Nå forlater de Balsfjord etter tre år:

PAKKET NED: Statnetts ledelse pakket torsdag ned de siste tingene fra brakkeriggen i Nordkjosbotn. Foto: Ivar Løvland
PAKKET NED: Statnetts ledelse pakket torsdag ned de siste tingene fra brakkeriggen i Nordkjosbotn. Foto: Ivar Løvland

Oppdrag utført for Statnett

NORDKJOSBOTN: Det er tre år siden brakkeriggen i Nordkjosbotn ble etablert. Nå pakker Statnett ned og forflytter seg nordover.

Publisert Sist oppdatert

Statnett har vært etablert i Nordkjosbotn med en prosjekt- og byggeledelse siden oktober i 2016. De har hatt en brakkerigg stående på den gamle grusbanen i Nordkjosbotn, der de har hatt 15 kontorplasser og en lagerhall tilgjengelig. Nå er Statnetts ansatte flyttet nordover, i takt med at bygginga av den nye 420 kV store kraftlinja fra Balsfjord til Skaidi ved Hammerfest nærmer seg en sluttføring. I Balsfjord blir det bare en byggeledelse igjen til arbeidet ved Balsfjord transformatorstasjon blir ferdigstilt neste sommer.

- Vi er veldig godt fornøyd med tida vi har vært i Balsfjord. Det har vært velvilje fra nærmest alle hold, og det setter vi stor pris på, sa prosjektleder for kraftlinjeutbygginga fra Balsfjord til Skaidi, Jacob Grønn, da han torsdag sammen med nøkkelpersoner i Statnett markerte avslutninga av Balsfjord-epoken.

Prosjektleder Jacob Grønn i Statnett (t.v.), byggeleder Knut Flatvoll, kommunikasjonssjef i Statnett Berit Erdal, kommunalsjef i Balsfjord Kjetil Aasen, ordfører Gunda Johansen, konstituert rådmann Einar Nøstvik Guleng og prosjektleder linje Stig Løvlund i Statnett møttes til et siste møte i Nordkjosbotn torsdag.

Med på markeringa var Balsfjords ordfører Gunda Johansen, konstituert rådmann Einar Nøstvik Guleng og kommunalsjef for plan og utvikling, Kjetil Aasen. De fikk høre Jacob Grønn fortelle om arbeidet som er utført siden oppstarten for tre år siden. Med seg på avslutningslaget hadde han prosjektleder for ledning, Stig Løvlund, byggeleder Knut Flatvoll og kommunikasjonssjef i Statnett, Berit Erdal.

Store dimensjoner

Den nye kraftledninga fra Balsfjord til Skaidi har noen enorme dimensjoner. De største stålmastene har i seg selv ei vekt på 12 tonn, og de største mastene har fundamenter i stål i bakken som alene veier 20 tonn. Noen master har støpte fundament i bakken. Fra Balsfjord til Skaidi er det 880 master som oppføres, og på de 123 kilometerne fra stasjonen i Balsfjord og til Reisadalen er det satt opp 368 slike master. De største rager med toppen over 50 meter over bakkenivå. I snitt er det tre master per kilometer, og mastene er satt opp ut fra topografien i området de er satt opp.

Miljøhensyn

Fra Bergneset i Balsfjord og til Kitdalen er de nye stålmastene malt i en grønnfarge for at de skal være mindre synlig i naturen. Det samme er tilfelle i Reisadalen. Til sammen fire mil av strekninga har grønnmalte stålmaster.

- Dette er miljøtiltak vi har gjort etter pålegg fra Norges Vassdrags og energidirektorat, sa Jacob Grønn under markeringa torsdag formiddag.

Minst mulig spor

På avslutningsdagen i Balsfjord viste Statnett fram videoer fra området, både i byggeperioden og etterpå. Der viste det seg at det som først syntes som store inngrep med dype spor i naturen sine plasser, nå vises svært lite.

- Vi har jobbet for at sporene skal bli minst mulig etter oss, og det synes vi at vi har fått bra til, sa prosjektlederen fornøyd.

Vinterbygg

Linja fra Balsfjord til Skaidi er som ei av de aller første som er bygd med stor vinteraktivitet. Dette er av hensyn til reindrifta og det største avbøtende tiltak i prosjektet.

- Vinterbygginga har vist seg å fungere veldig bra, med bruk av vinterveier for transport av utstyr som hindrer spor i terrenget, sa Jacob Grønn.

Uten større uhell

Det er det italienske selskapet Rebaioli som har vært entreprenør på strekninga Balsfjord til Nordreisa, mens norske Eltel har strekninga videre til Skillemoen og kroatiske Dalekovd har siste strekk fram til Skaidi. Disse har igjen brukt mange lokale underentreprenører i byggeperioden og dermed bidratt til lokale ringvirkninger.

- Vi har til nå bygd linja uten større uhell og alvorlige skader. Det er godt å kunne se, for det er et risikofylt arbeid å bygge slike linjer, sa prosjektlederen i Statnett.

Kostbart prosjekt

Prisen på den nye kraftlinja fra Balsfjord til Skaidi vil ventelig komme et sted mellom 4-5 milliarder kroner når den står ferdig. Neste høst skal linja være strømførende med 420 kV frem til Alta. Linja fra Balsfjord og nordover er en del av utbygginga fra Ofoten og nordover, og totalt vil hele strekninga ende på 8-10 milliarder kroner når den er ferdig. Om strømlinja blir ført videre fra Skaidi og helt til Equinor sitt anlegg på Melkøya er avhengig om Melkøya skal elektrifiseres.

Stor reaktor

Statnett skal altså beholde en byggeleder i Balsfjord enda. Den blir til den nye reaktoren er på plass ved Balsfjord transformatorstasjon. Den 300 tonn tunge reaktoren kommer med båt til Bergneset neste sommer, og krever en spesialtransport til sin endelig destinasjon.

Statnetts ledelse pakket torsdag ned de siste tingene fra brakkeriggen i Nordkjosbotn.

- Vi er veldig fornøyd med tiden vi har vært her i Nordkjosbotn og i Balsfjord. Vi har bare møtt velvilje, og har bevisst hatt en byggeledelse lokalt som skulle være synlig for alle, sa Jacob Grønn.

Ordfører Gunda Johansen har ingen ting å utsette på Statnett sin periode i kommunen:

- Vi har ingen grunn til å ikke være fornøyd. Grunneiere og lokalsamfunn er godt ivaretatt, og det har vært kjørt grundige møter og prosesser i hele perioden. Det har gjort at den lille støyen som har vært, har stilnet fort, sa Gunda Johansen på Statnetts siste dag i Nordkjosbotn.

Powered by Labrador CMS