen og er nødt til å sove den tida de er på stasjonen. All støyen forstyrrer søvnen til ambulansearbeiderne, som igjen påvirker ytelsen deres på jobb. Brevik ser derfor helst at Mesta flytter aktiviteten sin et annet sted.

– Hvem som gjør hva har vi for så vidt ikke noe med, men vil gjerne ha det stille rundt dørene. Vi er avhengig av å få sove, sier han.

Ønsker ikke etablering

Jens Nordås-Johansen er konstituert avdelingsleder ved Eiendomsavdelingen på UNN. Han fikk for første gang melding fra de ansatte på stasjonen i begynnelsen av november i fjor om at det var etablert sandhauger på nabotomta, og at det var aktivitet til alle døgnets tider. I høst mottok de nabovarsel om oppretting av et lager på nabotomta til ambulansestasjonen. Utfra signaler de har fått, er det i praksis et strøsandlager som er tenkt etablert der. UNN har derfor siden i høst prøvd å få fram sine bekymringer for hvordan en slik etablering nær ambulansestasjonen vil påvirke deres ansatte.

– Vi ønsker ikke at det etableres en slik type virksomhet så nært ambulansestasjonen. Av tidligere erfaring vet vi at det er vanskelig å skjerme for støy, sier Nordås-Johansen.

Han viser til at de har hatt en lignende utfordring i Nordreisa. En lignende etablering gjorde at det ble en årelang sak mellom utleier og UNN. Det ble iverksatt mange tiltak for å prøve å skjerme for støyen, men til ingen nytte. Situasjonen ble til slutt så uholdbar for de ansatte at UNN måtte si opp leiekontrakten og finne et bedre egnet lokale. I sitt siste brev til kommunen fraråder de derfor kommunen å gi Mesta tillatelse til å etablere seg på nabotomta. Nordås-Johansen stiller også spørsmål om entreprenøren har tatt seg til rette ved å etablere anleggstrafikk før området er omregulert til slik aktivitet.

– Vi er ikke imot at næringslivet skal få lov til å etablere seg i området, men en slik type virksomhet kan ikke være så nært oss, sier Nordås-Johansen.

Behandles politisk

Byggesaksbehandler Morten Tomter i Målselv kommune bekrefter at de har fått inn en byggesøknad hvor man ønsker å sette opp et 800 kvadratmeter stort lagerbygg på nabotomta til ambulansestasjonen.

– I forbindelse med saksbehandlinga kom det signaler om at plan- og næringsutvalget i Målselv ønsker å vurdere tre arealbiter som ligger vest for E6 for å ta ei ny vurdering på hva kommunen ønsker arealene skal brukes til, sier Tomter.

Tiltakshaver har derfor fått melding om at videre behandling av saken utsettes fram til plan- og næringsutvalget har kommet med ei innstilling på hva området skal brukes til. Mesta kan ha aktivitet på tomta fram til en avgjørelse er tatt. Tomter bekrefter at de har fått et par bekymringsmeldinger fra UNN angående støy fra nabotomta, men så langt har ikke kommunen gjort noen vurderinger i forhold til dette. Han kan ikke si noe om hvor tungt disse bekymringsmeldingene vil veie når og om byggesøknaden behandles.

– Jeg kan på generelt grunnlag si at når det kommer bekymringsmeldinger i forhold til byggesaker, tar vi alltid nabovarslene seriøst, sier Tomter.

Han understreker at det er plangrunnlaget som bestemmer hva som kan bygges og etableres i ulike områder. Dersom et søkt tiltak er innenfor planbestemmelsene, får de tillatelse til å bygge og etablere seg i området. I denne saken må kommunen derfor avvente den politiske behandlinga før de kan vurdere hvorvidt Mesta kan etablere seg permanent på tomta nær ambulansestasjonen.

– Det er plan- og næringsutvalget som sitter med nøkkelen her, avslutter Tomter.

Powered by Labrador CMS