HABILITET: Medlem Arild Braathen (Ap) i plan- og næringsutvalget reiste spørsmål ved leder av utvalget sin habilitet, og behandling av saken ble dermed utsatt. Her sammen med partikollega Kirsten Kufaas Sørgård. Foto: Fredrikke Fjellberg Moldenæs
HABILITET: Medlem Arild Braathen (Ap) i plan- og næringsutvalget reiste spørsmål ved leder av utvalget sin habilitet, og behandling av saken ble dermed utsatt. Her sammen med partikollega Kirsten Kufaas Sørgård. Foto: Fredrikke Fjellberg Moldenæs

Nok en utsettelse for Lians på Andslimoen

MOEN: Under dagens møte i plan- og næringsutvalget i Målselv kommune skulle Lians Caravan og Fritid sin søknad om dispensasjon fra detaljregulering Andslimoen sør og nord behandles. Men saken ble nok en gang utsatt.

Publisert Sist oppdatert

Medlem av plan- og næringsutvalget, Arild Braathen (Ap), reiste spørsmål ved utvalgets leder Hermod Albrigt Bjørkestøl (H) sin habilitet i saken. Under møtet ble det pekt på at Bjørkestøl er styreleder i Arctic Logistics AS, og Lians har ti aksjer i selskapet. Hele 28 andre selskaper har også aksjer i Arctic Logistics AS. Lians eier Lians Caravan og Fritid.

– Det var et interessant møte igjen. Det er kjempekjedelig at det ble enda en utsettelse, men vi håper at den ikke blir så lang. Jeg har full tillit til at rådmann og administrasjonen finner ut hva som er rett, men det vil være rart om Bjørkestøl er inhabil når det gjelder sånne små aksjeposter hvor så mange firmaer er involvert, mener daglig leder Hege Lian i Lians Caravan og Fritid.

Ba på sine knær

Bjørkestøl følte seg ikke inhabil selv, men tilbydde å trekke seg fra saken for å få fortgang i prosessen. Da flere andre selskaper har aksjer i Arctic Logistics, så vil det at Bjørkestøl trekker seg på grunn av habilitet kunne få betydning i utvalgets behandling av mange andre saker også. Dermed anbefalte rådmann Frode Skuggedal å utsette saken til spørsmålet om habilitet er avklart av jurist. Etter forslag fra Senterpartiet, vedtok utvalget enstemmig å utsette saken. Saken skal dermed behandles i et ekstraordinært møte i nærmeste framtid. Om det blir ja på dispensasjonsspørsmålet er likevel uvisst. Rådmannen skriver i sin anbefaling at dersom området skal endre karakter må det skje gjennom rullering av kommunale og fylkeskommunale planer basert på den kunnskapen handelsanalysen gir. Han anbefaler ikke en dispensasjon til dagligvare og detaljhandel. Rådmannen anbefaler heller at plan- og næringsutvalget innvilger dispensasjon til etablering av veikro på tomtene. Hege Lian på sin side ba på sine knær om at politikerne skulle gi dispensasjon til detaljhandel.

– Så lenge det ikke er et nei så er vi fortsatt positiv. Vi blir å kjempe for at vår arbeidsplass består, og at vi får utvikle oss videre. Og for å få det til må vi ha mulighet til å selge det vi har her, sier hun.

Medlem Arild Braathen (Ap) i plan- og næringsutvalget reiste spørsmål ved leder av utvalget sin habilitet, og behandling av saken ble dermed utsatt. Her sammen med partikollega Kirsten Kufaas Sørgård.

Bardufoss sentrum

Lians Caravan og Fritid har søkt om dispensasjon fra detaljregulering Andslimoen sør og nord for å kunne etablere detaljhandel, dagligvarehandel eller veikro på arealet. Søknaden datert 28.10.2019 har vært ute på høring. Lians Caravan og Fritid søkte om lignende dispensasjon i april 2018. Denne søknaden ble stoppa av plan- og næringsutvalget i samme møte som kommunen søkte generell dispensasjon fra Regional plan for handel og service i Troms 2016-2025. Planen peker på Bardufoss sentrum som kommunens områder for detaljhandel. Målselv kommune har ikke i arbeidet med rulleringer spilt inn Andslimoen som potensielt handelsområde for andre vareslag enn plasskrevende handel. Ved siste rullering av planen ble sentrumsområdet utvidet etter innspill fra kommunen. Planen overstyrer eldre reguleringsplaner og kommuneplaner.

– Jeg synes de har gjort et fantastisk jobb på Bardufoss sentrum, og skapt ei positiv utvikling i form av boligbygging. De ønsker Bardufoss sentrum som intimt og koselig, og det er blitt det. Det er mye mer liv i sentrum. For at utviklinga i resten av kommunen ikke skal stagnere så bør det nå åpnes opp for flere muligheter her nede på Andslimoen. For her er det plass og folk som har lyst å investere, sier Lian.

Satt av til industri

Tomtene Andslimoen sør og nord er satt av til blandet formål industri/forretning. Søknad om dispensasjonen omhandler bestemmelsene som presiserer at forretningen her skal være plasskrevende varer og at nye etableringer av dagligvareforretning eller kjøpesenter ikke er tillatt. Områderegulering for Andslimoen var ute til 1. ganghøring våren 2019, men er ikke vedtatt. Arealet er i planforslaget satt av som kombinert formål til forretning/industri/bevertning. Det foreligger ikke innsigelser på arealbruken. Kommunen tolker at formålet bevertning er innenfor kommunens handlingsrom så lenge det skjer via reguleringsendring.

Fylkeskommunen negativ

Troms fylkeskommune mener at etablering av detaljhandel på tomtene vil oppfattes som en utvidelse av Målselvsenteret og framstå som handelspark selv om det etableres fysiske skiller. Dagligvarer inngår her i definisjonen til kjøpesenter. Fylkeskommunen påpeker videre at det er uheldig å behandle en søknad om dispensasjon fra gjeldende reguleringsplan når kommunen er i prosess med revidering av plan. Fylkesmannen i Troms og Finnmark viser til sitt høringssvar på områderegulering Andslimoen. Her ble det varslet innsigelse for arealbruk i strid med Regional plan for handel og service i Troms 2016-2025. Fylkesmannen tilrår ikke dispensasjon.

– Det er ikke administrasjonen eller fylket som tar de avgjørelsene. Administrasjon og fylket kan ikke gjøre annet enn å vurdere ut fra gjeldende planer og vedtak. Det er politikerne som må tørre å ta avgjørelsene, sier Lian.

Statens vegvesen har ingen innvendinger til søknaden, men understreker at nyetablering på tomtene ytterligere forsterker behovet for planfri kryssing. Fagmyndighetene har ikke skilt mellom bevertning og handel, men svarene går på formålene detaljhandel/dagligvarer, altså innenfor kjøpesenterstoppen. I 1. ganghøring av områdereguleringa er arealet foreslått til bevertning, uten at det var innsigelser til arealbruken. Ved vedtak av områdereguleringen er tomtene åpnet for det.

Powered by Labrador CMS