ORGANISERER HJELP: Leder i Frivilligsentralen, Lise Tråsdahl, har mange ønsker for frivillige hjelpetiltak som kan glede andre. For å få de til å bli virkelige trenger hun frivillige. Kanskje kan det være deg? Foto: Kari Anne Skoglund
ORGANISERER HJELP: Leder i Frivilligsentralen, Lise Tråsdahl, har mange ønsker for frivillige hjelpetiltak som kan glede andre. For å få de til å bli virkelige trenger hun frivillige. Kanskje kan det være deg? Foto: Kari Anne Skoglund

Ønsker seg flere frivillige målselvinger

MÅLSELV: Frivilligsentralen i Målselv har flere jubileer i 2014. Høyest på deres ønskeliste er flere frivillige.

Publisert Sist oppdatert

I Målselv har frivillighet stått høyt på dagsordenen i året vi har lagt bak oss. I etterkant av initiativet fra en renholder om trivselsdugnad på kommunens sykehjem, har «kaffetreffet» blitt innført første onsdag i måneden på Målselv alders- og sykehjem. Frivilligsentralen i Målselv organiserer tiltaket, og leder Lise Tråsdahl skulle gjerne arrangert kaffetreffet to ganger i måneden.

– For å få det til trenger vi flere frivillige. Derfor har vi prioritert å ha treffet så ofte som vi har frivillige tilgjengelig, og dermed er det foreløpig én gang i måneden. Så lenge vi har nok frivillige, kan vi gjøre nøyaktig det vi ønsker for å glede andre, forteller hun.

Trengs året rundt

I disse juletider har du kanskje tenkt at du skulle ha bidratt mer for glede andre i høytida. Når riksmedia har store oppslag om at frivillighet er viktig, og statsminister Erna Solberg bruker 2. juledag til å verdsette frivillige, er det vanskelig å ikke få samvittighetskvaler. Nettopp fordi de fleste av oss kan bidra mer enn vi gjør. Kanskje har du allerede gjort mer enn å tenke. Lederen av Frivilligsentralen i Målselv håper flere setter seg som nyttårsforsett å sette ut disse tankene i handlinger.

– I desember er det vanlig at mange er gavmilde og rause. Jeg håper at det kan gjelde hele året. Vi trenger folk som stiller opp året rundt, sier Tråsdahl.

Oppgavene som Frivilligsentralen tar seg av, er blant annet ledsagertjeneste, å gi en støttende arm, praktiske gjøremål som er sesongbaserte, kaffetreffet på MSAH, aksjonskomite for tv-aksjonen og julebord for rus- og psykiatritjenestens brukere. De to sistnevnte aktivitetene har tiårsjubileum i 2014.

Trenger reservebesteforeldre

Tråsdahl drømmer om å kunne gjøre langt mer. Barnevakt, ungdomsaktiviteter, leksehjelp, integreringstiltak og besøkstjeneste er bare noen av dem. Noe av det hun har fått flere henvendelser om og som hun ser et behov for, er reservebesteforeldre.

– Jeg har blant annet to flotte gutter fra Eritrea som bor i Heggelia som så gjerne skulle hatt en reservebestemor og -bestefar. Å være reservebesteforelder vil en ha gjensidig glede av, forteller hun.

I år som i fjor har det å invitere ensomme hjem til seg på julaften nesten vært trendy. Antallet personer som har åpnet hjemmet sitt, har på landsbasis vokst formidabelt. Tråsdahl minner om at det er 364 dager til i året. Både det å få besøk og bli invitert på besøk er like viktig og prissettes like høyt i hverdagen, er frivilligsentrallederens erfaring.

– Å invitere ensomme hjem til seg eller besøke dem er viktig hele året, sier hun.

Alder ingen hindring

De fleste av de frivillige på Tråsdahls oversiktsliste er unge pensjonister. Men alder er ingen hindring for å være frivillig. Tvert imot. Barn, ungdommer, voksne og godt voksne er alle velkommen til å bidra til det når de kan. Kanskje kan skoleklasser sette frivillighet på timeplanen noen skoletimer.

– Det hadde vært helt supert. Det er noe Lenvik frivilligsentral har lyktes med, og vi har hatt klasser på besøk for å høre hvordan vi jobber. Elever har vært med og underholdt på sykehjemmet, og vi har gjerne med oss flere, sier hun.

Organiserer gjerne mer

For Frivilligsentralen er ildsjelene som sier ja til oppgavene sentralen har ansvaret for, ikke bare oljen i maskineriet. De er i grunnen selve maskineriet.

– Noen av de som ringer inn, tror at jeg har ei lang rekke med frivillige som står utenfor kontordøra mi og bare venter på å få en oppgave å gjøre. Sånn er det ikke, men det hadde vært veldig fint om det var sånn, sier hun, og legger til at de fleste svarer ja når de blir spurt om å gjøre konkrete oppgaver.

Tråsdahl oppfordrer folk, både nåværende frivillige og nye, til å komme med ideer til nye tiltak.

– Om det er noen som har lyst å holde et kurs eller starte med noe nytt, kan jeg hjelpe til med å organisere det. Det kan være alt fra kurs i kosthold og ernæring, friluftsaktiviteter for ungdommer til sjakkspilling. For mange er organiseringen bøygen, og der kan jeg hjelpe til. Spesielt første halvdel av året har jeg litt ledig kapasitet til det, sier hun.

Powered by Labrador CMS