INVITERER TIL 40-ÅRSLAG: Menighetsrådets Ole Kvien Vorhaug og Aud Øvermo og sogneprest Sven Becker inviterer søndag til feiring av nye Målselv kirkes 40-årsdag. Feiringa finner sted i nettopp kirka.
INVITERER TIL 40-ÅRSLAG: Menighetsrådets Ole Kvien Vorhaug og Aud Øvermo og sogneprest Sven Becker inviterer søndag til feiring av nye Målselv kirkes 40-årsdag. Feiringa finner sted i nettopp kirka.

«Nykirka» i Målselv begynner å bli voksen

MÅLSELV: I år er det 40 år siden nye Målselv kirke ble tatt i bruk. Det blir markert søndag.

Publisert Sist oppdatert

I 1972 ble tårnet på den gamle trekirka truffet av et lynnedslag, noe som resulterte i at kirka begynte å brenne. Timer senere lå kirka kun igjen som ruiner. Seks år senere sto nykirka ferdig bygget, klar til å tas i bruk. 19. mars 1978 er det palmesøndag. Denne dagen blir nykirka innviet av biskop Kristen Kyrre Bremer.

Det gjør at nykirka i år begynner å bli voksen, og den har nå 40-årsjubileum. Det vil Målselv menighetsråd markere på søndag.

– Vi markerer 40-årsjubileet to uker før selve dagen. Når en blir 40 år, har fjorten dager fra eller til ikke mye å si, sier menighetsrådsmedlem Ole Kvien Vorhaug.

– Det passet seg best slik at vi tar markeringa denne helga, legger menighetsrådsleder Aud Øvermo.

Historisk kåseri

Markeringa skjer med søndagens gudstjeneste, som går av stabelen på formiddagen. Det er sogneprest Sven Becker som skal lede den. Under kirkekaffen denne dagen skal nykirkas jubileum vies godt med oppmerksomhet. Vidkunn Haugli kommer for å kåsere om nykirkas 40 år, og det skal ikke utelukkes at historia til de to foregående målselvkirkene også blir viet litt oppmerksomhet. Lokalhistorikeren har nær kjennskap til kirka.

– Vidkunn var leder for byggekomiteen for kirka, så han kjenner byggeprosessen bedre enn de fleste andre. Kanskje får vi høre litt om hvordan den ble til? sier sognepresten.

Menighetsrådsrepresentantene forteller at det var en overgang for målselvingene å gå fra å ha ei trekirke fra 1883 til å få ei ny og moderne kirke for 40 år siden.

– Jeg er litt konservativ og gammeldags av meg, og jeg var veldig glad i gammelkirka. Jeg var blant dem som stilte spørsmål ved om det var riktig å erstatte gammelkirka med et så moderne kirkebygg. Men den har blitt veldig funksjonell og ganske så fin, sier Vorhaug.

Stolt over kirka

Øvermo forteller at menigheta er stolt over kirka si.

– Selv om mange syntes den nesten var litt for moderne, var de fleste glad for å få kirka åpnet i 1978. Den ble godt mottatt, selv om diskusjonene hadde gått før den åpnet. Den er nå ei ganske funksjonell kirke, som huser mange konserter. Det er ei kirke vi er glad i, sier hun.

I starten ble kirka benyttet som kontorsted for de kirkeansatte, men etter at organisasjonen vokste seg for stor for disse kontorlokalene, flyttet de til Andselv. Etter flere år med den samme altertavla som gammelkirka, ble det startet ei kronerulling for å få utsmykket nykirka med ei altertavle laget i glassverk. Det var Steinar Tunes som var primus motor for innsamlinga, og mange vil i dag si at nettopp altertavla er Målselv kirkes signatur. Nå håper sognepresten og menighetsrådet på godt oppmøte til 40-årsjubileet. De ønsker alle velkommen til å være med på jubileumsgudstjenesten og den påfølgende kirkekaffen søndag.

– Da kirka ble innviet, var det tusen personer innom. Vi håper selvfølgelig på at vi klarere å toppe det. Her er alle velkommen, sa Vorhaug.

Powered by Labrador CMS