Lite snø skaper utfordringer:

LITEN AKTIVITET: Mens entreprenører på fastpris har gode dager, sliter andre som følge av snøfri vinter og generelt lite oppdrag. Vanja Simonsen (bildet) sendte mandag ut permitteringsvarsel til alle ansatte ved OM Simonsen Maskin AS i Øverbygd. Foto: Sol Gabrielle Larsen (arkiv)
LITEN AKTIVITET: Mens entreprenører på fastpris har gode dager, sliter andre som følge av snøfri vinter og generelt lite oppdrag. Vanja Simonsen (bildet) sendte mandag ut permitteringsvarsel til alle ansatte ved OM Simonsen Maskin AS i Øverbygd. Foto: Sol Gabrielle Larsen (arkiv)

OM Simonsen Maskin AS i Øverbygd har sendt ut permitteringsvarsel til sine ansatte

MÅLSELV: Så langt i vinter er det de brøyteentreprenørene med størst mulig grad av fastprisavtaler som har kommet best ut økonomisk. Samtidig har Målselv kommune nok turprisavtaler til at de nå sparer penger på det usedvanlig lave brøytebehovet.

Publisert Sist oppdatert

I fjor var det snørekord mens det så langt i år har gått helt i motsatt retning.

Daglig leder for OM Simonsen Maskin AS i Øverbygd, Vanja Simonsen, har denne uka sett seg nødt til å sende ut permitteringssvarsel til sine ansatte. Hun håper vinterværet i løpet av de neste tre ukene vil endre seg, slik at det til syvende og sist ikke blir nødvendig å permittere.

De har en kombinasjon av fast avtale og turpris, men lite regn har gjort at sanda har fått ligge i ro på veiene lenger, og det har derfor blitt færre turer med strøbilen.

– Statistisk sett har det vært en historisk rolig vinter både når det gjelder brøyting og strøing, og vi har i utgangspunktet litt for mye folk i forhold til brøyteoppdrag, Vi gjorde ellers ferdig alle prosjekter på forhånd, og med koronaen i tillegg, er det veldig stille om dagen, sier hun.

Sparer penger på snømangelen

Store variasjoner fra år til år gjør at det ved inngåelse av kontrakter ikke alltid er like lett å se for seg hva som vil være mest lønnsomt; en overvekt av faste avtaler eller avtaler per tur.

Rikke Jensen Nyheim hos Målselv kommune er forholdsvis nytilsatt i stillinga som driftsingeniør for veg og nærmiljø og har sin første vintersesong. Hun sier de ikke kan gå i detalj om hvilke avtaler de har med sine entreprenører, men at det er en varasjon av fastprisavtaler og turpris.

– Men om vi sammenligner med i fjor, sparer vi penger denne vinteren, slår hun fast.

Så langt i vinter har det vært mer strøing enn brøyting på veiene i Målselv kommunen.

Hun legger til at selv om de ikke bruker mye penger på brøyting, har annen type vedlikehold vært nødvendig.

– I år har det vært viktigere med god strøing enn med god brøyting, og vi har dermed strødd mer enn normalt. Og det har vært en del oppdrag med å renske stikkrenner, forteller Nyheim.

Lever godt med faste avtaler

I andre enden av kommunen, på Storjorda, holder Torano AS til. De er ny entreprenør for Målselv kommune på brøyting, og har ansvaret for å holde Kjellmoen, Keianesveien og Mårtindveien farbar vinteren igjennom.

Daglig leder, Tommy Nordgård, sier de så langt har klart å holde alle fem ansatte med jobb til tross for at også sommeren var veldig rolig. De har i år i all hovedsak fastpris, noe som tipper regnestykket i deres favør. Nordgård sier fastprisavtaler ikke var like lukrativt i fjor.

– Det er alltid uforutsigbart, og ved inngåelse av avtaler tar en utgangspunkt i 7 måneder med normalvinter. Det var en utfordrende vinter i fjor, så vi var ikke akkurat lei oss over starten på denne, sier han.

Torano har i tillegg brøytekontrakt med Mesta for E6 mellom Bardufoss og Brandvollkrysset i Salangsdalen.

– Vi setter service og trafikksikkerhet høyt, og om vi ikke klarer å være i forkant, er vi takknemlig om publikum ringer og sier ifra til oss, sier Nordgård.

Powered by Labrador CMS