YNGRE KREFTER: Sammen med Tore J. Haugen skal Hilde Sagland (i midten) og Synne Sjøgren Sivertsen fortsette å ta kampen for å få realisert Nord-Norgebanen. Den har Sagland de siste elleve årene brent bål ved varden på Olsborg for. Og det vil hun fortsette med til jernbanen er realisert. Foto: Torbjørn Kosmo
YNGRE KREFTER: Sammen med Tore J. Haugen skal Hilde Sagland (i midten) og Synne Sjøgren Sivertsen fortsette å ta kampen for å få realisert Nord-Norgebanen. Den har Sagland de siste elleve årene brent bål ved varden på Olsborg for. Og det vil hun fortsette med til jernbanen er realisert. Foto: Torbjørn Kosmo

Ønsket seg yngre krefter inn i jernbanekampen: Overlot «vardebålstafettpinnen» til ungdommene

I en uformell «seremoni» overlot Nord-Norgebanen-forkjemperen Hilde Sagland i symbolsk forstand stafettpinnen videre til ungdommen. Med de yngre kreftene skal hun fortsette å kjempe for å få Nord-Norgebanen på plass.

Publisert Sist oppdatert

Som så mange ganger før ble det brent bål ved varden på Olsborg lørdag formiddag. Det er noe Hilde Sagland har gjort de elleve siste årene, og som hun akter å fortsette med helt til Nord-Norgebanen (NNB) er realisert.

Et knippe oppmøtte fikk se Sagland og ordfører Bengt-Magne Luneng sette fyr på tre luer – for å «avlive» hua-i-handa-syndromet, slik Sagland omtalte det. Med andre ord – hun mener Nord-Norgebanen i altfor mange år har vært preget av å stå i stampe, og brukte symbolikken bak lue-brenninga til å fastslå det.

Senket snittalderen

Etter en god time ute i hustrige og høstlige temperaturer gikk ferden videre til Høgtun Kulturklynge, hvor det ble holdt flere taler. Sagland benyttet også muligheten til å rekruttere yngre krefter inn i prosjektet. Hun skal på ingen måte gi seg, men slo fast at snittalderen blant Nord-Norgebanen-tilhengerne er høy og at man på sikt trenger yngre krefter til å videreføre kampen.

– Jeg håper ikke de må holde på til de blir «oldiser». Framtiden til vardebrenninga er i de beste hender, men jeg er bare bekymret for at de skal gå lei, sier Hilde Sagland.

Håper på åtte år

Tore J. Haugen og Synne Sjøgren Sivertsen er henholdsvis 36 og 17 år gamle, og er to personer som er opptatte av samferdsel. På spørsmål om når hun håper å kunne sette seg på toget gjennom Bardufoss er svaret enkelt og greit slik:

– Det er vanskelig å si, men jeg håper naturligvis at vi får NNB så fort som mulig. Jeg tror det kan være realistisk når jeg er 25. Da bør i alle fall deler av banen ha blitt bygget. Etter det jeg har hørt her i dag, så høres det imidlertid ut til at det vil ta mye mer enn åtte år, sier hun.

Sammen med familien bor hun på Gullhav i Målselv, og må daglig ta buss for å komme seg til skolen. Hun er klar på at NNB på mange måter kan «redde» fylkesveier i kommunen ved at godstrafikken kommer på skinner. Fylkesveien hun bor langs imidlertid såpass dårlig at hun ofte er redd når hun kjører over veien.

BRENTE LUER: På en symbolsk måte ville de oppmøte avlive "lua-i-hånda"-syndromet de mener har tatt overhånd i realiseringa av Nord-Norgebanen.

Er usikker

Og det er ikke sikkert at hun ønsker å bli boende i Målselv dersom NNB ikke blir noe av.

– Det kan ha noe å si for om jeg blir boende eller ikke. Jeg føler at enkelte tilbud – som vei og offentlig transport – blir dårligere og dårligere. Jeg tror absolutt at vennene mine tenker det samme. Man må nesten flytte til byen med mindre man kan ta nettstudier eller pendle. Med tog kunne jeg ha bodd i Målselv og studert eksempelvis i troms. Det hadde vært helt fantastisk og hadde betydd at jeg ville bodd her, sier Sjøgren Sivertsen.

Ikke bare er Tore J. Haugen politiker i Målselv for Rødt, men han er nå også en av de yngre ansiktene og forkjemperne for NNB.

Han er klar i sin tale om hvordan han mener NNB best kan gå fra å være et politisk vedtak til å bli en realitet.

– Nasjonal Transportplan er fint og flott, men jeg mener at NNB bør bygges uavhengig av Nasjonal Transportplan, sier han.

Powered by Labrador CMS