Ny skolehverdag på Malangshalvøya?

«Elevgrunnlaget for de kommunale skolene kan bli svekket av en Montessori-skole i Mestervik, og spørsmålet er da hvor lenge Balsfjord-politikerne vil finne det formålstjenlig å opprettholde et skoletilbud både på Malangseidet og Sand»

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

• Elevgrunnlaget for Hamnvåg montessoriskole er i ferd med å bli for lite for fortsatt drift. Det bekrefter styrelederen for den lokale montessoriforeninga, Widar Skogan. Men skolekutt i Hamnvåg trenger på ingen måte å bety farvel til Montessori-pedagogikken i Malangen. Heller tvert om, for nå er arbeidet i gang med å få flyttet Montessori-skolen til Mestervik. Fra Aursfjordhalvøya til Malangshalvøya altså. Og til ei bygd med et potensielt langt større elevgrunnlag. Med de følgene det eventuelt måtte få. For skolesituasjonen i Malangen.

• Nærheten til en skole er ofte definerende for utviklingsmulighetene i et lokalsamfunn. I Hamnvåg tok ressurssterke foreldre og lærere dette på alvor da nedleggingsspøkelset flyttet inn i den kommunale skolen i bygda på slutten av forrige århundre, med den konsekvens at de startet en privat skole basert på de pedagogiske prinsippene til den italienske barnelegen Maria Montessori. Denne skolen har nå vært drevet i 15 år, og det er neppe tvil om at skolen har vært ei viktig forutsetning for at flere barnefamilier har funnet det formålstjenlig å bo på halvøya ved den vakre Aursfjorden.

• Men nå går altså denne æraen mot slutten. Mandag var over 40 frammøtte samlet til et informasjonsmøte i Mestervik, og der ble det valgt ei arbeidsgruppe for å jobbe videre med ideen om å flytte Montessori-skolen dit. Widar Skogan ble valgt som leder også av denne gruppa, og allerede i morgen (fredag) samles arbeidsgruppa for å se på kostnadene ved å etablere en ny skole i tilknytning til Miljøbygget i Mestervik. Og dersom brikkene faller på plass, kan neste skoleår bli det siste i Hamnvåg. Med videreføring av Montessori-pedagogikken i Mestervik fra høsten 2017.

• Og en montessoriskole i Mestervik kan også få konsekvenser for den offentlige skolestrukturen i Balsfjord. Fra før er det jo både kommunal barneskole på Malangseidet og kombinert barne- og ungdomsskole på Sand, og kjøreavstanden fra Mestervik til disse er ikke mer enn henholdsvis 7 og 16 kilometer. I praksis betyr dette at elevgrunnlaget for de kommunale skolene kan bli svekket av en Montessori-skole i Mestervik, og spørsmålet er da hvor lenge Balsfjord-politikerne vil finne det formålstjenlig å opprettholde et skoletilbud både på Malangseidet og Sand. Vi vet også at sterke krefter har jobbet for en kommunal sentralskole for Malangen i Mestervik, og i forlengelsen av dette blir det også interessant å se hvor mange som vil foretrekke Montessori-pedagogikk i Mestervik. Framfor et allmennpedagogisk tilbud på Sand eller Malangseidet, dersom Montessori-planene i Mestervik skulle bli en realitet.

• Slik kan flytting av Montessori-skolen fra Hamnvåg til Mestervik også få store demografiske konsekvenser internt i Malangen. Det er ingen tvil om at skolen er viktig for livskrafta og bosettinga i så vel Hamnvåg-området som på Sand og Malangseidet, men det er heller ikke til å stikke under stol at slanking av skolestrukturen i Malangen representerer et innsparingspotensial for Balsfjord kommune. Og dette potensialet kan det bli betraktelig enklere å realisere dersom en Montessori-skole i Mestervik skulle komme på plass og svekke elevgrunnlaget for de kommunale skolene.

• Vi ønsker uansett Montessori-ildsjelene i Malangen lykke til med videreføring av engasjementet for en alternativ pedagogikkform som mange har funnet glede i å få stifte bekjentskap med, og så får tida vise hvor stor oppslutninga vil bli om en eventuell montessoriskole i Mestervik. Vi beklager samtidig at skolehistoria på Aursfjordhalvøya nå ubønnhørlig synes å nærme seg slutten, men ildsjelene bak Montessori-skolen her skal uansett ha honnør for at de bidro til å forlenge denne skolehistoria med drøyt halvannet tiår. Som distriktstilhengere synes vi alltid det er trist når ei bygd mister skolen sin, men i Malangen synes det nå som om den eksisterende skolestrukturen er innhentet av en ny virkelighet. Og så får framtida vise hvor mange malanggsskoler det er plass til i denne nye virkeligheten. Og om bildet av Maria Montessori skal henge på én av disse.

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS