POSITIV: Fylkesråd for kultur og næring i Troms, Sigrid Ina Simonsen, har tro på at ekspertutvalgets innstilling vil kunne gi sterkere regioner som kan ivareta innbyggernes interesser bedre, også på museumsfeltet. Foto: Lars Åke Andersen
POSITIV: Fylkesråd for kultur og næring i Troms, Sigrid Ina Simonsen, har tro på at ekspertutvalgets innstilling vil kunne gi sterkere regioner som kan ivareta innbyggernes interesser bedre, også på museumsfeltet. Foto: Lars Åke Andersen

Ønsker museumsansvar velkommen

MÅLSELV: Fylkesråd for kultur og næring i Troms ser gjerne at fylkeskommunene overtar ansvaret for regionmuseene. Forutsetninga er at det utarbeides en tydelig nasjonal museumspolitikk.

Publisert Sist oppdatert

I fredagens utgave av Nye Troms delte museumsdirektør i Midt-Troms Museum, Lisa Gay Bostwick, sin bekymring om skeivfordeling mellom regionmuseene dersom ansvaret for dem flyttes over fra stat til fylkeskommunene. Dette er foreslått av ekspertutvalget for regionreformen. Fylkesråd for kultur og næring i Troms, Sigrid Ina Simonsen (Ap), tror imidlertid det kan bli ei god løsning dersom ansvarsflyttinga gjøres på riktig måte.

Politikk og penger

– Vi er veldig opptatt av at det utarbeides en tydelig nasjonal museumspolitikk. Vi mener det er viktig å signalisere at det som er helt avgjørende for regionreformen er at det ikke gir total avkortning i tilskuddene vi får i dag når vi skal ta over oppgavene, sier Simonsen.

Hun mener at dersom fylkeskommunen skal få flere oppgaver, så må det følges opp med flere midler. Ei avkortning av midlene er uaktuelt. Simonsen mener også det er viktig at summen av jobben som gjøres i regionmuseene anerkjennes som en del av den nasjonale museumspolitikken. Dersom det er ei sterk samhandling mellom stat og regioner ved ei eventuell ansvarsflytting, har hun tro på at fylkeskommunene vil ha gode forutsetninger for å utføre de nye oppgavene.

– Vi er positiv til at regionen skal være sterkere, det er kjempeviktig, sier fylkesråden.

Felles regional plan

Fylkeskommunen har sendt signaler til ekspertutvalget om at de er opptatt av å ivareta kompetansemiljøene og bygge videre på dem i en slik prosess. Simonsen har tro på at de vil bruke midlene de får fra staten godt dersom de får museumsansvaret.

– Regionreformen skal styrke fylkeskommunens rolle som samfunnsutvikler. At museene i en større grad skal inngå i en samlet plan for samfunnsutviklinga er noe vi definitivt vil prioritere, sier hun.

Simonsen mener også det er viktig å bygge på det sterkeste fra begge fylkene når Troms og Finnmark slås sammen.

– Det kan for eksempel være en idé å utvikle en felles regional plan for museene etter at den nye regionen er sammenslått, sier fylkesråden.

Fylkeskommunene i hele landet sender nå inn sine uttalelser til ekspertutvalget for regionreformen med tanke på hvordan de stiller seg til forslaget og hva de mener skal til for at et ansvarsbytte skal bli vellykket. Forslaget skal så tas opp i Stortinget og vedtas der. Fylkestinget i Troms skal behandle høringsuttalelsen i mars.

– Vi er opptatt av at intensjonen med regionreformen skal følges opp, og har stor tro på at ekspertutvalgets innstilling vil kunne gi sterkere regioner som bedre kan ivareta innbyggernes interesser, også på museumsfeltet, understreker Simonsen.

Powered by Labrador CMS