KREVER KARTLEGGING: Mattilsynet krever at Balsfjord kommune gjennomfører kartlegging av abonnenter som kan utgjøre en særlig fare for forurensing av drikkevannet ved tilbakestrømming. Illustrasjonsfoto
KREVER KARTLEGGING: Mattilsynet krever at Balsfjord kommune gjennomfører kartlegging av abonnenter som kan utgjøre en særlig fare for forurensing av drikkevannet ved tilbakestrømming. Illustrasjonsfoto

Noen fikk øl i vannkranen – en annen fikk kjemikalier

Uønsket innsug på ledningsnettet kan føre til dødsfall. Det har heldigvis ikke skjedd ennå, men abonnenter har fått både øl og kjemikalier i vannkranen.

Publisert Sist oppdatert

Nå pålegges Balsfjord kommune å gjennomføre kartlegging av abonnenter som kan utgjøre en særlig fare for forurensing av drikkevannet ved tilbakestrømming.

I begynnelsen av april var Mattilsynet på inspeksjon av Nordkjosbotn vannverk der ledningsnettet ble kontrollert. Både med tanke på farekartlegging og farehåndtering, samt vedlikehold ble dette funnet i orden.

Når det gjelder tilstand og drift viser Mattilsynet til at ledningsnettet er oppgradert mye de siste årene, inkludert tetting av lekkasjer. Lekkasjeprosenten er på 17 prosent, noe som er lavt i nasjonal målestokk.

Kommunen har samtidig en viss oversikt over hvor det kan være særlig fare for forurensing av drikkevannet ved tilbakestrømming. Det er ikke gjennomført en kartlegging av abonnenter som utsettes for en slik fare.

Øl i kranen

Mattilsynet viser i sin rapport til at uønsket innsug på nettet ved tilbakestrømming skjer fra tid til annen.

«Det er ikke ofte, men når det skjer så kan det få katastrofale konsekvenser. Det er en betydelig fare som må kartlegges. Det har skjedd at abonnenter har fått øl i kranen, noe som i grunn er ufarlig. Et annet tilfelle var kjemikalier fra bensinstasjon sugd inne på vannverkets ledningsnett, som førte til store skader».

Avdelingssjef hos Mattilsynet for Troms og Svalbard, Torkjell Andersen, bekrefter at dette har skjedd, men påpeker at tilfellene det her siktes til ikke gjelder Nordkjosbotn vannverk.

– Det kommer ikke klart nok fram fra vår rapport, og jeg beklager at det kan misforstås dithen at tilfellene gjelder Nordkjosbotn vannverk. Jeg kan imidlertid bekrefte at dette ikke har skjedd i Balsfjord, sier Andersen.

Skal hindre forurensing

Han forteller at siden 2020 har Mattilsynet hatt søkelys på vannforsyningssystemenes distribusjonssystem, da spesielt mot vannrørene.

– Fokuset har vært farekartlegging og planer for drift, vedlikehold og fornyelse. Vi har sett på om det er gjort en god nok vurdering og håndtering av mulige farer knyttet til distribusjonssystemet som kan true leveringen av nok, trygt drikkevann. Mattilsynet har også sett på om statusen for hele distribusjonssystemet er kjent, og om det er kjennskap til lekkasjegraden, sier Andersen.

Han legger til at det er også undersøkt om planen for vedlikehold og fornying er oppdatert, tilstrekkelig ambisiøs og konkret, og om planen følges.

– Distribusjonsnettet skal driftes på en tilfredsstillende måte for å hindre at drikkevannet blir forurenset. Det medfører at vannverket må hindre forurensing ved tilbakestrømming ved først å kartlegge hvor dette kan skje, og deretter påse at det installeres tilbakeslagsventil, sier Andersen.

Kan føre til dødsfall

Kartlegging av slike abonnenter har ikke Balsfjord kommune gjennomført, noe Mattilsynet vurderer som et regelbrudd.

– I verste fall kan uønsket innsug på nettet føre til dødsfall. Vi mener det vil være rimelig at kommunen gjennomfører kartlegging, og fristen for å oppfylle vedtaket settes til 8. desember 2022, avslutter Torkjell Andersen.

Powered by Labrador CMS