FÅR OM DE VIL: Dette var deler av Mellembygd-troppen under MG i regi av Storsteinnes IL i 2011 i Malangen. Nå kan de ende som arrangør av samme løp neste år. (Arkivfoto)
FÅR OM DE VIL: Dette var deler av Mellembygd-troppen under MG i regi av Storsteinnes IL i 2011 i Malangen. Nå kan de ende som arrangør av samme løp neste år. (Arkivfoto)

Ønsker MG til Målselv i 2015

ORIENTERING: Troms orienteringskrets ønsker at Mellembygd o-lag skal stå bak Midnattsolgaloppen neste år. Om det skjer avklareres tidligst til uka.

Publisert Sist oppdatert

– Vi ser på muligheten til å kunne arrangere to løp i Myrefjell, men hele galoppen med fire løp er for mye for oss, sier Arild Ingdal i orienteringslaget.
De har fått forespørselen fra kretsen for ei god stund siden og hadde saken oppe på årsmøtet sitt torsdag. Der ble det diskutert godt omkring o-laget skal ta på seg det største orienteringsarrangementet i landsdelen. Noen endelig avgjørelse kommer tidligst etter at nyvalgt klubbleder Axel Theisen til uka skal i møte med kretsstyret.
Der håper kretsleder Gunnar Kvaal at de klarer å komme fram til ei løsning som innebærer at Mellembygd i hvert fall blir en sentral aktør i 2015-arrangement. Troms o-krets står formelt som eier av Midnattsolgaloppen.
– Vi har nå nedsatt et eget permanent MG-utvalg, og det håper vi skal lette arbeidet med Midnattsolgaloppen i framtida. Men akkurat nå er vi i høyeste grad på overtid med å finne en arrangør for neste års MG, medgir Gunnar Kvaal.
Skulle vært klart
Det ideelle hadde vært om 2015-arrangøren var klar allerede før sist sommers kartløping i Sørreisa og Harstad. Da kunne de promotert sine løp to år i forveien. Slik var det blant annet da Storsteinnes hadde 2011-utgaven. To år tidligere førte de sin første sjarmoffensiv til o-miljøet under løpingen i Bodø. Resultatet ble blant annet 1000 deltakere på de tre løpene de hadde i egen regi og det ene løpet i Tromsø.

Senja-nei

Ønsket til kretsen var opprinnelig at Mellembygd o-lag og OK Silsand skulle dele på MG 2015. I vinter takket Silsand nei til å være med. Siden har kretsen satt det meste inn på at Målselv skal bli base for arrangementet. Målselv IL, Bardu IL og Sørreisa OL er alle forespurt å være sammen med Mellembygd o-lag på dette. Så langt har responsen fra lagene utenom Mellembygd vært heller avventende.
– Vi håper Mellembygd kan ta ansvaret, og kretsen skal da bistå og hjelpe til så godt vi kan. I verste fall kan kanskje Storsteinnes IL også være ei nødløsning med ett av de fire løpene, sier Gunnar Kvaal, som også er leder av o-gruppa i STIL.

Nedgang i antall

Sier Mellembygd nei og noen Målselv-løsning ikke lykkes, er Lyngen/Skibotn siste alternativ. Men det er langt fra noen ideell løsning:
– De er enda svakere lokale lag størrelses- og aktivitetsmessig, sier Gunnar Kvaal.
Etter at Storsteinnes hadde kjempedeltakelse i 2011, deltok det i fjor bare 450 løpere i Sørreisa, og enda 100 færre under de to løpene i Harstad.
– Det er klart at det ikke blir lettere å få mange deltakere når en blir seint ute med å finne arrangør. Svenskene er mye bedre i sine store løpsplanlegginger, der arrangører er klare flere år i forveien, sier kretsleder Gunnar Kvaal.
Han mener det likevel skal være mulig å tjene penger på MG-arrangementet hvis det legges ned en god jobb med løpene.
– Skal alt gjøre innen eget lag, kreves det nok 100 personer i sving for å avvikle Midnattsolgaloppen. Men ting kan settes bort til andre lag og foreninger, slik vi gjorde i 2011, sier Gunnar Kvaal.

Håper på hjelp

Og nettopp et samarbeid med Mellembygd idrettslag er det o-laget i bygda håper skal løse MG-floken til kretsen. Idrettslaget er forespurt om å bistå, og blir det endelige svaret derfra positivt, øker det muligheten for at orienteringssirkuset kommer til Målselv.
– Vi diskuterer fortsatt om vi skal ta på oss to løp i 2015, men fire er uaktuelt. Det samme er bare ett løp. Skal vi ha, er to et passe antall for oss, men da er vi avhengig i støtte fra bygda og idrettslaget, sier Arild Ingdal.
Han er den som ventelig blir løpsleder om Mellembygd o-lag skrider til MG-verket. I så fall blir det to løp i Myrefjell, på et nytt og ubrukt kart som laget har fått på plass.
– Området Myrefjell egner seg svært godt for orienteringsløp, sier Ingdal.
Opprinnelig hadde Mellembygd o-lag helst sett for seg 2017 som et passende år for å kunne ta på seg denne oppgaven.
– Vi føler selvsagt et ansvar for MG-arrangementet, men det at det er kort tid til 2015 er et klart minus, sier Arild Ingdal.

2005 sist

Mellembygd o-lag har 15–20 aktive, og har totalt rundt 100 medlemmer. Sist Målselv hadde orienteringsgaloppen i sin kommune var i 2005 da Målselv IL og Sørreisa OL delte på dette. Mellembygd hadde ett løp i Midnattsolgaloppen i 1999. Da var det Bardu IL, Målselv IL og Sørreisa OL som hadde de andre tre løpene.

Powered by Labrador CMS