ENGASJERTE: August, Vilde, Amalie og Rebekka fra Målselv ungdomsråd fortalte kommunestyret om hvilke saker som opptar dem. Foto: Kari Anne Skoglund
ENGASJERTE: August, Vilde, Amalie og Rebekka fra Målselv ungdomsråd fortalte kommunestyret om hvilke saker som opptar dem. Foto: Kari Anne Skoglund

Ønsker seg flere timer med helsesykepleier, flere nye kilometer med sykkelvei og bedre seksualundervisning

MÅLSELV: Målselv ungdomsråd engasjerer seg i mange ulike saker. De ønsker blant annet flere gang- og sykkelveier, oftere skolebesøk av helsesykepleier og bedre seksualundervisning.

Publisert Sist oppdatert

I forrige ukes kommunestyremøte fikk de voksne folkevalgte hilse på fire av ungdommens folkevalgte i Målselv ungdomsråd. Det var engasjerte ungdommer som inntok talerstolen og fortalte om sakene de jobber med for tida. Ungdomsrådet har fem prioriteringssaker i loopen: Helsetilbud for ungdom, seksualundervisning i skolen, kollektivtransport og veier, møteplass for ungdom og utekontakten. Vilde Alise Rønningsen Kjosmo fortalte om det første, som handler om helsetilbud for ungdom.

– Vi i Målselv ungdomsråd (MUR) er opptatt av at ungdom skal ha et godt helsetilbud, og slik det er i dag har Bardufoss ungdomsskole og Bardufoss videregående skole helsesykepleier på skolen to ganger i uka. Bjørkeng oppvekstsenter og Øvergård Montessoriskole har det én gang i uka, mens Sameskolen bare har det én gang hver tredje uke. Dette mener vi er for lite. For elever på Sameskolen som har behov for å snakke med helsesykepleier, kan måtte vente nesten en måned før han eller hun får hjelp, sa hun.

Ønsker flere timer

Hun understrekte at ungdomsrådet er godt kjent med at Helsestasjonen for ungdom har åpent en gang i uka, men bare i to timer.

– Det mener vi er for lite for ungdom som trenger hjelp, sa hun.

Derfor jobber ungdomsrådet nå med å få tilbudet åpent flere timer, og at alle skolene skal få besøk av helsesykepleier så ofte som mulig.

– Vi skjønner at det handler om ressurser, men vi lurer likevel på om dette er noe som det kan gjøres noe med, sa Vilde.

Ønsker større læreutbytte

Det andre temaet de ønska å ta opp, handlet om seksualundervisning. Da var Amalie Gunnberg som førte ordet.

– Vi føler det bør være mer spesialister som har seksualundervisninga for ungdom, altså folk som kan det de snakker om. Det for at ungdom skal ha større læringsmulighet og tør å stille flere spørsmål. For om lærerne har dette kan det være mer flaut, siden vi ser lærerne hver dag. Og kanskje tør en da ikke stille like mange spørsmål og blir mer reservert, sa hun.

Hun fortalte at ungdomsskoleelevene på Bardufoss i fjor hadde besøk fra medisinstudenter fra Tromsø, som hadde nettopp seksualundervisning for 9. og 10. klasse.

– Vi lærte mye mer da, og vi syns derfor at det er veldig viktig for ungdom å få muligheten igjen, sa Amalie.

Transport og sykkelvei

At ungdommene engasjerer seg bredt, ble tydelig da neste tema ble introdusert. Lederen i ungdomsrådet, August Foshaug, fortalte om deres tanker om veier og kollektivtransport.

– Situasjonen er at vi egentlig ikke har et system for å knytte de som bor i de ytre delene av kommunene med de som bor i de mer sentrale delene. Nå som det er blitt en møteplass på Bardufoss er det ekstra viktig å kunne knytte kommunen mer sammen, med tanke på ungdoms psykiske helse og at flere kan bli kjent med hverandre. Vi har derfor interessert oss for et nasjonalt utvalg, Nordmann-utvalget, som jobber for å hindre fraflytting fra distriktet. Et av forslagene de har kommet med er å gi 16-åringer et begrensa bilsertifikat, og vi tenker at vi vil si vår mening om det, fortalte han.

Ungdomsrådet er også opptatt av å kunne gjøre det tryggere å gå og spesielt sykle mellom tettsteder som ikke er så langt fra hverandre.

– Veien mellom Andslimoen og Buktamoen kan for syklister og gående være en farlig vei. Derfor har vi interessert oss for en sykkelvei her. Selv om veien ikke er eid av kommunen, vil vi vise vår interesse for en sykkelvei her, sa han.

Powered by Labrador CMS