UNIK MULIGHET: Beredskapssjef Nilsen mener det er en unik mulighet å få lov til å bruke dette huset i røykdykking og slukningsøving. Her poserer gjengen som var med på øvelsen. Foto: Torbjørn Kosmo
UNIK MULIGHET: Beredskapssjef Nilsen mener det er en unik mulighet å få lov til å bruke dette huset i røykdykking og slukningsøving. Her poserer gjengen som var med på øvelsen. Foto: Torbjørn Kosmo

Øvde på røykdykking og brannslokking i unikt hus

BALSFJORD: Lørdag formiddag holdt Balsfjord brann og redning i samarbeid med Målselv brann og redning øvelse ved Josefvatn i Balsfjord. Det ble mildt sagt en varm affære.

Publisert Sist oppdatert

Ikke bare var det varmt ute lørdag formiddag med temperaturer langt oppe i 20-tallene, men det skulle også bli svært varmt inne i Vainø og Aud Jenssens gamle hus ved Josefvatn i Balsfjord.

Det var nemlig planlagt en brannøvelse i huset fra 1960-tallet hvor brannmennene først skulle øve på røykdykking og deretter slukking. Brannmannskaper fra Balsfjord og Målselv deltok i øvelsen. Beredskapsleder for brann i Balsfjord kommune, Morten Nilsen, satte pris på muligheten for å øve på huset.
– Denne muligheten er kjempebra. Det er et unikt objekt. Vi har syv rom som vi kan røykdykke i. Det er totalt 17 stykker som skal dykke, og alle får dykket en gang eller to, sa Nilsen lørdag.

God erfaring

Han var storfornøyd med at mannskapene får øvd seg og de ferskeste får tilegnet seg mer erfaring.
– Dette er en unik mulighet for egne mannskap. Det er også bra at vi får nyutdannede soldater som får opplevd hvordan en brann er «live». Å dykke i en konteiner er bra, men i en reell brann er det sånn her et brannbilde bør være, så dette er fantastisk. Det er også flott med samarbeid på tvers av kommunegrensene, sa Nilsen.

Det måtte riktignok forberedelser til i huset før det kunne brennes.
– Det er sånn at når noen skal rive et gammel hus og vi ser at vi kan bruke det, så gjør vi de tiltakene vi må med hensyn til miljøet og tar vekk vinduer og slikt.

Beredskapsleder Nilsen mener det er til nytte for alle at det øves på røykdykking og brannslukking.
– Det er billig riving, men det er en god mulighet for oss. Det koster en del at vi er her, men samtidig er det vinn-vinn for alle sammen. Hvis vi får tilgang til flere slike objekt, vil vi fortsette med øvingen, fastslår han.

– Litt vemodig

Vainø (70) og Aud Jenssen (70), som eier huset, synes begge at det er en smule vemodig at huset nå skal fjernes.
– Det er klart at det er litt vemodig. Det er mange minner i huset der, sier Vainø.

Han mener samtidig at det er nyttig lærdom for de involverte brannmennene og ser positivt på det.
– Det er både god erfaring og god lærdom i dette. Det er positivt for dem. De tar med seg erfaring herfra som de kan bruke andre steder, poengterer han.

Aud Jenssen forteller at årsaken til at det skal brennes ned, er todelt.
– Vi har ikke kosta på noe på huset ifra det var bygget. Grunnmuren er årsaken til det. Det ble brukt dårlig murstein da det ble bygget, sier hun.

Hun nevner en klar fordel ved å brenne ned huset.
– Når de brenner ned huset, gjør det at vi slipper å ta arbeidet med å rive det.

Barnebarnet deres skal bygge hus litt bortenfor der huset står.
– Nyhuset begynner vi med til uka. Målet er å ha det ferdig til påske neste år, forklarer de.

UNIK MULIGHET: Beredskapssjef Nilsen mener det er en unik mulighet å få lov til å bruke dette huset i røykdykking og slukningsøving. Her poserer gjengen som var med på øvelsen.

Powered by Labrador CMS