Blir hørt:

MØTESTED NÆRMER SEG: Ungdomsskoleelevene Valentin Karlsen og Mariell Brandsegg (foran) er initiativtakerne til en møteplass for ungdom. Går alt som rådmannen håper, kan den åpne i første halvdel av februar. Arkivfoto: Torbjørn Kosmo
MØTESTED NÆRMER SEG: Ungdomsskoleelevene Valentin Karlsen og Mariell Brandsegg (foran) er initiativtakerne til en møteplass for ungdom. Går alt som rådmannen håper, kan den åpne i første halvdel av februar. Arkivfoto: Torbjørn Kosmo

Nytt møtested for ungdom åpner 8. februar

MÅLSELV: Det er i alle fall det Målselv tar sikte på for en møteplass som skal være åpen to ganger i uka.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har kommet ganske langt av gårde. Vi jobber nå med bemanning for møteplassen for ungdom. Vi har sett på hva vi har behov for av antall personell, og vi har gjort avtaler med noen og vi er i dialog med flere. Vi håper å ha alt på plass for å kunne åpne 8. februar. Da har vi fått på plass areal og ansatte på en måneds tid. Det tenker jeg er veldig bra jobba for de som har vært med på den delen av saken, fortalte rådmann Frode Skuggedal til formannskapet på mandag.

Hvor møteplassen blir lokalisert er det for tidlig å gå ut med, da ikke alle formaliteter knytta til lokalet er på plass.

Fire trygge voksne

Det var i slutten av november ungdommer ved Bardufoss ungdomsskole selv gikk ut i media og ettertrykkelig ba om å få et oppholdssted, en møteplass og et sosialt treffpunkt for sin aldersgruppe. De var tydelig på at de savna et sted å møtes på fritida. De fikk støtte fra utekontakten og politiet i Målselv, som så det samme behovet.

Kommunestyret fulgte opp og vedtok at ungdom skulle få en møteplass, først som ei midlertidig løsning, mens ei varig løsning for både møteplass og utekontakten skulle utredes og legges fram til politisk behandling i juni. Nå nærmer ei løsning for møteplassen seg. Rådmannen forklarte at den er tiltenkt å ha åpent to ganger i uka, og at ei gruppe på fire ressurspersoner, altså trygge voksne som til daglig jobber med barn og unge, skal rullere to og to på å betjene og legge til rette for aktiviteter på møteplassen.

Som kjent fikk den midlertidige løsninga for både møteplass og utekontakt et budsjett på 400 000. 200 000 vil gå til selve møteplassen, mens de øvrige 200 000 kronene benyttes til utekontaktoppgaven. Dermed ble utekontaktstillinga, som ble oppretta i september, redusert til 50 prosent. Vedkommende som innehadde stillinga sa opp jobben, og har i Nye Troms forklart at årsaken var at han og hans medhjelpere vurderte stillingsprosenten til for lav til å kunne gi et forsvarlig tilbud.

– Bekymra

De siste ukene har debatten rundt utekontakten løpet. Formannskapet ønsket svar på hva som nå er status for denne stillinga.

– Det vil komme ei utlysning av stillinga. Vi har skissa klar, og skal få den ut i forskjellige medier. Det som er viktig for oss er å knytte den inn i den faglige tjenesten den har vært, og det skal vi være klare til. Vi skal klare å utløse den langsiktige målsetninga med utekontakten. Den kortsiktige skal vi reorganisere litt, men vi skal være ferdig med innstillinga for den langsiktige i juni, sa han.

Debatten om utekontakten og viktigheten av denne lavterskeltjenesten for ungdom og unge voksne rulla videre i formannskapssalen. Den som uttrykte den største bekymringa for nåsituasjonen til målselvungdommen uten en utekontakt, var Siri Sandbakken (Ap).

Siri Sandbakken oppfordra rådmannen til å søke alle mulige eksterne midler for at utekontakten kan opprettholdes i mer en halv stilling.

– Det som bekymrer meg med utekontakten, er at ungdom roper om hjelp. Ungdommen sier selv at de er redd det skal gå liv, og det at ungdom i Målselv sliter er ikke noe nytt. Politiet hadde ei orientering for oss hvor de understrekte det, Ungdata-undersøkelser viser det samme over år. Og så har vi koronaen. Det er nå vi burde satse med full stilling for utekontakten, og heller trappe ned senere. Jeg er bekymra for ungdommen vår! De sitter alene, får ikke treffe venner som går i andre klasser, og jeg tror mange sliter. Det virker som at utekontakt fort har bygd tillit i ungdomsmiljøet, og jeg tror ikke «hvermannsen» får det til. Jeg sliter med å godta at utekontakten ble redusert, sa hun.

– Fallitterklæring

Den påfølgende debatten varte i omkring en time. Ordfører Bengt-Magne Luneng (Sp) forsvarte det faktum at hans parti og Høyre ba om ei utredning til i juni for en langsiktig plan for utekontakten. Det var ikke en del av Ap og Venstres forslag til vedtak, som ellers tilsynelatende var rimelig lik forslaget fra Sp og Høyre. Det var det sistnevnet som ble vedtatt i desember.

– Det vi er opptatt av er å finne løsninger på å opprettholde utekontakt og å etablere møteplasser. Vi vet ikke om det skal være ett fysisk sted som permanent løsning. Vi opplever at det er et behov, alle signaler om utekontakten er positive, men jeg vet ikke om hvor mange som blir truffet av tilbudet. Mange har sikkert god nytte av det, men vi er opptatt av å vite mer. Vi må være villig til å ta oss tida til å finne ut hva de gode løsningene er. Vi har mange som jobber med barn og unge i Målselv. Og det kan ikke være sånn at det utekontakten har oppnådd er uerstattelig. Det må være andre som klarer det, sier vi noe annet er det nesten ei fallitterklæring, sa Luneng.

Søker eksterne midler

Debatten ble etter hvert betegna som en skyttergravsdebatt, et begrep som på mange måter var beskrivende. Rådmannen understrekte fra start til slutt at Målselv nå søker om eksterne midler for utekontaktstillinga. Ei av ordningene de søker på har frist i midten av februar. I slutten av saken sa Skuggedal:

– Vi går nå ut med ei stillingsutlysning. Vi skal snu alle steiner og se om vi ikke klarer å finne rom for å øke stillingsprosenten nå. Vi søker eksterne midler, og det kan være handlefrihet. Det politiske ønsket høres klart, sa rådmannen.

Fakta om utekontakten i Målselv:

  • I september ble det oppretta ei prosjektfinansiert stilling som utekontakt for ungdom mellom 13 og 23 år i Målselv. Tjenesten ble faglig forankra i kommunens psykiske helsetjeneste, der to medarbeidere til sammen fikk 50 prosent stillingsressurs knyttet til tjenesten.
  • Flertallet i kommunestyret vedtok 2. desember å be rådmannen om å opprette ei midlertidig ordning med møteplass for ungdom og videreføre utekontakten som ei midlertidig løsning inntil ei varig løsning er på plass. Et forslag til varig løsning for både møteplass og utekontakt skal presenteres for kommunestyret senest i juni 2021, og kommunestyret har bevilget 400 000 kroner til den midlertidige løsninga.
  • I januar ble det kjent at utekontaktressursen blir redusert fra 150 prosent til 50 prosent stillingsressurs fra årsskiftet 20/21, og dette førte til at den som innehadde stillinga sa nei til å fortsette i jobben.

Powered by Labrador CMS