Målselv vil øke folketallet:

SØSKENMODERASJON: Marie Gjerdrum Foshaug (t.h.) fikk gjennomslag i kommunestyret for sitt forslag om søskenmoderasjon mellom barnehage og SFO. Her sammen med partikollega Adrian Traasdahl og Kirsten Kufaas Sørgård i Arbeiderpartiet. Foto: Fredrikke Fjellberg Moldenæs
SØSKENMODERASJON: Marie Gjerdrum Foshaug (t.h.) fikk gjennomslag i kommunestyret for sitt forslag om søskenmoderasjon mellom barnehage og SFO. Her sammen med partikollega Adrian Traasdahl og Kirsten Kufaas Sørgård i Arbeiderpartiet. Foto: Fredrikke Fjellberg Moldenæs

Neste år blir det billigere barnehage og SFO for familier med flere barn

MOEN: Onsdag vedtok kommunestyret i Målselv budsjettet for de neste fire år. Søskenmoderasjon mellom barnehage og SFO var et av forslagene som ble vedtatt av kommunestyret for å få opp innbyggertallene i kommunen.

Publisert Sist oppdatert

Som Nye Troms tidligere har skrevet er det et stramt budsjett som Målselv kommune skal leve etter de neste fire år. Kommunestyret var stort sett enig i at det fra kommunens side var gjort en grundig jobb med budsjettet.

– Vi lander på et budsjett som ikke gir mye handlingsrom, men ikke store kutt i årsverk eller produksjon. Men det blir mer sårbart, sa varaordfører Martin Nymo (H).

– Det merkes at rådmannen har barbert ned alle kostnader for å ikke si opp noen, mente Nils Ole Foshaug (Ap).

Taper innbyggere

Nymo med flere trakk fram at Målselv kommune, som mange andre kommuner i Nord-Norge, taper innbyggere. Nye Troms har tidligere skrevet at det har blitt 155 færre innbyggere i Målselv kommune dette året.

– Det er bekymringsfullt. Vi må foreta en analyse, se på hvem som bor i kommunen og de tilbudene kommunene har. Her må det satses. Samtidig ser vi en positiv utvikling i vår kommune, det bygges ut jevnt og trutt, sa Nymo.

Rådmannen var enig i at kommunen må sørge for å trekke folk til kommunene og få bosetting i regionen. Han pekte på viktigheten av interkommunalt samarbeid.

– Selv om vi selvfølgelig er opptatt av bosetting i Målselv, må vi se dette i en helhet. Det jobbes det med, sa rådmann Frode Skuggedal.

Kommunestyret kom med en rekke forslag til tiltak for å øke innbyggertallet i kommunen. Det ble fra kommunestyrets side pekt på at foreldrebetaling til både barnehage, SFO og kulturskolen økes fra 2019 til 2020, og at dette er et dårlig signal å sende til barnefamilier i kommunen. Økonomisjef Pål Mathisen i kommunen påpeker at økninga fra 3700 kroner til 3800 kroner per år i elevkontigent i musikkskolen skyldes ei årlig justering.

– I forhold til barnehage og SFO følger vi de vanlige satsene, sier Mathisen.

Søskenmoderasjon

Marie Gjerdrum Foshaug (Ap) foreslo derfor at det bør innføres søskenmoderasjon mellom barnehage og SFO fra barnehage- og skoleåret 2020/2021. Det vil kunne utjevne de årlige justeringene som ikke er til gunst for småbarnsfamilier. Hun foreslo at økonomisk tildekning tas opp i forbindelse med budsjettregulering i juni 2020. Senterpartiet støttet forslaget.

– Vi ønsker at folk skal flytte til Målselv og bli i Målselv, og vi må legge til rette for de som har flere barn. Det er unaturlig at det ikke skal være en slik moderasjon mellom barnehage og skole i Målselv, sa Foshaug.

Søskenmoderasjon vil si at dersom du har mer enn ett barn i barnehage i samme kommune, så sørger kommune for at du får reduksjon i foreldrebetalinga. Slik er det i Målselv for foreldre med flere barn i barnehage. I kommunestyret onsdag ble det enstemmig vedtatt at søskenmoderasjon også skal gjelde mellom barnehage og SFO.

Powered by Labrador CMS