SJÅ LAKS: I laksesjået kan man studere noen av fiskene som passerer gjennom trappa i Målselvfossen. Bildet ble tatt i juli. Foto: Terje Tverås
SJÅ LAKS: I laksesjået kan man studere noen av fiskene som passerer gjennom trappa i Målselvfossen. Bildet ble tatt i juli. Foto: Terje Tverås

Ny milepæl i Målselva

MÅLSELV: For første gang har det passert over 6000 fisk gjennom trappa i Målselvfossen.

Publisert Sist oppdatert

Det ble også satt rekord i fjor. Da var antallet rundt 5500. Derfor utgjør hver laks, sjøørret eller røye i disse dager en rekord når de passerer telleren øverst i fisketrappa, tidligere kalt laksetrappa, i Målselvfossen.

I tabellen over oppgang i trappa, som jevnlig blir oppdatert på nettet, var antallet satt til 5986 på tirsdag. Men ifølge Tor Kvammen er de fiskene som passerte mellom 28. august og 1. september, ikke tatt med. Da ble det oppdaget mye oppdrettslaks, og trappa ble stengt. Men det ble likevel sluppet fisk forbi telleren. Dermed er 6000-tallet allerede nådd, og det flere dager før oppgangen normalt slutter. Telleren vil være aktiv så lenge det går fisk i trappa og forholdene ellers gjør telling mulig. I fjor var videoovervåkingen i drift fram til 5. oktober.

– Hvis oppgangen fortsetter som nå, blir det en stor økning fra i fjor, sier Kvammen.

Halvparten av fisken som går opp trappa nå i september, er sjøørret. Kvammen anslår at det har passert mellom 120 og 130 oppdrettslaks gjennom trappa. Senest tirsdag kunne han konstatere at enda en stor oppdrettslaks gikk opp til den øvre delen av vassdraget. Forsøket med å ta ut oppdrettslaks fra trappa viste seg å bli for vanskelig. Det foregår undersøkelser for å finne ut hvor disse rømlingene kommer fra.

– Hvordan har fisket vært i sommer?

– Det er registrert fangst på 15 tonn, etter det jeg vet, av laks og sjøørret. Det blir nok et bra fangstår, sier han.

Powered by Labrador CMS