Kun 20 prosent av tilflyttede forsvarsansatte har faktisk meldt flytting:

KAN BLI BEDRE: 80 prosent av de forsvarsansatte som bor og jobber i Bardu, melder fortsatt ikke flytting. Det taper kommunen mye penger på, og ordfører Toralf Heimdal lover å følge saken helt opp til øverste ledd i Forsvarsdepartementet. Foto: Knut Solnes (arkiv)
KAN BLI BEDRE: 80 prosent av de forsvarsansatte som bor og jobber i Bardu, melder fortsatt ikke flytting. Det taper kommunen mye penger på, og ordfører Toralf Heimdal lover å følge saken helt opp til øverste ledd i Forsvarsdepartementet. Foto: Knut Solnes (arkiv)

Ordføreren mener Forsvarsdepartementet må ta ansvar

BARDU: Barduordføreren mener det er på høy tid å få slutt på ukulturen med at unge forsvarsansatte bryter Folkeregisterloven med en stilltiende aksept fra Forsvarets ledelse.

Publisert Sist oppdatert

– Både vi og Forsvaret går glipp av millioner på denne måten, sier ordfører Toralf Heimdal.

Ifølge han er Bardu én av det han anser som flere forsvarskommuner som trolig sliter med samme problemstilling; å motivere forsvarsansatte fra andre deler av landet til å melde flytting til kommunen der de bor og arbeider for en lengre periode. Han ønsker å poengtere at dette ikke gjelder de som har rett til pendlerstatus og har eget hus eller familier et annet sted i landet, og presiserer at det ikke er Hæren eller Forsvarsbygg lokalt sitt ansvar.

– De fleste som ikke melder flytting er ifølge kartleggingen i 2017 hovedsakelig unge menn og kvinner i tjueårene som på papiret hadde samme bostedsadresse som foreldrene, sier han.

Nytt og nyttig verktøy

Som følge av koronakrisa ble det foretatt ei kartlegging av personalet, og da kom det for dagen at kun 22 prosent av dem som bor i kvarterene har meldt flytting. Det synes Heimdal er bekymringsverdig.

– Nå har vi holdt på og briefet og prøvd å motivere alle nye som kommer hit om viktigheten av å melde flytting, og så ser vi at det har hatt nærmest null effekt. Men nå har vi fått et verktøy som gir oss håndfaste tall å slå i bordet med, og jeg forlanger nå et møte med HR-sjef og Forsvarsforum Nord for å komme fram til en måte vi kan få gjort noe med dette, sier han.

Han har forståelse for at Skatt Nord ikke har kapasitet til å følge opp alle disse tilfellene.

Vil ansvarliggjøre forsvarsledelsen

Én ting er det etiske aspektet med å bo og nyte av godene som andre betaler for. Noe annet mener Heimdal det er at Forsvarets ledelse lar det foregå uten å gripe tak i det.

– Forsvaret kan ikke være seg bekjent av at det foregår en kultur med å legge til rette for systematiske lovbrudd. Etter Folkeregisterloven skal alle melde flytting innen åtte dager, også om de i neste omgang skal registreres som pendlere, sier han.

Barduordføreren har et forslag til løsning som han mener raskt vil kunne få bukt med problemstillinga.

– Det må gå ut en ordre fra Forsvarsdepartementet om at de skal melde flytting, og at de ikke får nøkkelen i handa før de kan framvise flyttemelding. Om så det betyr at de må bo i telt i åtte dager, sier Heimdal.

– Blør innbyggere

De er nettopp kommet i gang med kartleggingsarbeidet, men allerede er tallenes tale klar.

Bare i de kvarterene som ligger i Infanterileiren og Artillerileiren, to av veiene med forsvarsboliger, er det til sammen 504 boenheter. Her er det kun 113 som står oppført med Bardu som bostedsadresse, og resten er altså pendlere.

– Vi blør innbyggere! Det er altså bare her mer enn 390 innbyggere som vi mister på denne måten. Det er urovekkende, og vi har ikke vært klar over omfanget, sier Heimdal.

Han forklarer også at det er åtte slike veier til som de ikke har data på i dag, men at kommunen skal kartlegge alle adressene med forsvarsboliger på Setermoen.

Det lyktes oss ikke å få tak i personaldirektør hos Forsvarsstaben, Tom Simonsen, for en uttalelse i saken innen avisa gikk i trykken.

Powered by Labrador CMS