HAR EN PLAN: Toralf Heimdal sier han og Sp har skissert en plan for alternative innsparinger når budsjettet skal revideres. Arkivfoto: Marius Mikalsen
HAR EN PLAN: Toralf Heimdal sier han og Sp har skissert en plan for alternative innsparinger når budsjettet skal revideres. Arkivfoto: Marius Mikalsen

Ordføreren takker for det store engasjementet og sier de har en plan for å ordne dette

BARDU: Toralf Heimdal er takknemlig for alt engasjementet rundt kultur, idrett og ungdom i kommunen. Samtidig mener han det ennå er en mulighet for å finne midler til både kulturmidler og prisutdeling.

Publisert Sist oppdatert

– Det er uten tvil en krevende situasjon, sier barduordfører Toralf Heimdal.

Overordnet mener har det er bra at innbyggerne engasjerer seg i saker og gir tilbakemelding til de folkevalgte på hvordan de mener det burde være. Han sier det er dette demokrati handler om og at politikerne er nødt til å høre på folket.

Er enig

Ordføreren innrømmer at han er enig med de som har argumentert for at ungdommens motivasjonspris, kulturprisen og kulturmidlene burde fortsette å bli delt ut.

– Spesielt tenker jeg på grendehus som har hatt det krevende uten inntekter det siste året, sier Heimdal.

Senterparti-politikeren sier partiet vil fremme et forslag til en alternativ løsning på innsparing når budsjettet skal revideres i juni.

– Vi hadde bedt om å få økonomien synliggjort, og det ble vi godt orientert om i forrige kommunestyremøte, sier Heimdal.

Kan finnes midler

Om det nå skal gjøres endringer i budsjettet må dette skje i sammenheng med revidering av budsjettet. Ordføreren sier Bardu har hatt et merforbruk de siste årene, som de ikke har klart justere.

– Men det finnes mulighet for regulering, som i klartekst vil si at det kan hende vi finner midler til de to prisene og til kulturmidler, sier Heimdal.

Han mener Bardu skal videreføre begge deler. Han betegner dette som viktige saker og at det er mer verdi som gis tilbake til samfunnet enn hva som normalt gis i støtte.

Det overordnede målet i omstillingsprosessen til kommunen, er å redusere antallet årsverk. Forslaget som skal legges fram når budsjettet revideres, går blant annet på å holde kulturkonsulent-stillinga vakant.

– Dette vil gi oss mye mer i besparelse enn kuttet i kulturmidler, sier Heimdal.

Vanskelig sak

Han skrev onsdag en status på kommunen sin Facebook-side, hvor han ytret takknemlighet og noen av sine tanker til innbyggerne. Der takker han for engasjementet i skolestruktur saken og at disse innspillene også vil bli tatt med i framtidig behandling av slike saker.

– Det er en utrolig vanskelig sak, trolig den vanskeligste saken jeg har vært med på, sier Heimdal om skolesaken som omhandler Nedre Bardu skole.

Det er mange hensyn som må tas, både med elevtall, økonomi og med berørte parter, og uansett hvilken avgjørelse som tas vil det være feil for noen. Ordføreren har forståelse for begge sider av saken.

– Det er ikke vanskelig å være enig med deler av argumentasjonen som brukes på begge sider av saken, men det er ikke en enkel sak, presiserer Heimdal.

Å vise hensyn

Han trekker fram at selv om det er bra å engasjere seg, så kan det ved enkelte tilfeller være greit å huske at det er barn som kan være berørt i saken og som får med seg det som legges ut på internett og sosiale medier.

– Jeg håper derfor alle tenker litt om før de legger ut argumentasjonen sin. Budskapet kan bli formidlet selv om språket blir litt modifisert, sier Heimdal uten et ønske om å være «ytringspoliti».

Blir det vedtatt å finne midler og kutte andre steder, vil det kunne gi er signal ut om at det er viktig at ungdom engasjerer seg. Og at innsatsen de bidrar med for andre er viktig, mener Heimdal.

Om den blir i kommunal regi er ikke umulig sier han, men at det ikke er sikkert før saken er behandlet. Pengene som er samlet inn i spleisen til motivasjonsprisen har ikke kommunen noe å gjøre med, men han påpeker at ungdomsrådet har mulighet til å ta imot slik støtte.

– Så får vi se om det blir en alternativ utdeling i år, eller ikke. Det må vi vente å se, sier Toralf Heimdal.

Powered by Labrador CMS