OMRÅDET: Her er kartet over strekningen som renoveres. Den grønn viser hvor utbyggingen er ferdig fra før av, den stiplede der man nå er ferdig og den røde der arbeidet fortsetter.
OMRÅDET: Her er kartet over strekningen som renoveres. Den grønn viser hvor utbyggingen er ferdig fra før av, den stiplede der man nå er ferdig og den røde der arbeidet fortsetter.

Nok en linjeetappe ferdig

BARDU: Troms Kraft Nett er ferdig med etappe nummer to i utbyggingen av ny strømforsyning i Bardudalen.

Publisert Sist oppdatert

Det er Anita Foshaug i Troms Kraft Nett som forteller at utbyggingen av strekningen Berg–Strømsmo nå er ferdig. Fra før av vet vi at strekningen mellom Strømsmo og Altevatn ble ferdig i 2015.

Det er en 22 kV linje som renoveres, og linja var, da utbyggingen startet, den første linja i landet som ble bygget med ny teknologi.

34 kilometer

Det er Frost Kraftentreprenør som gjør jobben på linja, der hele den gamle linja mellom Setermoen og Altevatn som ble bygget på 50-tallet, skiftes ut.

– Hele utbyggingen er kostnadsberegnet til over 100 millioner. Totalt bygges det 34 kilometer ny strømlinje samtidig som vi oppgraderer flere nettstasjoner og avgreininger i området, opplyser Foshaug.

Strekningen mellom Berg og Strømsmo ble spenningssatt denne uka.

Startet 2013

– Dagens linje i området er sårbar og går gjennom et tøft vinterklima, noe som fra tid til annen medfører strømbrudd. Den nye linja vil sikre strømforsyningen i området, noe som er viktig for kundene våre. Linjeutbyggingen blir et kjempeløft for hele Bardudalen. Denne linjen vil sikre stabil strømforsyning til eksisterende kunder og tilrettelegge for fremtidig næringsutvikling i området fra Setermoen til Altevatn, sier Anita Foshaug.

Linjeutbyggingen mellom Strømsmo og Altevatn startet høsten 2013 og sto ferdig to år etter. Nå er altså neste etappe ferdig fra Berg til Strømsmo. Så fortsetter strekkingen ned mot Setermoen, og den skal være ferdig neste sommer.

– Det som er spesielt, er at Troms Kraft Nett tar i bruk en helt ny teknologi på denne linjeutbyggingen. Det er nye master, og det er nye linjer. Det blir også et strømnett som er langt sikrere enn dagens, og det er en linje som krever færre mastepunkt og tar mindre plass i terrenget. Linja som er bygget mellom Strømsmo og Altevatn, er den første 22 kV-linja i Norge som bygges med det nye utstyret og teknologien, forteller Foshaug.

41 master borte

De nye mastene som nå er tatt i bruk, og som skal brukes på hele strekningen mellom Setermoen og Altevatn, er laget av avansert komposittmateriale. De består av ultrasterk polyuritanharpiks og E-glassfiber og har markedets lengste levetid. Komposittmastene tåler alle værforhold, leder ikke strøm og er ekstremt sterke og lette. I tillegg benyttes en isolert line på denne utbyggingen, noe som blant annet innebærer at det ikke blir noen jordslutning og strømbrudd dersom trær berører linja.

– Med hjelp av den nye teknologien blir også naturinngrepene for denne utbyggingen mindre. Linja blir smalere, det kommer av at den nye linja består av enkeltmaster med triangeloppheng på linen. Det blir også færre master på strekninga. Den gamle linja mellom Setermoen og Strømsmo hadde 140 mastepunkt. Den nye får 99. Det blir altså mindre naturinngrep og en mer miljøvennlig linje. Det kan nevnes at jordlinen som benyttes også inneholder fiber som kan leies ut til fremtidige aktører i området, sier Foshaug.

Linja er bygd i den gamle strømtraseen i området med noen mindre omlegginger på enkelte steder.

Foshaug benytter anledningen til å gjøre oppmerksom på at det fra Setermoen til Berg fortsatt vil være midlertidige installasjoner for å ferdigstille linjebyggingen.

– Vi ber de som ferdes i nærheten av linja og kabler, viser aktsomhet, sier hun.

Powered by Labrador CMS