VIKTIG MED PROSJEKTER: Ifølge museumsdirektør Lisa Gay Bostwick er det viktig for Midt-Troms Museum å ha mange prosjekter for å sørge for en god drift av museet. Nå ser de på muligheten til å tilby turistpakker. Foto: CATHRINE SKOGHEIM (Arkivfoto)
VIKTIG MED PROSJEKTER: Ifølge museumsdirektør Lisa Gay Bostwick er det viktig for Midt-Troms Museum å ha mange prosjekter for å sørge for en god drift av museet. Nå ser de på muligheten til å tilby turistpakker. Foto: CATHRINE SKOGHEIM (Arkivfoto)

Ønsker flere turistbesøk til museet

MÅLSELV: 30 766 barn og voksne besøkte Midt-Troms Museum i fjor. Nå ønsker museet å peile seg mer inn mot turistene.

Publisert Sist oppdatert

Museumsdirektør Lisa Gay Bostwick er godt fornøyd med fjorårets besøkstall.

– Det er bare 35 000 mennesker som bor i vår museumsregion, så når vi har minst 30 000 besøkende så er vi kjempefornøyde, sier Bostwick.

Midt-Troms Museum dekker Balsfjord, Bardu, Målselv, Berg, Lenvik, Dyrøy, Sørreisa, Torsken og Tranøy. I Balsfjord kom det 1669 på besøk, i Bardu kom det 1978 personer på besøk mens Målselv hadde 3018 besøkende i 2016. Bostwick forklarer at den typisk besøkende er en person som bor i området eller en utflytter som kommer hjem om sommeren. Med andre ord er det hovedsakelig lokalbefolkninga som besøker museets mange steder, mens det er få turister som stopper innom. Bostwick forklarer at museet er til for lokalbefolkninga, men at de også prøver å se på muligheten til å trekke flere turister.

– Vi ser på muligheten til å lage turistpakker som går over flere dager. Men vi må jobbe litt mer med infrastrukturen, for det er egentlig ikke mange steder vi kan ta imot mer krevende turister enn «rømmegrøtgjengen», sier hun.

Ifølge Bostwick rekker det ikke med en utedo for turistene som kommer langveisfra. De har derfor sendt en prosjektsøknad til Troms fylkeskommune hvor de ønsker midler til å ruste opp enkelte av stedene for å ta imot større puljer med turister. I tillegg til ordentlige toalettfasiliteter, må det også ordnes et ordentlig kjøkken som godkjennes av Mattilsynet. For øyeblikket ser de på muligheten til å ruste opp Aursfjordsaga i Balsfjord, Lenvikmuseet, Kramvigbrygga i Sørreisa og Kastnes bygdetun til å kunne ta imot flere turister.

Underskudd

Selv om det var et godt besøkstall i fjor, gikk museet med et underskudd på 689 677 kroner. Dette har påvirket drifta som måtte nedbemannes med 2,3 stillinger. Bostwick forklarer at det de får av fylkeskommunale og statlige tilskudd er det samme hvert år, og at dette fører til at det er en reell nedgang i disponible midler.

– De har ikke fulgt prisstigninga i samfunnet. Når lønn, pensjoner og andre kostnader går oppover på vanlig måte, mens tilskuddet for drifta reelt sett går nedover, så møter man veggen, sier Bostwick.

Hun forklarer at dersom tilskuddene ikke økes de neste fem årene, kan de komme i den situasjonen at de må nedbemanne med to nye stillinger. Ifølge Bostwick var det en mulighet for museet å søke større tilskudd da museene konsoliderte til Midt-Troms Museum tidlig på 2000-tallet, men dette ble ikke gjort. De må derfor bruke andre strategier for å få tilskudd. Blant annet søker de tilskudd til Fjordmuseet fra klima- og miljødepartementet, og de jobber med konseptet «Barnemuseum». Bostwick forklarer at det i høyeste grad er politisk hvor mye de får i tilskudd, og hun ønsker at politikerne kan sørge for ei bedre tilskuddsordning.

– De skal sørge for at Midt-Troms Museum har det vi trenger for å ta vare på det vi skal ta vare på, sier Bostwick.

Mange prosjekter

Selv om Midt-Troms Museum har ansvar for flest bygninger i fylket, viser Bostwick til at Sør-Troms Museum får dobbelt så mye tilskudd. Det er museets mange prosjekter som har gjort at de ikke måtte nedbemanne tidligere.

– Vi har greid å holde denne ulven borte fra døra med mange prosjekter, men vi ventet antageligvis for lenge. Jeg vil si at styret handlet som de måtte, men det var ikke noe lystig, sier Bostwick.

Allerede i år ser museet at økonomien har bedret seg, og til neste år tror Bostwick den vil bedre seg enda mer. De fortsetter å jobbe med prosjekter som skal sørge for et levende museum. Prosjektet med pakketuristene ses i sammenheng med handverksturisme, hvor museet ønsker å bruke sine anlegg og sin kapasitet til å forbedre betingelsene for tradisjonshandverk. I sommer fikk de midler fra Barentssekretariatet, hvor de har fått et samarbeid med et museum i Arkhangelsk med mange handverkere.

– Vi jobber med å finne internasjonale partnere, og det kan også føre til internasjonale penger. Et stort prosjekt kan øke våre bemanningsmuligheter, sier Bostwick.

I tillegg har de nesten fått fullfinansiert Barnemuseet. Gården er ferdig, i høst skal det installeres en modul og de skal begynne å utforme handelsstedet. Bostwick er godt fornøyd med sine ansatte som gjør sitt beste ut ifra museets forutsetninger, og har god tro på museets framtid.

– Det er utrolig at vi har fått gjort det vi har gjort i sommer med to færre mennesker; folk jobber på spreng her. De ansatte er veldig flinke, engasjerte og de jobber for fullt, sier museumsdirektøren.

Powered by Labrador CMS