KOSTBAR UTBYGGING: Med merkostander på nær 2,4 millioner er bygging av gang- og sykkelvei i Mestervik blitt en kostbar utbygging for Balsfjord kommune. Og fremdeles gjenstår det ett år før prosjektet ferdigstilles. Foto: Leif A. Stensland
KOSTBAR UTBYGGING: Med merkostander på nær 2,4 millioner er bygging av gang- og sykkelvei i Mestervik blitt en kostbar utbygging for Balsfjord kommune. Og fremdeles gjenstår det ett år før prosjektet ferdigstilles. Foto: Leif A. Stensland

Overskridelser på 2,4 millioner

BALSFJORD: Kostnadene med å bygge gang- og sykkelvei i Mestervik var satt til 15,4 millioner kroner. Disse er nå kommet opp i 17,8 millioner og fremdeles er ikke prosjektet ferdig.

Publisert Sist oppdatert

Arbeidene med bygging av gang- og sykkelvei i Mestervik ble startet 4. april 2016. Fremdriftsplan ved oppstart tok sikte på ferdigstillelse av anlegget innen utgangen av oktober i år. Som følge av manglende forhåndstiltredelse har det vært forsinkelse i byggearbeidene. I henhold til ny fremdriftsplan skal anlegget stå ferdig i slutten av juni 2017.

Formannskapet ble tidlig varslet om at prosjektets innledende faser ikke var utført i tilstrekkelig grad med hensyn til planprosesser. Det var i så måte også varslet om at prosjektet ville medføre overskridelser. Merkostnader som skyldes omlegging av avløpsanlegg (488 000 kr), overvannshåndtering (507 000 kr), nye adkomster til eiendommer (505 000 kr) og teknisk infrastruktur (868 000 kr).

– Det er ei økning av rammen på nær 2,4 millioner. Er det kommunen eller et firma som har stått for prosjekteringen? spurte Jens Olav Løvlid.

– Dette er en forferdelig sak, og jeg er ikke uenig i at det er en sak som har gått over skaftet. Det er et innleid firma som står for prosjekteringen, men vi vet ikke om bestillingen har vært god nok, sa kommunalsjef Einar Nøstvik Guleng.

Mange utfordringer

Han la til at vegutbygging i bebygd strøk byr på utfordringer knyttet til dokumentasjon og kartlegging av hva som befinner seg i bakken av private avløpsanlegg, vann- og avløpsledninger, strømkabler og stikkrenner.

– Mye av dette skal avdekkes i forbindelse med gravemeldinger, men private avløpsanlegg og eldre kommunale avløpsanlegg er det stor unøyaktighet omkring. En rekke av disse forholdene burde vært avdekket på et tidligere tidspunkt i prosjekteringen. Samtidig har ikke Balsfjord kommune erfaring med vegutbygging i strøk med mye gammel infrastruktur i grunnen. Det har dermed ikke vært et erfaringsgrunnlag å kunne se til. Skulle vi unngått ekstrakostnader, måtte det vært foretatt nitid beskrivelse av nevnte forhold, sa Nøstvik Guleng.

– Ikke godt nok

Om oppdraget var blitt beskrevet riktig, kunne heller ikke rådmann Ellen Beate Lundberg gå god for.

– Jeg har ikke vært her spesielt lenge, men bestillingen synes ikke vært godt nok fra Balsfjord kommunes side, sa Lundberg og la til at det kan være at det som er blitt levert, er det som er bestilt.

Ei heller oppfølgingen fra kommunens side mente hun å ha vært god nok.

– Prosjektets planleggingsfase synes å bære preg av svakheter når det gjelder oppfølging. Også kommunikasjonen med sektormyndigheter i flere faser av prosjektet har vært dårlig. Fra administrasjonen har det vært fem ulike personer inne og hatt ansvar for å følge opp prosjektet opp mot konsulentfirma. Dermed har mange ikke fanget opp utfordringene på god nok måte, sa balsfjordrådmannen.

Utfordringer som også ordfører Gunda Johansen mente var kommet til etter hvert.

– Jeg tolker dette dit hen at utfordringene ikke har vært kjent på forhand, og at man ikke har vært godt nok forberedt, sa Johansen.

Powered by Labrador CMS