Sykepleierforbundet kritisk til kommunenes vikarbruk:

FERIEKABAL: Enhetsleder Elin Aas i PRO nedre i Målselv kommune forteller at bruken av vikarbyrå er begrenset til sommerferien, og at behovet skyldes vansker med å få tak i andre, kvalifiserte vikarer. Arkivfoto: Kari Anne Skoglund.
FERIEKABAL: Enhetsleder Elin Aas i PRO nedre i Målselv kommune forteller at bruken av vikarbyrå er begrenset til sommerferien, og at behovet skyldes vansker med å få tak i andre, kvalifiserte vikarer. Arkivfoto: Kari Anne Skoglund.

– Nødvendig for å få feriekabalen til å gå opp

MÅLSELV: Norske kommuner bruker store summer på innleie av helsepersonell. Lokalt i våre tre kommuner er det bare Målselv kommune som i fjor kjøpte tjenester fra vikarbyrå.

Publisert Sist oppdatert

Det var i forrige uke at Norsk sykepleierforbund avdekket at norske kommuner i perioden 2012–2015 har brukt nær 3,3 milliarder kroner på innleie av helsepersonell. Oversikten fra Sykepleierforbundet viser at Målselv kommune i 2014 og 2015 brukte i underkant av 1 million til vikarbyrå. Det er betydelig mindre enn i 2013, da Målselv kommune brukte nær 3,5 millioner på vikarbyrå.

– Jeg oppfatter at det Sykepleierforbundet reagerer på, er at noen bruker vikarbyrå mer fast og i stedet for fast ansatte. Vi ønsker også å ha fast personale, men i ferietida er vi avhengig av kvalifisert personell for å drifte forsvarlige tjenester, og da må vi ta inn vikarer, sier enhetsleder Elin C. Aas i PRO Nedre.

Ferieavvikling

Aas forklarer at det for Målselvs del kun er i sommerferien at det brukes vikarbyrå. Og årsaken er enkel. De fast ansatte skal naturlig nok også ha ferie.

– Noen kan vi erstatte med ufaglærte, men ikke alle. Og når vi skal ha kvalifisert personale, er vikarbyrå det eneste alternativet. Vi har gjort noen organisatoriske grep som har redusert behovet for vikarbyrå, men er fortsatt avhengig av å hente inn kvalifiserte folk, sier Aas.

Hun skulle gjerne unngått å bruke vikarbyrå og hatt fast ansatte, men i ferietida er det vanskelig å få kabalen til å gå opp uten å bruke vikarbyrå.

– Vi opplever at også vikarbyråene har problemer med å skaffe den kompetansen vi etterspør. Vi har fått tilbud om legestudenter og helsefagarbeidere, men har vi bestilt en bestemt kompetanse, så er det den kompetansen vi skal ha, sier Aas.

Og så lenge vikarene ikke finnes lokalt, ser hun ingen annen utvei enn å bruke vikarbyrå i ferietida.

– Vi bestiller ferievikarene allerede i januar, sier hun.

Powered by Labrador CMS