OPPGITT: Mari Schiøll Eriksen er oppgitt over at voksne går til personangrep i debatten om eiendomsskatt, og etterlyser bedre nettvett. Foto: Malin C. S. Myrbakken
OPPGITT: Mari Schiøll Eriksen er oppgitt over at voksne går til personangrep i debatten om eiendomsskatt, og etterlyser bedre nettvett. Foto: Malin C. S. Myrbakken

Oppfordrer voksne til å tenke nettvett

FAGERLIDAL: Mari Schiøll Eriksen har fulgt med på debatten rundt eiendomsskatten på sosiale medier og reagerer på den negative måten mange ordlegger seg på. Nå etterlyser hun bedre nettvett i debatten.

Publisert Sist oppdatert

I dagens utgave av Nye Troms skriver Eriksen et leserinnlegg hvor hun etterlyser nettvett i debatten rundt eiendomsskatten. Eriksen er, som over 2000 andre innbyggere, medlem i Facebook-gruppa «Lavere eiendomsskatt i Målselv kommune». Hun har fulgt debatten som har pågått siden gruppa ble opprettet for drøyt tre uker siden og reagerer på at mange voksne mennesker kommer med det hun mener er personangrep og hets mot offentlige personer. Noen har også kjent kritikken fysisk på kroppen og vegrer seg for å gå ut i offentlige arenaer.

– Noen må si ifra nå. Demokrati og ytringsfrihet er det fineste vi har, men det får være grenser på hva man kan tillate seg å si, sier Eriksen.

Hun har full forståelse for at man reagerer på eiendomsskatten, men føler at debatten til tider har gått i feil retning. Eriksen vet at det er lettere å si sin mening fra et tastatur, men tror mange ville vegret seg for å si akkurat det samme til vedkommende dersom de fikk sjansen ansikt til ansikt. Hun minner om at de som angripes i kommentarfeltene, har en familie som sannsynligvis leser kommentarene om sine kjære, og som også føler det ubehagelig.

– Jeg har selv en far som til tider er i stormen, og jeg kjenner det når jeg leser kommentarene. Men her reagerer jeg generelt på negativ omtale av offentlige personer, understreker hun.

Ungdom vegrer seg

Eriksen beskriver seg som ung voksen, og hun er også varamedlem i kommunestyret. 23-åringen er derfor glad i debatter, men føler at det blir vanskeligere å delta som ung. Hun har selv fått kommentarer i andre sammenhenger om å komme tilbake når hun er tørr bak ørene og ser at andre unge politikere får negative kommentarer når de prøver å forklare ting. Eriksen tror det er flere unge innbyggere som kunne tenke seg å delta i debatten om eiendomsskatt, men som vegrer seg i frykt for å få negative kommentarer tilbake.

– Unge mennesker som skal bo i kommunen, ønsker kanskje å delta i debatten, men jeg vegrer meg i hvertfall. Men det er viktig å få stemmene fra alle aldersklasser i kommunen, sier hun.

Dørstokkmila for å sende inn dagens leserinnlegg var derfor lang, fordi hun kjenner på frykten for å få hets av personer som ikke kjenner henne. Men hun merker selv at det er blitt mer begrensa hva hun deltar i av debatter. Eriksen jobber på Fagerlidal skole, og der snakker de ofte om nettvett med elevene. Ikke bare hva man deler på nett, men også hvordan man skal ytre seg. Hun mener det er viktig at flere voksne mennesker lærer seg hvor man går over grensa fra saklig debatt til hatske ytringer.

– Kanskje det å komme som en ung voksen og slå litt i bordet kan få noen til å få opp øynene, sier hun.

Eriksen understreker at hun synes det er flott at Facebook-gruppa ble opprettet, da den har skapt engasjement i hele kommunen. Ønsket hennes er at de som deltar i debattene, prøver å ytre seg mer saklig. Gode poenger som kanskje ellers forsvinner i hatske ytringer, kan på den måten komme frem, noe som kan føre til en konstruktiv debatt selv om man er uenige. Hun håper flere kan bli mer bevisste på hvordan de ytrer seg på nett.

– Tenk deg om! Det er lov å puste med magen og telle til ti uansett hvor frustrert og forbanna du er. Begrens hva du velger å trykke, råder hun

Streng regi

Knut Wingstad, som opprettet Facebook-gruppa, merket fort at gruppa ble større enn han hadde trodd, og fikk derfor hjelp fra seks andre personer til å lese gjennom det som skrives.

– De som kommer med personhets og upassende kommentarer, får advarsel og mulighet til å fjerne kommentarene selv, sier Wingstad.

De fleste moderer seg etter en slik beskjed, men de som ikke følger reglene, utestenges fra gruppa. Wingstad sier de har utestengt rundt 20 personer fra sida totalt. Han mener det er viktig å holde streng regi på ei slik gruppe og tror de har klart å følge opp de aller fleste som har ytret seg på hatske måter. Wingstad er enig med Eriksen om at det er viktig med en saklig debatt.

– Én av fanesakene våre er at vi skal være saklige med det vi holder på med, det er ingen vits med usakligheter. Vi fortsetter med gruppa inntil vi har fått på plass det vi ønsker i eiendomsskatten, sier han.

Powered by Labrador CMS