KUNSTNERSELFIE: Også kunstnere kan se gleden av å ta en selfie med et lite mobilkamera innimellom. Her har Jim Naughten foreviget seg selv foran Kråkeslottet. Foto: Jim Naugthen
KUNSTNERSELFIE: Også kunstnere kan se gleden av å ta en selfie med et lite mobilkamera innimellom. Her har Jim Naughten foreviget seg selv foran Kråkeslottet. Foto: Jim Naugthen

Ønsker modeller med bunad

MÅLSELV: Denne uka kan du bli fotogra­fert av den anerkjente kunstfotografen Jim Naughten. Det eneste kriteriet er at du må ha på deg bunaden din.

Publisert Sist oppdatert

Jim Naughten er en britisk fotograf med en kjærlighet for folkedrakter. Ett av de siste prosjektene hans var å fotografere klesdrakten hos Herero-folket i Namibia, noe som resulterte i en bokutgivelse i flere land. Nå ønsker han å dokumentere Norges folkedrakter, og vi er de første som får vise oss fram i finstasen.

– Vi ser lett på andre som veldig etniske når de har på seg klær utenfor det vestlige motebildet. Samtidig har vi bunaden som er en flott, sær og spesiell ting, og det er mye identitet og røtter i den, sier daglig leder i ArtiJuli, Georg Blichfeldt.

Dette begynner som et pilotprosjekt, men dersom det blir suksessfullt, ønsker Naughten å dra til Vestlandet til høsten. Hans tidligere erfaring som portrettfotograf er noe Naughten tar med seg når han skal fremstille personene i sine folkedrakter. Bildet blir tatt foran en nøytral bakgrunn slik at Naughten selv kan redigere inn omgivelsene han ønsker.

– Det er en kjempeanledning for å få et flott bilde av en anerkjent fotograf, og man får en utskrift av bildet som belønning, sier Blichfeldt.

Alle typer folkedrakt

Naughten ønsker at alle som har bunad, folkedrakt og anledning, møter opp på skolested Høgtun for fotografering torsdag, fredag eller lørdag. Kvinner, menn og barn er alle velkommen. Blichfeldt presiserer at også den samiske folkedrakten er ønsket på fotograferinga. Selve foto­graferinga vil ta rundt femten minutter, mens bildet blir sendt etter at Naughten har bearbeidet det. For øyeblikket holder han til på Kråkeslottet på Senja, hvor han er en såkalt «artist-in-resi­dence».

– Han skal stille ut noen av sine fotografier på ArtiJuli, sier Blichfeldt.

Det blir nok ikke noen bunadsbilder å se på veggene på kråkeslottet, men Blichfeldt ser ikke bort ifra at det kan komme til neste år. De som ønsker å stille opp som modeller, kan henvende seg til kitte-no@online.no

Powered by Labrador CMS