FORESLÅR STRAKSTILTAK: Leder for eldrerådet i Målselv, Inge Steffensen. Foto: Kari Anne Skoglund
FORESLÅR STRAKSTILTAK: Leder for eldrerådet i Målselv, Inge Steffensen. Foto: Kari Anne Skoglund

Ønsker strakstiltak for økt trygghet på sykehjemmene

MOEN: - En hendelse som den vi hadde i helga, er én for mye, sier leder for eldrerådet i Målselv, Inge Steffensen.

Publisert Sist oppdatert

I helga ble en sykehjemsbruker meldt savnet fra Målselv alders- og sykehjem. Mannen ble funnet i live 40 timer senere, men dessverre døde Gisle Melkild (74) på sykehus den påfølgende natta. Eldrerådet i Målselv ønsker å bidra til at en slik hendelse ikke skjer igjen. Dette er noe leder Inge Steffensen vil tematisere på rådets neste møte.

– Vi trenger strakstiltak for sykehjemmene våre mens vi venter på utvidinga av Målselvtunet. En form for merking, for eksempel GPS-merking, kan være ei løsning. Det må selvfølgelig gjøres i samråd med brukeren og dens pårørende, sier leder Inge Steffensen.

Ønsker mer aktivitet

Han understreker at han ikke ønsker å refse noen i etterkant av helgas hendelse. Men han har også leteaksjonen etter en bruker på Øverbygd sykehjem og omsorgssenter i slutten av juni friskt i minne. På direkte spørsmål om eldrerådet synes trygghetene til kommunens sykehjemsbrukere er god nok, er svaret som følger:

– Nei, vi har hatt i det siste hatt for mange rømninger der pasienter på egenhånd har gått ut, og som har resultert i leteaksjoner. Vi må gjøre hva vi kan for å tette slike lekkasjer. En slik hendelse er én for mye, sier han.

Men han påpeker at kommunen må ta lærdom av hendelsen. Kommunen har vedtatt å bygge ut Målselvtunet med åtte nye demensplasser, samt åtte rehabiliteringsplasser. Det er også ønsket at en eventuell bygging av et nytt sykehjem, og dermed ei utfasing av MSAH, skal ses i sammenheng med den vedtatte utbygginga. I dag har Målselvtunet åtte demensplasser.

– Mens vi venter på utvidelsen, må de som bor på institusjonene våre få et sosialt og kulturelt tilbud som gjør at de trives og slår seg til ro. Jeg tror at ei aktivitørstilling på deltid kan være et annet strakstiltak som kan være veien å gå. I dag er det mange som sitter i ro, og har for mye passivitet i hverdagen sin. En tilpasset stimuli i hverdagen kan stoppe trangen noen har til å gå ut, sier han.

Oppfordrer til frivillighet

Steffensen minner om at det ikke er ansatte eller ledelsen på sykehjemmet som alene kan sørge for at eldre får mer innhold i hverdagen. De siste årene har sykehjemmene blitt nedbemannet.

– Eldrerådet skal være opptatt av velferden til sykehjemsbrukere og andre eldre, og jeg vil derfor understreke at de som jobber i pleie- og omsorgssektoren gjør en kjempejobb. Men de trenger hjelp som mange av oss kan være med på å gi dem, sier eldrerådslederen.

Han oppfordrer folk flest til å gi et bidrag for sykehjemmenes brukeres trivsel og trygghet.

– Vi har noen ildsjeler som skaper trivsel og glede på sykehjemmene på en utmerket måte allerede, men det bør bli mer ut av det fra enda flere. Vi kan alle bidra for at eldre og syke får en triveligere og tryggere hverdag, sier han.

Får ordfører-støtte

Målselvs ordfører, Helene Rognli, er enig med eldrerådslederen om at samtykket GPS-merking og mer aktivitet på sykehjemmene kan være med på å forebygge uønskede hendelser ved kommunens institusjoner.

– Hvilke tiltak vi kan og bør gjøre for sykehjemsbrukeres trygghet, er et komplisert spørsmål. Men jeg mener bestemt at vi gjør vårt beste for at brukerne skal være så trygge som mulig. Vi har lover og personvern som vi skal ta hensyn til, og vi kan verken låse dører eller tvinge noen med på noe de ikke ønsker. Jeg er enig i forslaget om GPS-merking, men selv et sikkerhetstiltak som GPS-merking kan gi falsk trygghet, for merkinga kan tas av, sier hun.

Hun poengterer at hun gjerne skulle garantert for alles sikkerhet og trygghet, men hun erkjenner at det at noen går ut på egenhånd kan skje igjen.

– Det jeg derimot er sikker på, er at alle som jobber innen pleie- og omsorgssektoren i kommunen er opptatt av å forebygge dette. Vi må forholde oss til lovene vi har, og legge til rette så godt vi kan, sier hun.

Powered by Labrador CMS