DREVET OVER PÅ NORSK SIDE: Statsforvalteren mener reinen bevisst er drevet over på norsk side. De svenske reineierne mener reinen gikk dit selv for å finne bedre beite. Foto: Knut Solnes
DREVET OVER PÅ NORSK SIDE: Statsforvalteren mener reinen bevisst er drevet over på norsk side. De svenske reineierne mener reinen gikk dit selv for å finne bedre beite. Foto: Knut Solnes

Norske myndigheter skulle trappe opp kontrollen i reinbeiteområdene i Indre Troms – så fant de 500 rein på feil sted

BARDU: Under en befaring i Altevatn-området like før påske fant Statsforvalteren over 500 svenskrein beitende på norsk side. Når varsles det ny kontroll i reinbeiteområdene.

Publisert Sist oppdatert

Allerede fredag blir det helikopterkontroll. Da skal Statsforvalteren i Troms og Finnmark påse at all svenskreinen er drevet ut av området. De svenske reineierne har fått varsel om å fjerne dyrene.

Nye Troms har bedt om og fått innsyn i befaringsrapporten etter kontrollen, og har også vært i kontakt med Statsforvalterens reindriftsdirektør, Sunna Marie Pentha. Hun forteller at saken følges opp og at det blir gjort av Kurt Sara som er Statsforvalterens seksjonsleder for ressursforvaltning og næringsutvikling.

Han bekrefter at det ble funnet et sted mellom 500 og 600 rein inne på norsk side under kontrollen. Det liker norske myndigheter svært dårlig.

Fant spor

Hensikten med befaringen var ifølge rapporten å undersøke om lov om svensk reinbeiting i Norge og norsk reinbeiting i Sverige blir overholdt i det som omtales som «konvensjonsbeiteområdene i Troms». Altevatn reinbeiteområde ble kontrollert.

I rapporten heter det:

«Vi fulgte spor som krysset øvre deler av Dividalen ved Irgasjavri og opp mot Altevasshøgda hvor vi fant reinen. Den gikk spredt og beitet vest for Dividalen, i området Altevasshøgda. Ut ifra sporene vi fulgte og dyrene vi observerte anslår vi, som ett minimumsestimat minst 500 rein. Sannsynligvis flere. Reinen var tam og oppsøkte oss da vi kom kjørende».

Statsforlvalteren tror reinen var drevet inn i området.

«Det var tydelig at reinen med hensikt var ført/drevet, da den var fôret underveis og langs scootersporet», heter det i rapporten.

Prioritert oppgave

Grensereinbeiteloven har beitetider for de fire nordligste samebyene Könkämä, Lainovuoma, Saarrivuoma og Talma fra og med 1 mai, til og med 14 september. Kontrollen ble gjennomført 18. mars – altså nesten en og en halv måned før svenskreinen lovlig kan gå over på norsk side. Kontrollørene konkluderer i rapporten med at svensk rein var drevet over grensa i området Kiepanjavri-Darfall og til Altevasshøgda.

– Kontroll og befaring av disse beiteområdene er en prioritert oppgave hos oss etter ønske fra høyeste hold i departement og regjering. Grunnen er at man ennå ikke har fått forhandlet med den svenske stat for å få utarbeidet en ny reinbeitekonvensjon mellom Norge og Sverige. Vi har lagt opp til strategisk kontrollering av områdene – og det var nettopp under en slik kontroll vi nå fant svensk rein på norsk side, sier Kurt Sara.

Presset

Statsforvalteren har sporet opp Siidaen som eier reinen.

– De er varslet og de har svart at reinen er drevet tilbake til Sverige, sier Sara.

– Har de forklart hvorfor reinen kom over på norsk side?

– De har forklart at det kom dårlig vær i områdene og at beiter på svensk side frøs på og ble «låst». De har sagt at reinen selv presset seg nordover og inn på norsk side der det var tilgjengelig mat, sier Sara.

Fram til 1. mai varsler Statsforvalteren flere kontroller i beiteområdene i Indre Troms.

Powered by Labrador CMS