BEGRENSES: Ferdselen til det militære personellet blir litt begrenset på grunn av skredfaren. Foto: Forsvaret
BEGRENSES: Ferdselen til det militære personellet blir litt begrenset på grunn av skredfaren. Foto: Forsvaret

Øvelsen utfordres av været

BARDU: Det våte været den siste uka skaper utfordringer for deltakerne i Cold Response. Utfordrende føre og snøskredfare begrenser bruk av noe terreng.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge Oberstløytnant Terje Bruøygard var fredagens føre svært utfordrende for både militærtrafikk og siviltrafikk. Torsdag kveld kolliderte en buss og en britisk militær lastebil i Bjørkeng-området, og Bruøygard forklarer at de er påpasselige med å hele tiden minne de militære om å ta det med ro og vise hensyn i trafikken. Han håper også at de sivile kan ta hensyn når de er ute og kjører.

– Samarbeidet er viktig. Vi har merket av kampsoner og ber sjåførene være ekstra oppmerksomme, da det er tunge kjøretøy der. Generelt vil jeg oppfordre til aktsomhet, forståelse og planlegging av litt lengre tid, sier Bruøygard.

Været har også skapt utfordringer i fjellet. Onsdag telte de norske skredekspertene fra Forsvaret over 100 snøskred i fjellene i og rundt øvingsområdet til Cold Response. Nå har deltakerne fått forbud mot å bevege seg i disse sonene.

Les også: Nå braker det løs

Nest høyest skredfare

Ifølge Bruøygard har Forsvaret skredkart som er beregnet i forskjellige soner som beskriver hvor potensielt langt et skred kan gå. I tillegg tas det mange forskjellige spadeprøver i snøen for å beregne og vurdere hvor stor skredfaren er.

– Nå har vi skredvarsel fire, det er nest høyest, sier Bruøygard.

Dette fører til at militært personell har forbud mot å gå inn i de sonene i det hele tatt. Bruøygard forklarer at det begrenser litt på hvilket terreng de kan bruke under øvelsen. Den største utfordringa er likevel været. Når det er rundt 0 grader og nedbør, blir soldatene naturlig nok våte. Problemet er at de ikke blir tørre igjen.

– Det er veldig lett å få kuldeskader i den temperatur­svingninga, det er da det er farligst å oppholde seg ute over tid. Det er vi veldig bevisst på, og bruker det vi har av ull underst. Det har fungert i generasjoner, sier Bruøygard.

Litt forkjølelse

Dette har også de utenlandske troppene fått erfare.

– Er det én ting de lærer av oss, så er det bekledning. Jeg har ikke tallet på det, men norske ull-lester og ullundertøy felles over en lav sko, sier Bruøygard.

Så langt har det ikke vært noen alvorlige tilfeller av kuldeskader. Kun en håndfull soldater har blitt forkjølt. Øvelsen blir å fortsette som planlagt, men med litt endringer i forbindelse med hvor soldatene kan bevege seg. Bruøygard forklarer at skredfaren gjelder minst like mye de sivile som de militære, men tror innbyggerne har god forståelse for hvor de kan ferdes.

– I generasjoner har folk forholdt seg til naturen, og det er svært sjelden at man bygger hus og hytter i de skredutsatte områdene, sier han.

Les også: Cold Response i grøfta

Powered by Labrador CMS