ATTRAKSJON: Piggstein har vært med på TV-programmet «Norske attraksjoner» og er sett på som et kulturminne.
ATTRAKSJON: Piggstein har vært med på TV-programmet «Norske attraksjoner» og er sett på som et kulturminne.

Ønsker Piggsteinen vernet

BALSFJORD: Det ble nylig søkt kommunen om varig vern av Piggsteinen. Jarle Borge forventer at de ser på saken og tar den seriøst.

Publisert Sist oppdatert

Jarle Borge tok initiativ og startet en Facebook-side i 2014 som heter «Varig vern av Piggstein i Balsfjord.» Siden har fått over 1200 likes. Målet med gruppa er nettopp å få Piggstein vernet.

– Jeg hadde aldri trodd at den fikk så mange likes så fort, men i det siste har det gått litt sakte, sier Borge.

Jarle forklarer og at han ikke har møtt noen negativ respons, man at det har vært spørsmål om man ikke kan male på den hvis den blir vernet. Han mener en stor del av Piggsteins kunstkultur er at den hele tiden er i forandring, og at det derfor ikke er det som skal være meningen.

Søknad om vern

Borge har undersøkt hva som skal til for å få steinen vernet. Han fikk beskjed om at fylket ikke kunne verne den, men at kommunen kan verne hva som helst som et kulturminne. Han sendte nylig et brev til kommunen om verning av steinen. Han har ikke fått noe svar, bortsett fra at søknaden er mottatt.

– Det eneste jeg forventer, er at de ser på saken og at de tar den seriøst, sier Borge.

To steiner

Tidligere sto det to steiner der Piggsteinen står plassert i dag. Det sies at den andre steinen ble sprengt av tyskerne under andre verdenskrig og brukt i vei. På Facebook-sida har det blitt presentert mange andre teorier om den andre steinen, som at den ble brukt i grunnmuren på Vollan gjestestue eller for å bygge bro. Den andre steinen kan bli sett i en gammel svensk film kalt «Midnattssolen son».

På 1960-tallet startet det med innrissing av navn, og steinen er stadig i forandring med nye motiver. Steinen er et kjent landemerke som er omtalt i mange reiseguider både i Norge og utlandet. Det er veldig populært å stoppe og male navnet sitt eller en logo på steinen når man kjører forbi den.

– At den er så omtalt og kjent både i Norge og utlandet, har nok litt å si for om den blir vernet eller ikke, forklarer Jarle.

Pigg eller pik

Men heter det Piggstein eller Pikstein? Det er mange meninger om navnet til denne steinen. på Facebook-gruppa «Varig vern av Piggstein i Balsfjord» er det en diskusjon om dette. Mange mener at pikstein var et gammelt navn, og at det er byttet til piggstein i nyere tid.

Sjef for planavdelinga i Balsfjord kommune, Ylva Sneve, sier at det må et politisk vedtak til for at Piggsteinen skal kunne bli vernet. Hun mener det ville vært relevant å ta med verning av Piggsteinen i arealplanen til Balsfjord kommune.

Powered by Labrador CMS