LOKKER: Avdelingsleder Lars Henrik Kristiansen ved Mosjøen videregående skole lokker med landsdelens eneste kompetansesenter for skog. Foto: Privat
LOKKER: Avdelingsleder Lars Henrik Kristiansen ved Mosjøen videregående skole lokker med landsdelens eneste kompetansesenter for skog. Foto: Privat

Oppretter kompetansesenter for skogbruket

MOSJØEN: Nord-Norges eneste skogbruksutdanning oppretter i disse dager Nordnorsk kompetansesenter skog.

Publisert Sist oppdatert

Ved den gamle landbruksskolen i Vefsn i Nordland har det vært Grønne linjer siden 1970. Nå opprettes det landsdelens eneste kompetansesenter for skog ved skolen som nå heter Mosjøen videregående skole, Marka, etter at de i 2008 ble slått sammen med Vefsn videregående skole.

– Skogbrukssatsinga blir den eneste i sitt slag i Nord-Norge, sier avdelingsleder Lars-Henrik Kristiansen ved Mosjøen vgs.

Kamp om plassene

Han sier det nye kompetansesenteret vil være interessant for både skogeiere og maskinfirma i hele landsdelen. De drar nå i vår ut med sine elever til hogstoppdrag i Vesterålen, og elever ved skoglinja er også utplassert ved bedrifter som driver innen skogsdrift i gamle Troms fylke.

– Det er kamp om plassene på det tre-årige skogløpet vårt, sier Kristiansen.

Seks av ti fikk lærlingeplass

Nå begynner det også å se lysere ut med tanke på lærlingeplasser for elevene innen skogbruk. I fjor hadde de tre elever med lærlingeplass. I år er det seks av ti som søkte lærlingeplass som fikk dette innvilget.

– Vi ønsker å bidra til at det tas ut mer virke fra den nordnorske skogen, sier Kristiansen.

Totalt er det 750 elever ved den videregående skolen, 120 av disse er på landbruk/skogbruk eller hest.

Smådyravdeling

Til høsten starter de med VG2 Hest og dyrefaget. I den anledning holder de nå på med å bygge egen smådyravdeling som de håper skal være klar til høsten.

– Vi planlegger flere såkalte bransjemøter og i fjor opprettet vi Nordnorsk kompetansesenter mat. Her skjer det mye spennende med bygging av testkjøkken, Arktisk mat roadshow og vi har fått funksjonen som Kompetansemegler Grønne næringer i Nordland. Vi har bygd meierirom i det nye fjøset der elevene lærer melkeforedling til smør, yoghurt og ost. Vi er også i gang med birøkt, kursing og dronningavl, og har bygd et eget slyngerom på skolen som både nystartede og etablerte birøktere kan låne for å komme i gang, sier avdelingslederen ved Mosjøen videregående skole, Lars-Henrik Kristiansen.

Powered by Labrador CMS