Nedleggelse av Skrållan barnehage

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

Maria Kristoffersen, mamma

Da ligger jeg her igjen, får ikke sove på grunn av en stor klump i magen. For nok en gang har rådmannen kommet med forslag om å legge ned Skrållan barnehage, denne gangen fra barnehageåret 2025/2026.

Når rådmannen nok en gang foreslår Skrållan nedlagt, så er første tanke: Hva galt har vi gjort her i Malangen..? La oss si vi flytter over alle barn fra Skrållan til Mestervik barnehage allerede fra høsten 2024. Da ville vi brukt 36,9 av 42 barnehageplasser. (tall hentet fra samarbeidsmøte barnehage 110124) Så hva gjør vi da med at det foreløpig i 2024 ligger an til å bli født 6 barn (tall hentet fra bygdesladder, men har sett både babyer og mager så vet at dette stemmer) i Malangen. Da teller jeg med Nordfjorden og Hamnvåg, Malangseidet, Meistervik og Sletta og. Hvor skal de barna som blir født nå og fremover få plass? Enda er vi så tidig i året at det kan dukke opp flere nye verdensborgere i Malangen.

En nedleggelse av Skrållan vil ikke ha store økonomiske innsparinger, da personalet følger med og det faktisk er store sannsynligheter for at man må gjøre innkjøp av Lavvo som de største barna må gå i (faktisk forslag på foredremøte 15.08.22). Rapporten fra Telemarksforskning viser heller ingen store innsparinger på å legge ned Skrållan. Vi får en ny flott skole med navn Malangen skole og mister da «nærskolen» så da er det ekstra viktig at barnehagen beholdes. Skrållan er ett viktig del av nærmiljøet og området brukes som lekeplass på fritiden av oss innbyggere og av besøkende turister og hyttefolk.

Å legge ned Skrållan barnehage er en korttenkt plan som ikke legger til rette for bolyst og tilflytning. Dette gjør Balsfjord kommune, avdeling Malangen (Nordfjorden, Malangseidet, Mestervik, Sletta og Mortenhals) til en mindre attraktiv plass å bosette seg og få barn i. En nedleggelse av Skrållan gir negative ringvirkninger for alle bygdene i Malangen og ikke bare oss som bor nært Skrållan. Det vil være kamp om plassene og i verstefall må man helt til Storsteinnes for å få ledig barnehageplass. De minste barna vil med nedleggelse få en unødvendig lang reisevei til og fra barnehagen.

Vi er en langstrakt kommune med store avstander, derfor er nærhet til barnehage viktig. Det er ikke slik at om alt skal flyttes til «sentrum» så kommer vi innbyggerne etter, da flytter vi jo bare enda lengre bort og ut av kommunen. Hva med å heller bygge opp distriktene, tørre å bygge omsorgsboliger med mer i Malangen for eksempel, og ikke legge alt til Storsteinnes og Nordkjosbotn, slik det har stått i siste uttalelser. Det kan til og med være det står tomme kommunale bygg ledig fra høsten 2024…

En kommune med dårlig økonomi er ikke så lett å jobbe med, jeg ser den, men om man klarer å få økt tilflytningen og fokusere på det som gode vi har her, så kan det gi mer penger i kommunekassen. Så legg til rette for vekst og utvikling, skap bolyst i hele kommunen, også her i Malangen. Nedleggelse av Skrållan sender signaler om at i Malangen er det ikke plass til flere barnefamilier og vil få store negative ringvirkninger for denne del av kommunen.

Og helt ærlig, dere velger å bygge en splitter ny skole til x antall millioner, er det ikke greit om det går flere enn 50 stk der om 10 år? La Balsfjord kommune fortsatt være en kommune for fremtida, og fremtida er våre barn.

Legg til rette for tilflytning og bolyst, behold barnehagene. Det er først og fremst ungene dette går ut over. Distriksbarnehager er et godt landbrukstiltak og viktig å tenke på i denne landbrukskommunen som vi er. Behold Skrållan barnehage!

Powered by Labrador CMS