TENKER NYTT: Fylkesråd Roar Sollied mener den nye PC-ordninga ved de videregående skolene gir elevene større valgfrihet samtidig som det sparer miljøet. Foto: Lars Åke Andersen (arkiv)
TENKER NYTT: Fylkesråd Roar Sollied mener den nye PC-ordninga ved de videregående skolene gir elevene større valgfrihet samtidig som det sparer miljøet. Foto: Lars Åke Andersen (arkiv)

Ny PC-ordning for vgs-elevene i Troms

MÅLSELV: Elever som begynner på videregående skole skal ikke lenger leie bærbare datamaskiner. Heretter skal elevene selv eie datamaskinene de bruker på skolen.

Publisert Sist oppdatert

I fjor vedtok fylkestinget at en elev i videregående opplæring i Troms helt fritt skal få velge om han eller hun vil ha med egen bærbar datamaskin til skolebruk. De som ikke har egne datamaskiner får nå tilbud om å kjøpe enheter til rabatterte priser.

- Det er gledelig at vi får ei nødvendig endring som gir større valgfrihet og sparer miljøet, samtidig som vi over tid frigir midler til ytterligere forbedring av kvaliteten i utdanning, sier Roar Sollied fra Venstre.

Han er fylkesråd for utdanning i Troms.

Elevenes ansvar

Fylkeskommunen innførte for en del år tilbake ei PC-ordning i videregående opplæring der elevene leide bærbare datamaskiner som de senere fikk tilbud om å kjøpe. Ordninga hadde en sosial begrunnelse fordi ikke alle elevene hadde råd til å kjøpe seg datamaskiner. For å gi alle et nødvendig arbeidsredskap i utdanninga fikk elevene derfor leie maskiner.

- Med tida ble datamaskinene mye billigere å anskaffe, samtidig som kapasiteten økte radikalt. De aller fleste eier etter hvert sin egen maskin, og begrunnelsen for ordninga har derfor falt bort. Det er heller ei ulempe enn en fordel for den enkelte elev å ha to maskiner. Derfor var det på tide for fylkeskommunen å se både på det økonomiske og det miljømessige aspektet, forteller Sollied.

Resultatet av den nye ordninga er at det blir færre datamaskiner i omløp, samtidig som det ikke blir ei opphopning av innleverte datamaskiner hos fylkeskommunen. Elevene som begynner på VG1 har nå selv ansvaret for å skaffe seg en datamaskin til skolestart.

- De kan bruke den datamaskinen de har fra før, kjøpe en gjennom en vanlig forhandler eller bestille en rabattert datamaskin gjennom fylkeskommunens avtale, forklarer fylkesråden.

Tilbudet om rabattert datamaskin gjelder for elever, også de med voksenrett, som begynner for første gang på VG1 i Troms fylkeskommune. Elever i innføringsklasser for minoritetsspråklige omfattes også av ordninga. I tillegg er den privatdrevne Nordborg videregående skole på Finnsnes inkludert i avtalen.

Må oppfylle minstekrav

Elevenes bærbare datamaskiner må oppfylle fire minstekrav. De må ha antivirusprogram og kunne produsere og levere inn oppgaver som er lesbare for læreren. I tillegg må datamaskinen fungere når eleven arbeider i læringsplattform «It's learning». Til slutt må datamaskinen fungere uten internetttilkobling. Elevene får gratis tilgang til Office 365 når de begynner på skolen.

- De som ønsker å kjøpe en rabattert datamaskin kan nå gå på nett å levere sin bestilling. Vi vil da sjekke at vedkommende er elev før vi sender bestillinga til våre leverandører. Hver elev kan bare bestille én datamaskin gjennom fylkeskommunens avtaler, sier Roar Sollied.

Elevene kan velge mellom fire datamaskiner. Den rimeligste er en standard-PC til 2900 kroner. Den kan betales ut med en gang eller betales ned over tre år med 1051 kroner i året. De øvrige datamaskinene har en prislapp på fra 6990 kroner til 10 890 kroner. De tre dyreste maskinene er det ikke mulig å ta på avbetaling. To av dem er MacBook Air.

- Alle kjøp gjennom fylkeskommunens avtaler om elev-PC er etter forbrukerkjøpsloven. Datamaskinene selges med fem års reklamasjonsrett. Eleven kan velge mellom en standard og en kraftig Windows-maskin, og MacBook Air med eller uten Retina-skjerm, avslutter fylkesråden for utdanning.

Powered by Labrador CMS