LEDER:

Nord-Norge har mistet en politisk grunnstein

DØDE: Natt til søndag døde fylkesrådsleder Bjørn Inge Mo (Ap). I etterkant har han blitt hyllet av partifeller og andre. Pressefoto: Sunniva Tønsberg Gaski
DØDE: Natt til søndag døde fylkesrådsleder Bjørn Inge Mo (Ap). I etterkant har han blitt hyllet av partifeller og andre. Pressefoto: Sunniva Tønsberg Gaski

«Mo var ikke bare en politisk bauta. Han var også et medmenneske av rang.»

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

I helga kom den triste nyheten om at fylkesrådsleder Bjørn Inge Mo er død. En bauta og grunnstein i politikken i Troms og Nord-Norge gikk bort natt til søndag – kun 54 år gammel. Arbeiderparti-politikeren hadde mange år bak seg som ordfører i hjemkommunen Kåfjord. Fartstida i fylkespolitikken er ikke så veldig mye kortere, de siste årene som leder av fylkesrådet. Mange fikk gleden av å møte han gjennom hans ni år som leder av Troms Arbeiderparti. Et verv som også ga ham stor innflytelse i moderpartiet.

Som mange politiske partikamerater og partikolleger fra andre partier raskt trakk fram etter at budskapet om Mos bortgang kom, er det en markant politisk skikkelse som nå er borte. En bauta – både i Ap, Troms og Nord-Norge.

– Han var en politisk slugger og bauta. Jeg kunne sikkert ha skrevet et bokverk om Bjørn Inge og hans liv og virke i politikken. Den politiske scenen har mistet en sentral og fin aktør, sier nåværende leder for Troms Arbeiderparti, Nils Foshaug, når han skal beskrive sin forgjenger.

Den største jobben Mo gikk løs på i det som skulle bli det siste store tillitsvervet han bekledde, var å lede Troms og Finnmark fylkesråd. Et fylkesråd som hadde en hovedoppgave å løse, med lederen i spissen: Nemlig å løse opp gigantfylket i nord, og gå tilbake til ett Troms og ett Finnmark. En oppgave som er formidabel – uavhengig av hvor sterk ønsket om å gjøre det er. Mange har trukket fram at det at Mo var rett mann for oppgaven, nettopp fordi han var en vesentlig del av den politiske grunnmuren i nord. Mange byggesteiner er lagt allerede, men byggeprosessen for å dele opp fylkene må nå gjøres uten Mo.

En kampsak han kjempet for nesten hele sin politiske karriere, var kampen om sikkerhet for innbyggerne og veifarende i området han vokste opp og bodde store deler av sitt voksne liv. Nemlig sikring av Nordnesfjellet og bygging av Nordnestunnelen. For kun få år siden kunne lokalpolitikeren, fylkespolitikeren, nasjonalpolitikeren og Kåfjord-bonden endelig se at Nordnestunnelen sto ferdig på E6. Med det ble et tusenmilssteg tatt i kamp om en sikrere hverdag for lokalbefolkninga som lever med utryggheten Nordnesfjellet byr på.

Mo var ikke bare en politisk bauta. Han var også et medmenneske av rang. Det kunne alle se i etterkant av 22. juli. Mo sto fram som en samlende, trygg og solid talsperson for Troms Ap etter at fire av deres unge medlemmer ble brutalt drept i terrorangrepet som kostet 77 mennesker livet. En kan trenge en grunnmur som tåler sterke stormer for å stå så støtt og trygt overfor sine medmennesker som det Mo gjorde da.

Et medmenneske av rang har vi også sett ham som da han ikledde seg kofte, og jobbet aktivt for samefolkets rettigheter. Mo ble valgt inn på Sametinget i 2017, for valgkrets Gáisi. Nevnte Foshaug skulle sammen med Mo delta på Riddu Riddu, festivalen for urfolksmusikk og kulturmøter står i fokus. Den arrangeres på Mos hjemmebane i Kåfjord, og Mo var opptatt av grunnsteinene kulturmøter som disse.

Når hans partifeller de to siste dagene har beskrevet Mo, har de trukket fram at han var en ujålete politiker. En som ikke skilte folk på ligningsattesten deres. En som snakket med alle. Og som de aller fleste har lært mye av. Kanskje var det hans erfaring fra gårdslivet, som gjorde han så jordnær som han var. For gjennom hele sin politiske karriere har han dratt hjem til sauefjøset og stelt med dyrene.

Bjørn Inge Mo ble 54 år gammel og gikk ut av tida så altfor tidlig. Tankene våre går til familien hans, venner, partifeller og politikerkolleger i andre partier. Det er store sko som skal fylles når fylkesrådet nå må se seg om etter en ny leder.

Men i Mos ånd er vi sikker på at det er mange i partiet som han brant for hele sitt voksne liv som kan tråkke videre i de bunnsolide sporene og grunnsteinene han etterlater seg.

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS