SOLIST: Nils Harald Sødal er en folkelig solist med noen overraskelser på lur. Foto: Den norske opera og ballett
SOLIST: Nils Harald Sødal er en folkelig solist med noen overraskelser på lur. Foto: Den norske opera og ballett

Onsdag blir det musikkfest i Ala grendehus

BARDU: Onsdag neste uke braker det løs i Ala grendehus. Da kommer Arctimus sekstett sammen med tenoren Nils Harald Sødal for å skape musikkfest.

Publisert Sist oppdatert

Tradisjonen tro legger Landsdelsmusikerne i Nord-Norge ut på høstturné med sin sekstett Arctimus, og da er Bardu ett av stedene de kommer innom. Denne gangen har de tenoren Nils Harald Sødal med seg, og med fiolinist og landsdelsmusiker Erika Toth i spiss vil publikum få oppleve kjente og ikke fullt så kjente melodier. Kontrabassist Knut Erik Sundquist er også del av sekstetten, og han er kjent for å ha et glimt i øyet. Man kan derfor se fram til en underholdende kveld på Ala grendehus, ifølge produsenten Dominique Guyot.

– Sødal har valgt et repertoar som er veldig folkelig, så folk vil kjenne igjen ganske mange melodier. Han har også valgt noe uventa, så det blir spennende, sier hun.

– Store opplevelser på små steder

De blir å blir å by på alt fra operetter, musikaler og viser av Erik Bye i løpet av festkvelden. At de feirer 40 år i år, vil også kunne merkes i forestillinga.

– Vi har både mye erfaring og mye glede av å ha formidla musikk i alle kriker og kroker i fylket i mange år. Samtidig er det fortsatt veldig ungt, og det betyr at musikerne ikke har fryst seg fast i gamle vaner. De fornyer konsepter hele tida, sier Guyot.

Nils Harald Sødal er en folkelig solist med noen overraskelser på lur.

Man skal ikke ta for gitt at et strykeorkester drar på turné til bygdene rundt omkring. I Tromsø har man Arktisk filharmoni og i Harstad har man Hærens musikkorps, som begge har så store besetninger at de kun kan spille på scener som er tilrettelagt for store ensembler.

– Med de transportutfordringene og klimautfordringene vi har i regionen, så er det veldig viktig at det finnes noen som har den oppgaven å bringe store opplevelser på små steder. Det brenner vi for. Hver gang musikerne spiller på et lite sted, så skjønner vi gang på gang at dette er faktisk livet. Det er sterke opplevelser og nærkontakt mellom musikerne og publikum. Da må du være på gulvet og ikke på en stor scene, sier Guyot.

Barn velkomne

Ikke minst er de med på å styrke engasjementet til ildsjelene i lokalsamfunnene. I Bardu er det UL Freidig som står som arrangør av onsdagens festkonsert. Om de skulle hyre inn de syv musikerne på vanlig honorar, ville det fort kosta dem 100 000 kroner.

– Vi leverer våre produksjoner mot en beskjeden egenandel for at disse lokale arrangørene skal klare det. Det er det midlene vi får fra fylkeskommunene og kulturdepartementet går til, sier Guyot.

Hun håper derfor mange benytter muligheta til å oppleve en konsert utenom det vanlige på grendehuset. Ikke minst oppfordrer hun barnefamilier til å komme.

– Hver gang vi har barnefamilier i publikum så er vi positivt overraska over hvor mottagelige barn er for den musikken vi formidler. Folk trenger ikke barnevakt, ta dem med. De kommer til å trives, og musikerne blir veldig glade for å kunne formidle for barn.

Sia det er store avstander mellom hver plass de opptrer på, kan det potensielt komme publikum fra Narvik i sør til Balsfjord i nord på konserten i Bardu. Hun håper grendehuset fylles av folk fra fjern og nær på onsdag.

– De kan vente seg fantastisk fin musikk av både klassisk art, men også mye anna. Og en solist som har noen overraskelser på lur, frister produsenten.

Powered by Labrador CMS