FÅR MOTSTAND: Målselv har fått klage på skuterløypenettet sitt. Her fra åpninga i påska. Foto: Kari Anne Skoglund (arkiv)
FÅR MOTSTAND: Målselv har fått klage på skuterløypenettet sitt. Her fra åpninga i påska. Foto: Kari Anne Skoglund (arkiv)

Naturvernforbundet klager på Målselvs skuterløyper

MÅLSELV: I påska åpna Målselvs første snøskuterløyper. Nå har Naturvernforbundet klagd på dem.

Publisert Sist oppdatert

Det var i kommunestyret i mars at de folkevalgte vedtok Målselvs kommunale forskrift om løypenett for snøskuter. Kun uker senere var de første løypene klare og ble offisielt åpna. På vårparten mottok kommunen to klager på løypene. Den ene var fra en hyttenabo, som seinere trakk klagen sin. Den andre var fra Naturvernforbundet i Troms. Denne klagen skal kommunestyret ta stilling til onsdagens kommunestyremøte.

Støy og viktig friluftsområde

Naturvernforbundet i Troms skriver i sin klage at de er prinsipiell motstander av motorisert ferdsel i naturen som ikke er nyttebasert og sett i lyset av klimaendringer er det å forbruke fossilt brennstoff kun for fornøyelse ikke å foretrekke. Noe av det de klager direkte på, er forhold knytta til støynivå. De påpeker at kommunen framsetter at støynivået allerede er så høyt at løypenettet ikke vil merkes. Naturvernforbundet mener at det er feil og ikke er i tråd med naturmangfoldsloven. De mener også at løypene i stor grad er lagt til svært viktige friluftsløyper.

«Naturvernforbundet Troms mener at med hensyn til folkehelse og støy så har man ikke gjort tilstrekkelig vurderinger opp mot de hensyn som kreves ivaretatt etter motorferdselslovens § 4a», skiver de.

Denne lovhjemmelen sier at ved fastsetting av løypenett skal kommunen ta særskilt hensyn til støy og andre ulemper for friluftslivet.

Innstiller på avvisning

Forbundet påpeker at løypenettet vil øke kjøringa og belastninga for naturen.

«Å knytte sammen store områder med løyper kan kanskje dempe den ulovlige kjøringen, men tidligere erfaring tilsier at den generelle kjøringen øker og dermed også belastningen på naturen. Å knytte sammen disse store områdene med løyper anser vi som en bit for bit tilrettelegging av motorisert ferdsel i spesielt viktige friluftsområder. Videre er det allerede isfiskeløyper i området som fungerer og vi kan ikke se at det er behov for ytterligere løyper», skriver de.

De påpeker videre utfordringer knytta til masseturismen.

«Det er lett å se at lokale aktører ønsker seg flere kunder, men på lengre sikt er det den uberørte naturen og stillheten som er gullverdt, og som vi skylder kommende generasjoner å oppleve og ivareta. Turisme generelt, og motorisert turisme spesielt, er ikke ønskelig og bærekraftig framtidsnæring», skriver de.

Naturvernforbundet i Troms har sendt klagen til Fylkesmannen. Når kommunestyret i første instans skal behandle klagen, er innstillinga og anbefalinga fra rådmannen at Målselvs folkevalgte ikke tar klagen til følge.

Powered by Labrador CMS