KAN VÆRE FARLIG: Svein Solheim mener dette huset på Karlstad bør sikres så fort som mulig for å unngå ulykker. Både barn og dyr klatrer inn de knuste vinduene. Foto: Malin C. S. Myrbakken
KAN VÆRE FARLIG: Svein Solheim mener dette huset på Karlstad bør sikres så fort som mulig for å unngå ulykker. Både barn og dyr klatrer inn de knuste vinduene. Foto: Malin C. S. Myrbakken

Ønsker sikring av falleferdig hus

KARLSTAD: I flere tiår har det hvite huset ved starten av Kjerresnesveien på Karlstad stått ubebodd. Svein Solheim frykter for sikkerheta til dem som passerer det falleferdige huset.

Publisert Sist oppdatert

Selv går Solheim veien forbi det falleferdige huset opp til to ganger om dagen. Dette har han gjort de siste fire årene, og i lang tid har han tenkt at huset bør sikres for å unngå ulykker. Denne uka har det vært sterk vind, og Solheim tror det bare er spørsmål om tid før de løse bølgeplatene rives av taket. I den sterke vinden knirker huset, og bølgeplatene slår mot taket. Mange går og sykler forbi huset hver dag, og Solheim frykter at noen kan bli truffet av bølgeplater eller annet materiale som rives av i vinden.

– Når vinden går i riktig retning, står bølgeplatene på taket. Det er bare et tidsspørsmål før de er løs. Er det mørkt, ser du ingenting når de kommer flygende, sier Solheim.

I tillegg er alle vindusrutene i huset knust, og det er fristende for barn å gå på oppdagelsesreise inne i huset. Det skal ha skjedd flere ganger at barn har klatret inn vinduene. Ikke bare kan de bli skadet av glasskårene, men husets tilstand i seg selv kan utgjøre en fare for dem.

– Det er et faremoment for den yngre garde, og det begynner å bli mye unger i området. Vi har alle en plikt til å gjøre det man kan for å unngå ei ulykke, sier Solheim.

Han flyttet til bygda i 1985, og det har ikke bodd folk i huset i de årene han har vært her. Solheim har heller ikke sett at noen har oppholdt seg i huset i løpet av disse årene. I minst tre tiår har det derfor stått til forfall, og Solheim kan ikke tenke seg at det er verneverdig. Nå håper han at kommunen kan gripe inn og sørge for at noe gjøres med huset.

– Det er ikke pent å se på, det skulle vært revet. Men for min del er det viktigste at det blir sikra, sier Solheim.

Må varsle kommunen

Enhetsleder Gunnar Nerdal ved vann, avløp, renovasjon og veg i Målselv kommune kan fortelle at de har flere prosjekter gående hvor de har sendt ut varsler om pålegg og sikring av bygg. Han kjenner imidlertid ikke til huset på Karlstad.

– Slike ting må rapporteres inn til oss slik at vi får dra på befaring og ta bilder, sier Nerdal.

Han forklarer på generell basis at det er en tidkrevende prosess. Kommunen må først varsle eier og gi vedkommende pålegg om utbedring eller be om uttalelse på hva vedkommende har tenkt å gjøre med huset. Huseier har så en viss tidsfrist på seg til å komme med eventuell uttalelse eller å gjennomføre tiltak. Dersom ingenting gjøres, kan kommunen varsle om tvangsrivning. Nerdal understreker at det er en nøye prosess hvor man må gjennom mange steg før det eventuelt varsles om tvangsriving.

– Det er dessverre ofte slik at folk som har hus stående på denne måten, kanskje ikke har anledning til å gjøre noe med det, sier Nerdal.

Han setter pris på å få tips om falleferdige hus eller hus som kan utgjøre en sikkerhetsrisiko, og han håper å høre fra Solheim.

– Ta kontakt med meg, så skal vi befare og se hva vi får til, oppfordrer Nerdal.

Powered by Labrador CMS