DISTINKSJON: Her mottar Berglund distinksjonen fra sjef Hæren, Lars Lervik, like i etterkant av seremonien. Foto: Torbjørn Kosmo
DISTINKSJON: Her mottar Berglund distinksjonen fra sjef Hæren, Lars Lervik, like i etterkant av seremonien. Foto: Torbjørn Kosmo

Overtok som sjef for Brigade Nord

HEGGELIA: Torsdag overtok Pål Eirik Berglund (47) stillingen som sjef for Brigade Nord på generalplassen i Heggelia leir. Nå ser Berglund fram til oppgavene som venter ham.

Publisert Sist oppdatert

Berglund kommer fra stillingen som forsvarsattaché ved ambassaden i Paris. Han overtok stillingen etter oberst Randi Åste Huse som er stabssjef og nestkommanderende i Brigade Nord. Hun har fungert som brigadesjef siden generalmajor Lars Larvik overtok som sjef Hæren den 25. juni.

Tjenestegjort mange steder

Han har tidligere tjenestegjort som troppsjef, eskadronssjef, bataljonssjef, vært to omganger i Afghanistan, jobbet i Forsvarsstaben, i Forsvarsdepartementet, og senest som forsvarsattaché i Paris.

Han har også gått befalsskole og krigsskole i Norge, samt stabsskole i Paris.

Berglund har slekt som kommer fra Narvik-området og har barn som har vokst opp i Bardu og sier han føler seg lokalt forankret.

Han tar nå fatt på alle oppgaver det fører med seg å være sjef for Brigade Nord.

– Hvor viktig er en fjerde mekanisert bataljon for brigaden?

– Det er veldig viktig. Brigaden i dag løser et stort spenn av oppgaver. Vi har tilstedeværelse i nord hele året. En landmilitær tilstedeværelse viser befolkninga, våre allierte, og våre strategiske motstandere at vi er tilstede i nord, vi er en fullt oppsatt brigade og at vi er trent. Det er kjerneoppdraget. Vi støtter samtidig etableringen i Finnmark, utdanner befal og offiserer internt, og støtter våpenskolen på Rena med mye kompetanse. Å få på plass en 4. manøverbataljon vil definitivt øke kampkraften vår til det nivået man har ment er nødvendig, sier Berglund til avisa torsdag.

Han støtter seg til sjef Hærens tidligere uttalelser om at Hæren trenger helikopterstøtte.

– Hvor viktig er det at det kommer en permanent helikopterløsning?

– Brigaden har ingen egne helikoptre. Sjef Hæren sier at Hæren trenger helikopterstøtte. Vi kommer fort inn på et spørsmål om prioriteringer og det ligger utenfor det brigaden skal bekymre seg om, men Hæren trenger helikopterstøtte, sier den nye Brigade Nord-sjefen.

Brigade Nord har torsdag fått ny sjef. Pål Eirik Berglund (i midten) trådte torsdag inn i sin nye stilling. Til høyre i bildet står sjef Hæren, Lars Lervik.

Viktig med tilstedeværelse

Han mener tilstedeværelse, faglig utvikling og internasjonale operasjoner vil være viktig å sette på dagsorden når han nå har tredd inn i sin nye stilling.

– Hva blir viktig for deg som brigadesjef framover?

– Vi må sette opp en organisasjon for implementere de beslutningene som blir tatt i langtidsplanen for Forsvaret uten å måtte brekke ryggen. Vi skal levere tilstedeværelse, faglig utvikling og internasjonale operasjoner. Det blir vel det å klare å sette styrefarta, slik at vi ikke rives i fillebiter av alle gode ønsker. Det må være en balanse i utvikling og leveranser, sier Berglund.

Personlig vil brigaden skal synliggjøres som en viktig samfunnsaktør.

– Personlige mål for din nye stilling?

– Jeg har ambisjoner om å samarbeide med andre deler av samfunnet, som blant annet folkevalgte, frivillige organisasjoner og annen beredskapsstruktur. Jeg mener at Forsvaret og brigaden ikke bare er en aktør når det er full krig. Det fins mange nivåer av utfordringer og hendelser som kan utfordre Forsvarets ressurser. Jeg tror det er viktig at samfunnet har tillit til oss som organisasjon og at vi har en åpen og tett dialog hele veien, sier han.

Powered by Labrador CMS