TRENGER NYBYGG: Økt alliert trening i Indre Troms gjør at det må investeres i eiendom, bygg og anlegg. Nå skal det være avdekket et investeringsbehov på opp mot 1,5 milliarder kroner. Foto: DAVE DE VAAL, DET NEDERLANDSKE FORSVARET
TRENGER NYBYGG: Økt alliert trening i Indre Troms gjør at det må investeres i eiendom, bygg og anlegg. Nå skal det være avdekket et investeringsbehov på opp mot 1,5 milliarder kroner. Foto: DAVE DE VAAL, DET NEDERLANDSKE FORSVARET

Økt alliert trening vil kreve milliard-investeringer

MÅLSELV: Allierte soldaters tilstedeværelse i Indre Troms øker. Med det øker også behovet for å investere i eiendom, bygg og anlegg dramatisk.

Publisert Sist oppdatert

Stortinget vedtok i november 2016 å avvikle det allierte treningssenteret i Åsegarden leir i Harstad innen utgangen av 2019. De allierte styrkene som har benyttet Åsegarden skal derfor flytte sin vintertrening til Indre Troms. Det dreier seg blant annet om marinekorpsene til Nederland og Storbritannia.

Utfordringa til Forsvaret er mangel på eiendom, bygg og anlegg (EBA) til alliert trening i både Bardu og Målselv. Kilder i Forsvaret opplyser til Nye Troms at Hæren har estimert et investeringsbehov på opp mot 1,5 milliarder kroner på grunn av den økte allierte treninga. Et av argumentene for å legge ned Åsegarden var at Forsvaret ville unngå å måtte bruke 700 millioner kroner på å oppgradere leiren i Harstad. Nå kan det hende det må investeres over det dobbelte for å ha nok EBA-kapasitet i Indre Troms til å løse oppdraget som Stortinget har gitt Forsvaret knyttet til alliert trening.

Det skal blant annet være underdekning på fem-seks kaserner. I tillegg har de allierte soldatene behov for messefasiliteter. Det største investeringsbehovet skal være på Bardufoss, hvor det britiske marinekorpset starter sin trening allerede i vinter. Det er allerede kjent at etableringa av en brakkerigg på 2100 kvadratmeter på Bardufoss er utsatt ett år fordi prosjektet ble dyrere enn først antatt. Brakkeriggen skulle etter planen gi britene nødvendig forpleiningskapasitet. Nå må de i stedet benytte seg av messa til 139 luftving og kjøkken- og messebygget i Bardufoss leir.

Venter på svar

Ifølge kommunikasjonssjef Jostein Rensmoen Røraas i Hæren er det Forsvarsstaben som må svare på spørsmål knyttet til alliert trening. Nye Troms sendte i går formiddag Forsvarsstaben en rekke spørsmål om investeringsbehovet ved økt alliert trening i Indre Troms. I går ettermiddag fikk vi melding om at det er mulig at henvendelsen vår kan bli besvart før helga.

Det er tidligere kjent at det i vinter vil være så mange som tusen allierte soldater på trening i Bardu og Målselv. Soldatene kommer i all hovedsak fra Nederland, Storbritannia og USA.

16. juni i fjor ble det avholdt et møte mellom Miljødirektoratet, Forsvarsstaben og Forsvarsbygg. Tema for møtet var tillatelser til virksomhet etter forurensningsloven for skyte- og øvingsfelt. Ifølge møtereferatet var alliert bruk av skyte- og øvingsfeltene i Indre Troms noe av det som ble diskutert. Det ble da sagt at det i perioder kan være fra 1500 til 2000 allierte soldater på trening i Indre Troms.

«Kapasiteten i Setermoen skytefelt er sprengt på grunn av nasjonal aktivitet. Mauken-Blåtind har god kapasitet», ifølge møtereferatet.

Ikke overrasket

Pål B. Nygaard er hovedtillitsvalgt for Norges offisersforbund i Hæren. Han blir ikke overrasket hvis det viser seg at økt alliert trening utløser et stort investeringsbehov innenfor eiendom, bygg og anlegg. Ifølge Nygaard er det et resultat av at man realiserer vedtak raskt uten å følge opp med nødvendige ressurser.

– Da kommer man på etterskudd. Det er eksempelvis kjøpt inn en svær brakkerigg som skulle være midlertidig spisemesse på Bardufoss, men som nå står umontert fordi beslutninga kom raskt og ble iverksatt altfor raskt. Her har man gjort opp regning uten vert, sier Nygaard.

Han mener Forsvaret må være en god vert for de allierte avdelingene som nå må flytte sin vintertrening fra Harstad til Indre Troms på grunn av nedleggelsen av Åsegarden. Det betinger at det stilles midler til disposisjon, og at spaden blir satt i jorda på nybygg.

– Ting må gjøres i rett rekkefølge. Det må bevilges penger slik at det som trengs, blir bygd i tråd med det som er vedtatt. Inntil det skjer må Forsvaret opprettholde aktiviteten der det er tilfredsstillende lokaliteter i dag, slår den hovedtillitsvalgte fast.

Powered by Labrador CMS