Bufdir gir Gørill Traasdahl støtte:

GIS TYNGDE: Gørill Traasdahl har i flere år kjempa for at kommunene i Midt-Troms skal bevilge nok midler til å dekke et minimumsbehov i krisesenteret, uten å lykkes. En rapport fra Bufdir gir kampsaken ekstra tyngde. Foto: Terje Tverås (Arkiv)
GIS TYNGDE: Gørill Traasdahl har i flere år kjempa for at kommunene i Midt-Troms skal bevilge nok midler til å dekke et minimumsbehov i krisesenteret, uten å lykkes. En rapport fra Bufdir gir kampsaken ekstra tyngde. Foto: Terje Tverås (Arkiv)

Ny rapport viser at små krisesenter har knappe ressurser

MÅLSELV: I forrige uke sa Gørill Traasdahl opp stillinga som daglig leder for Krisesenteret i Midt-Troms i protest. Nå får hun støtte fra Bufdir.

Publisert Sist oppdatert

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) la tirsdag fram en rapport om kommunenes krisesentre. Det stadfester at de fleste gir et godt tilbud, men at mange små krisesentre med knappe ressurser har det vanskelig med å gi et faglig forsvarlig tilbud.

- Det er viktig at kommunene er seg sitt ansvar bevisst om de pliktene som følger av krisesenterloven, og bevilger tilstrekkelig med midler til at krisesenteret kan gi et trygt botilbud og samtaler til de som trenger det, sier Tove Bruusgaard, avdelingsdirektør i Bufdir.

Frykter at flere gir seg

Rapporten viser at det er særlig i nord at små krisesenter sliter med få ressurser. Det pekes blant annet på at det er for langt mellom hver av dem til at det på noen måte er hensiktsmessig at de slås sammen. Det som trengs for å hjelpe dem for å kunne hjelpe enkeltpersonene og gruppene de sliter med å ivareta, er flere ressurser.

Bufdir har merket seg at lederen for Krisesenteret i Midt-Troms, Gørill Traasdahl, i forrige uke sa opp i protest mot manglende bevilgninger fra kommunene.

- Mange voldsutsatte får god hjelp i form av samtaler og veiledning gjennom dagtilbudet, og dette er ei god investering for kommunene for å forebygge vold. Vi må ikke risikere at gode krisesenterledere trekker seg som følge av for stramme budsjetter, slik som vi har sett at tilfelle er for Krisesenteret i Midt-Troms, sier Bufdir-avdelingsdirektøren.

For Traasdahl, som er bosatt på Bardufoss og jobber som krisesenterleder fram til oppsigelsestida går ut, er rapporten og bemerkninga fra Bufdir et bevis på det hun lenge har fronta og hatt som hjertesak.

– Jeg har fått massiv støtte, men jeg har ikke hørt noe ifra rådmenn i Midt-Troms. Derimot har jeg fått utrolig mye støtte fra andre, som KS, andre krisesentre, Krisesentersekretariatet, bekjente, politikere og Ressurssenter for vold og traume i Troms. Det at de i lag med Bufdir gir nå en så tydelig støtte i denne rapporten, gjør at jeg står enda mer støtt i det jeg har fronta i flere år, sier hun.

– Utrolig godt

Traasdahl er krystallklar på at om hun ikke hadde stått med full stødighet i sine argumenter fra før av, ville hun ikke ha fronta dem så hardt som hun har gjort.

– Derfor er det utrolig godt å se at rapporten kommer, og det den sier er en seier, forteller hun.

Hennes oppsigelse har ikke gått ubemerka hen i Midt-Troms heller. Tirsdag ble det gjort et vedtak i formannskapet for nye Senja kommune, som sier at de har merka seg krisesenterets behov for økt stillingsressurs. Rådmannen bes om å følge dette opp, og at dette følges opp med andre kommuner i regionen.

– Jeg tror at det er sånn at politikerne nå har fått opp øyene, og det kjempebra. Det er kjempebra for framtida at politikerne ber om dette, sier Traasdahl.

Håper på resultat

Hun håper at oppfølginga, både av vedtaket til Senja og funnene i Bufdir-rapporten, vil føre med seg økte ressurser til små krisesenter i krise.

– Ingenting hadde gjort meg mer glad enn om vi får på plass noe mer for små krisesentre, for at de skal kunne ha mulighet til å drifte etter loven. Det hadde vært helt fantastisk. Dette har vært min fanesak sia jeg begynte som daglig leder i Midt-Troms, og det ville vært en stor seier om ressursene blir større, sier hun.

Powered by Labrador CMS