SOM NORMALT: 2020 blir beskrevet som jevnt over et normalt slåtteår i Balsfjord med litt pluss enkelte steder. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix (illustrasjon)
SOM NORMALT: 2020 blir beskrevet som jevnt over et normalt slåtteår i Balsfjord med litt pluss enkelte steder. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix (illustrasjon)

Normalår for avlingene i Balsfjord

BALSFJORD: Så langt har tre gårdsbruk meldt fra om avlingssvikt. Enhetsleder Jørgen Bjørkli beskriver 2020 som et normalt slåtteår.

Publisert Sist oppdatert

– Det har vært litt varierende slik jeg har oppfattet det. Noen har rapportert inn mindre avlinger enn normalt, og har varslet at de kommer til å søke om erstatning på grunn av avlingssvikt. Men andre steder har det vært veldig bra avlinger, forteller Bjørkli, som er enhetsleder for plan og landbruk i Balsfjord kommune.

Gårdsbrukene som har varslet om avlingssvikt ligger på Malangseidet og ved Sagelvvatn. Et fjerde gårdsbruk ved Josefvatn lå an til avlingssvikt, men fikk veldig bra avling på det siste arealet som ble slått. Dermed kommer det neppe noen søknad om erstatning fra det gårdsbruket.

– Vi har fått tre varsler om avlingssvikt, men det kan komme flere, sier enhetslederen.

Kom seint i gang

På grunn av den seine våren var det mange bønder i Balsfjord som kom seint i gang med slåtta. Enhetslederen har selv et gårdsbruk, og han anslår at han startet slåtta 10-12 dager seinere enn normalt. Sein førsteslåtte gjør også at andreslåtta blir seinere enn normalt. Mange bønder er nettopp ferdig med førsteslåtta.

– Noen steder slo de tilnærmet til normal tid, men det er også flere som har sagt at de slo litt tidlig. Da fikk de i hvert fall avling med høyt energiinnhold. Det kan være et pluss i seg selv hvis man har nok grovfôr ellers, beretter Jørgen Bjørkli.

Lite nedbør

Så alt i alt er det ingen avlingskrise i Balsfjord. Ellers kan enhetslederen melde om fine forhold i innhøstingsperioden. Det har stort sett vært tørt og fint mens slåtta har pågått, i hvert fall sammenliknet med tidligere somre med mye nedbør.

Powered by Labrador CMS