ENTRER BYGNINGEN: Tre fullt utrustede politimenn entrer bygningen på jakt etter gjerningsmannen under øvelsen. Foto: Torbjørn Kosmo
ENTRER BYGNINGEN: Tre fullt utrustede politimenn entrer bygningen på jakt etter gjerningsmannen under øvelsen. Foto: Torbjørn Kosmo

Nødetatene øvde på en gisselaksjon i Bardufoss sentrum

BARDUFOSS: De håper at scenarioet de øvde på i det gamle bankbygget på Bardufoss ikke skal bli en realitet. Men skulle en slik hendelse finne sted må blålysetatene være forberedt.

Publisert Sist oppdatert

I år, i likhet med tidligere år, handlet dagens politiøvelse i det gamle bankbygget på Bardufoss om PLIVO (pågående, livstruende vold). Det var om lag 13 politimenn, tre ambulansemedarbeidere og drøyt elleve brannmenn til stede på øvelsen tirsdag formiddag. Inne i bankbygget pågikk det et scenario hvor en gissel- og skyteepisode var bakteppet, som øvelsesdeltakerne hadde i oppgave å løse.

– De første fra politiet gikk inn for å minimere skade og finne gjerningspersonen. Vi har i dag trent på PLIVO, og da jobber vi ut i fra et spesielt handlingsmønster, sier inspektør og øvelsesleder Ine Charlotte Aarøen, som til daglig jobber som politiførstebetjent i Midt-Troms politistasjonsdistrikt.

Gode tilbakemeldinger

Elever fra Senja videregående skole var også til stede som markører på øvelsen. Ifølge Aarøen er pågående og skarpe oppdrag som den de øvde på, veldig forskjellige fra de øvrige oppdragene politiet løser i det daglige.

– Det krever mer fra oss i forhold til risiko enn andre oppdrag. De første som entrer går inn for å nedkjempe gjerningspersonen, sier hun.

Den første puljen med politifolk som kom til øvelsesstedet gikk inn med full utrustning og løste oppdraget på drøyt 20 minutter.

To «gisler» springer ut av bygningen under øvelsen, og like etter går politimennene inn.

Deretter ventet en tilbakemelding på hvordan øvelsen hadde gått. Der var også brann og redning i tillegg til helse til stede.

Og tilbakemeldingene skal ha vært meget positive, ifølge Aarøen.

– De fikk det meget bra til. Vi som inspektører er meget imponerte over måten etatene løste sine oppgaver på. Det viser at treningen vi har årlig sitter og at systemet og samvirket fungerer, smiler inspektør Aarøen.

Nyttig med øvelse

Senest mandag formiddag skjedde det en hendelse på et Nav-kontor i Bergen hvor politiet rykket ut til en pågående, livstruende vold-hendelse – hvor en dame i 50-årene ble drept. Med det i tankene, mener Aarøen at det er høyst relevant for politiet å trene på en forholdsvis lik hendelse.

– Jeg tror at PLIVO-prosedyrens inntreden har gjort oss bedre rustet for hendelser som den i Bergen, kontra hvordan det var før PLIVO-prosedyrens tid, sier hun.

De kommende tre ukene skal personell i Midt-Troms politistasjonsdistrikt, som ikke var med på dagens øvelse, delta på tilsvarende øvelser, da med Høgtun som åsted.

– Vi prøver hvert halvår å finne nye steder å trene på. Vi skulle gjerne hatt helt egne bygg å trene i som vi selv eide, men samtidig er det greit å bli tvunget til å øve på forskjellige steder, sier hun.

Inspektør Ine Charlotte Aarøen kunne si seg godt fornøyd med innsatsen hun så under øvelsen, både fra markørene, brannmannskaper, helsepersonell og sine egne kollegaer i politiet.

Og legger til at politiøvelsene i framtiden kanskje blir flyttet til våren i stedet for å avholdes på høsten.

– Jeg tror vi kommer til å legge øvelsene på vårparten i stedet for på høsten, fordi det er mindre treningsaktivitet i etatene på våren enn på høsten, sier inspektør Ine Charlotte Aarøen.

Powered by Labrador CMS