IKKE TILSTREKKELIG: Ordfører Toralf Heimdal sier det nok gjør krysset tryggere, men at senket fart tvert i mot forsterker problemet med vogntog fast i bakken. Her sammen med samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (t.v.) tidligere i sommer. Foto: Privat (arkiv)
IKKE TILSTREKKELIG: Ordfører Toralf Heimdal sier det nok gjør krysset tryggere, men at senket fart tvert i mot forsterker problemet med vogntog fast i bakken. Her sammen med samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (t.v.) tidligere i sommer. Foto: Privat (arkiv)

Ordføreren oppgitt over vegvesenets Brandvoll-planer

Brandvollkrysset er ett av fire steder der Statens vegvesen nå foreslår å redusere fartsgrensen som et trafikksikkerhetstiltak. Dette er stikk i strid med det Toralf Heimdal tenker må til for å løse trafikksituasjonen på den utfordrende strekninga. TRAFIKKSIKKERHET

Publisert Sist oppdatert

Ordfører Toralf Heimdal i Bardu kommune har tidligere vært klar på at det er nødvendig med omfattende tiltak for at Brandvollkrysset med den tilstøtende Kobbryggbakken, ikke lenger skal utgjøre en trafikkfarlig flaskehals. Han mener derfor at en fartsreduksjon ikke vil løse det som kanskje er det største problemet her, som er tungtrafikken på vinterglatte veier.

– Det er på sett og vis bra at en tar ned farta i krysset. Men det vil ikke løse problemet, spesielt ikke på vinteren når vogntogene, etter å ha sakket farta i krysset, får problemer lenger opp i bakken, sier han.

Ifølge Heimdal må det omfattende tiltak for å få bedre framkommeligheten på denne strekninga og samtidig øke sikkerheten i krysset, avkjøringsfelt og breddeutvidelse, eller flytting av krysset.

Alvorlig økning

Nær ei dobling i antall trafikkdrepte sammenliknet med i fjor har gjort at Statens vegvesen onsdag denne uka kom med et utspill der de vurderer å senke hastigheten flere steder. I Brandvollkrysset i Salangsdalen omkom et brødrepar i begynnelsen av 70-årene i juni, og det er trolig bakgrunnen for at dette er ett av flere steder der Statens vegvesen nå vurderer å redusere hastigheten, i dette tilfellet fra 80 til 70 kilometer i timen.

Så langt i år har 73 mennesker omkommet i trafikken på landsbasis. Dette er 33 flere enn på samme tidspunkt i 2021.

Det var VG som omtalte de fire stedene først.

Kun fartsreduksjon

Senioringerniør Stein Berg Johnsen hos Statens vegvesen region nord, sier at fartsreduksjon er ett av de tiltakene som er forespeilet å vurdere i henhold til Brandvollkrysset, for å øke trafikksikkerheten her.

– Det var det jeg fikk vite om i går. Jeg har ikke fått tilbakemelding på at det er andre tiltak som er under planlegging her, sier han.

Dette er de stedene der Statens vegvesen vurderer å senke hastigheten:

E6 i Bardu i Troms og Finnmark – fra 80 til 70 km/t gjennom Brandvollkrysset, E6 i Troms og Finnmark – fra 90 til 80 km/t på en 8,5 kilometer lang strekning fra Larsbergtunnelen til Indre Nordnes.

E6 ved Støren i Trøndelag – fra 90 til 80 km/t på en fire kilometer lang strekning E39 i Agder – fra 80 til 70 km/t på en 14,2 kilometer lang strekning fra litt nord for Flekkefjord-krysset og nordover til broen som krysser elven Sira.

Powered by Labrador CMS