NYTT RENHOLDSFIRMA: Fra og med 1. mai er det selskapet Proff Rent som skal stå for renholdet i forsvarets leir på Skjold. Foto: Øivind Baardsen/Hæren
NYTT RENHOLDSFIRMA: Fra og med 1. mai er det selskapet Proff Rent som skal stå for renholdet i forsvarets leir på Skjold. Foto: Øivind Baardsen/Hæren

Nytt renholdsselskap tar over på Skjold

MÅLSELV: Fra og med 1. mai 2020 er det den nordnorske renholdsbedriften Proff Rent AS som skal stå for renholdet i Skjold leir i Øverbygd.

Publisert Sist oppdatert

Foreløpig er det fremdeles ISS som står for renholdet i Skjold leir, over et år etter at de ansatte i selskapet gikk ut offentlig og kritiserte sine arbeidsforhold. Etter at renholdet gikk fra Forsvarsbygg sitt ansvar til ISS sitt ansvar, har det blitt færre renholdere med flere arbeidsoppgaver. Både arbeidsmengden i forhold til ressursene og forholdet til ledelsen ble i fjor kritisert av renholdsarbeiderne. I mars i fjor ble det klart at forsvaret hadde sagt opp kontrakten med ISS. Etter en anbudsrunde som dro ut i tid er det nå er det klart at et nytt firma skal ta over renholdet fra mai av.

Ikke tilfredsstillende

I løpet av året som har gått har både ansatte og tillitsvalgte i forsvaret gått offentlig ut og kritisert renholdet i leiren. Samtlige har samtidig vist støtte til renholdsarbeiderne i ISS, som de har ment har gjort det beste de kan, under forholdene.

I løpet av året som gikk valgte hovedverneombudet i april å stenge to av bygningene i leiren på grunn av dårlig renhold. To måneder senere ble spisesalen stengt, noe som førte til at 800 soldater måtte finne kreative løsninger på spisinga. I høst ble det også kjent at Forsvarets Logistikkorganisasjon (FLO) satte i gang ei ordning der de militært ansatte skulle ha mulighet til å vaske sine egne boenheter, siden ISS ikke klarte å levere tjenestene de skulle.

I høst ble det også kjent at Forsvaret, ved FLO valgte å forlenge sin rammeavtale med ISS i Skjold leir fram til mai 2020, på tross av at avtalen var sagt opp. De utløste altså opsjon på forlengelse av rammeavtalene med ISS på renholdstjenester. Bakgrunnen for at prosessen med anbudskonkurransen tok lenger tid enn først antatt, var at anskaffelsen var sikkerhetsgradert. Dermed måtte aktuelle tilbydere klareres før konkurransegrunnlaget kunne utleveres.

Proff Rent

Forsvaret kan bekrefte at det er selskapet Proff Rent som skal ta over renholdet fra og med mai.

- Vi er i en prosess med signeringa der. At det er selskapet Proff Rent anbudet har gått til kan jeg bekrefte, men avtalen er ikke signert enda, forteller Kommunikasjonssjef i FLO, Hans Meisingset til Nye Troms.

Proff Rent AS ble stiftet i 2006 og er en Nord-Norsk renholdsbedrift som tilbyr renholdstjenester til både næringsliv og private kunder. De er etablert med avdelingskontorer i Alta, Nordreisa og Tromsø, og har geografisk satsingsområde i Troms og Finnmark.

De ansatte

De ansatte i ISS ble like før jul informert om at det fra og med mai er en ny leverandør som skal stå for renholdstjenestene for Forsvaret i Skjold leir. De ansatte renholdsarbeiderne i ISS er kalt inn til drøftingsmøter angående sine ansettelsesforhold i ISS. I brevet der de er kalt inn til møtet vises det til paragraf 15-1 i arbeidsmiljøloven. Paragrafen handler om drøfting før beslutning om oppsigelse. De ansatte skal ha fått beskjed om at ISS jobber for å få til en overdragelse av personell. Det kan pressekontakt i ISS, Ronny Pettersen, bekrefte.

- ISS følger arbeidsmiljøloven og tariffavtaler og har derfor innkalt medarbeidere til drøftingsmøter i henhold til dette. Vi har anbefalt ny leverandør å gjennomføre en virksomhetsoverdragelse av våre medarbeidere på Skjold. Hvis våre medarbeiderne ikke blir tilbudt jobb hos ny leverandør vil de bli forsøkt omplassert i ISS, forklarer Pettersen i en e-post til Nye Troms.

Ifølge Pettersen valgte ISS ikke å by på kontrakten på Skjold, og de vil avslutte sin leveranse 1.mai.

Det har ikke lykkes Nye Troms å få en kommentar fra Proff Rent.

Powered by Labrador CMS