LEDER:

Nytt tiår – store endringer

TRÅDT I KRAFT: Stortinget sto på sitt, og nå er Troms og Finnmark blitt ett fylke. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
TRÅDT I KRAFT: Stortinget sto på sitt, og nå er Troms og Finnmark blitt ett fylke. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

«Ved inngangen til 2020 og et nytt blankt og «ubesudlet» tiår kan alle gjøre litt for at ting skal bli enda bedre.»

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

Fyrverkeri for 300 millioner kroner er sendt til værs. Med det markerte Norges befolkning at atter et år er omme, og at nye blanke ark ligger foran oss. Det er ikke bare et årsskifte, men også et skifte av tiår. Og et skifte som for store deler av landets befolkning innebærer en hel del endringer. Om ikke annet så i alle fall på papiret.

Hverken bardudøler, målselvinger eller balsfjordinger trenger å skifte hjemkommune som følge av at 2019 er blitt til 2020, men for alle innbyggere i Troms og Finnmark betyr det at vi er innlemmet i et nytt fylke. Vi er nå «tromsogfinnmarkinger», eller hva vi nå skal kalles...

For 2019 sin overgang til 2020 innebærer en av de største endringer i Norges historie, i det minste rent geografisk. 19 fylker er nå redusert til 11, inklusiv Oslo kommune som også har fylkeskommunale oppgaver. Samtidig er antall kommuner kuttet ned til 356, i takt med den nye regionreformens iverksetting. At det vil påvirke deg og meg i det daglige er vel tvilsomt, men at reformen koster for samfunnet, er det nok få som bestrider.

I nye Troms og Finnmark fylkeskommune er det nå et politisk flertall som er mot regionreformen som skal styre. De har sagt at de skal jobbe for å reversere reformen som nå er trådt i kraft, men ut fra et fornuftshensyn med tanke på pengebruk, håper vi at det ikke kommer til å skje. Det vil i så fall være en bruk av offentlige midler som ikke kan forsvares, uansett hvor stor motstander av regionreformen man er.

Regjeringens overordnede målsetting med regionreformen er at den skal gi en positiv samfunnsutvikling i hele landet. Reformens fire mål er å styrke fylkeskommunens rolle som samfunnsutvikler, og gi større fylkeskommuner som bedre kan samhandle med staten. Den skal gi økt kompetanse for å ivareta dagens oppgaver på en bedre måte for å kunne påta seg nye oppgaver, og den skal styrke fylkeskommunen som en demokratisk arena.

Vi bør i det minste la reformen få en sjanse til å innfri sine målsettinger, all den tid den nå er innført, med de kostnader det har medført. Så får vi bare ta til oss at vi nå er en del av det nordligste fylket som nå har nærmere 250 000 innbyggere. Omtrent akkurat samme innbyggertall som det er i Nordland fylke. Ved inngangen til 2020 og et nytt blankt og «ubesudlet» tiår kan alle gjøre litt for at ting skal bli enda bedre. Kong Harald sa i sin sedvanlig gode og fornuftige nyttårstale at vi må bære med oss håpet inn i det nye året. Uansett hvordan utgangen fra det gamle var. Det var som alltid kloke ord fra vår folkelige monark.

Alt du vil at andre skal gjøre mot deg, skal du også gjøre mot dem. Den leveregelen kan være god å ta med seg inn i et nytt år, for alle og enhver. Uansett ståsted i livet. I så fall er det håp om at verden kan bli en bedre plass for alle. Ikke bare for oss i et av verdens rikeste og beste land å leve i.

Hver enkelt kan gjøre litt selv, og tar vi alle litt ansvar på den måten vi kan, så blir ting bedre. Som kong Harald avsluttet sin tale: Alle er like mye verdt. Det kan virke selvfølgelig, men begynner vi virkelig å leve etter det, kan forvandling skje.

Godt nytt år!

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS