JERVESKIT: Finner du en slik en, håper Rovdata at du vil sende den inn til dem for analyse og prøver. (Foto: Rovdata)
JERVESKIT: Finner du en slik en, håper Rovdata at du vil sende den inn til dem for analyse og prøver. (Foto: Rovdata)

Oppfordrer til bæsjplukking

BALSFJORD: Rovdata bruker jerveskit til å overvåke jerven i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Nå ønsker Rovdata at folk skal plukke opp jerveskit der de bor og dermed bidra i overvåkingen av arten.

– Hvis du kommer over ekskrementer fra jerv på din ferdsel i naturen, håper vi at du plukker den opp, legger den i en plastpose og leverer den inn til Statens naturoppsyn i ditt område, sier Morten Kjørstad i Rovdata.

Prøvene overleveres fra SNO til Rovdata som gjennomfører DNA-analyser av dem.

Jerv i Midt-Troms

I Målselv, Bardu og Balsfjord finnes det en god del jerv, og det skal ikke være spesielt vanskelig å komme over ekskrementer hvis man er ute på tur.

– Det er godt med jerv i alle tre kommunene, men spesielt mye i Målselv og Bardu. I hvert fall er det mye i Altevatn-området, sier rovviltkontakt i Troms, Thomas Johansen.

Han sier at det kan skje at det går milevis mellom hver jervebæsj man finner.

– Men i utgangspunktet er det ikke spesielt vanskelig å finne dem, sier han, og legger til at de i Rovdata er spesielt interessert i at folk sender inn prøver fra områder der det vanligvis ikke finnes så mye jerv.

Jerveskit finnes, ifølge Rovdata, i mange former. Den kan for eksempel være store, hvite pølser, fra når jerven har spist mye bein. Den kan også være mørke, utflytende «ruser» som ofte kan være små.

Mye info i en bæsj

Gjennom å analysere jervens bæsj kan Rovdata blant annet finne ut hvilket individ den stammer fra, om jerven er kjent fra tidligere, hvilke områder den ferdes i og hvem den er i familie med. Turgåere, jegere og andre interesserte inviteres nå til å bidra i innsamlingen av jerveskit over hele landet. De som ønsker å delta, må kun plukke opp skit som ligger ved et jervespor og hvor det ikke er spor etter andre arter.

– Vi må være helt sikre på at det er jerveskit vi får inn. Dersom man er usikker på om det er jervespor man har funnet, kan man bare ta kontakt med oss som er rovviltkontakter, sier Johansen.

Det finnes minst 30-40 jerv i Målselv, Bardu og Balsfjord til sammen. I Troms er det skutt fire jerv til nå i år. En av dem i Balsfjord og en i Målselv.

Bruk en plastpose

Man må også passe på at man ikke berører skiten direkte, men plukker den opp med for eksempel en plastpose.

– Ta en plastpose rundt hånda før du plukker skiten opp. Vreng plastposen rundt prøven og knyt igjen. Pass på at du ikke berører skiten med annet enn plastposen, og at det ikke blir med for mye snø eller is. Frys ned prøven så snart som mulig og lever den til en av SNO sine rovviltkontakter som vil sørge for merking og viderelevering til Rovdata, sier Kjørstad.

Skitprøven må merkes med navn og adresse til den som har funnet skiten, og dato for funnet, funnsted, i hvilken kommune funnet ble gjort og kartreferanse. Disse opplysningene er viktige. Prøver som mangler opplysningene, vil ikke bli analysert.

Powered by Labrador CMS