HJEM FOR Å SYNGE: Øystein Hågbo er med i Follo kammerkor og har fått med seg hele koret for å feire sankthans på Kulturlåven. Foto: Privat
HJEM FOR Å SYNGE: Øystein Hågbo er med i Follo kammerkor og har fått med seg hele koret for å feire sankthans på Kulturlåven. Foto: Privat

Øystein tar med koret hjem til låven

MÅLSELV: I 1991 flyttet Øystein Hågbo fra Målselv. Lite visste han at han 26 år senere skulle ta med seg et helt kammerkor fra Akershus for å opptre på heimgården sin.

Publisert Sist oppdatert

Øystein Hågbo tråkket sine barnespor på Moen, nærmere bestemt på gården som nå drives av broren Sverre Hågbo. Kulturlåven er i dag et godt etablert varemerke, men under Øysteins barndom var låven bare en helt vanlig låve.

– Det var en plass hvor vi lekte veldig mye. Vi jobbet i fjøset og lekte på låven, sier Hågbo.

Han minnes en fin barndom hvor han og de to andre brødrene kunne utfolde seg på det meste. Med en far som var aktiv i friidretten og i alt som hadde med musikk å gjøre, ble det en selvfølge at sønnene begynte å spille i skolemusikken. Når operasangerinnen Aase Nordmo Løvberg kom på radioen, husker Hågbo at det var hellig tid i huset. Guttene vokste opp med musikkglede, og den dag i dag er alle de tre brødrene aktive i musikken. Men da Øystein Hågbo flyttet til Oslo etter endt militærtjeneste, ble det slutt på musikken.

– Det var et savn i mange år før jeg begynte i koret, sier han.

For rundt seks år siden ble han med i det Akershus-baserte Follo kammerkor, og Hågbo kjente raskt at han hørte til i koret. Hvert år reiser de på tur for å dele sin sangglede, og de har opptrådt blant annet i Praha, Krakow og Kina. I år har Hågbo klart å få dem med til Målselv.

– Annethvert år drar vi på kortere turer, så da tenkte jeg at nå må jeg prøve å få dem nordover, sier Hågbo.

– Blir rørende

Verden er som kjent liten, og skjebnen skulle ha det til at Hågbo møtte en gammel bekjent da han sluttet seg til koret. En av damene som er med i koret, jobbet nemlig som landbruksøkonom i Målselv da Hågbo var ung, og hun var ofte innom gården deres. Hun ble glad i foreldrene hans, og noen måneder etter at han startet i koret, spurte hun om han vokste opp på Moen. Ikke overraskende var hun positiv til Hågbos idé om å opptre på sine heimtrakter i år.

– Hun har vært på kulturlåven flere ganger og gleder seg til å besøke Målselv igjen, sier Hågbo.

Nå ser han fram til å vise fram bygda og heimgården sin til resten av korkameratene også. Fredag kommer de til Målselv for å starte sankthansfeiringa. De begynner med å opptre for beboerne på sykehjemmet på Moen. På lørdag skal de først opptre med en liten konsert i grotta på Rundhaugen. Senere på dagen kommer de til Kulturlåven. For første gang inntar et kor scenen, og 37 korister skal fylle låven kun med sine stemmer. Verken mikrofoner eller instrumenter skal brukes. Hågbo ser fram til det.

– Jeg tror det blir ganske stort, jeg kjenner på at det blir litt rørende. Både mamma og pappa er borte, så det blir spesielt å spille på låven, sier han.

Inviterer til grilling

I løpet av den drøye timen med korsang får gjestene høre variert musikk av blant andre Knut Nysted, Tove Karoline Knudsen, Petter Dass og Petterson Berger. Kjente sanger som «Sjømannsvise», «Kom sommarvind» og «Når fjordene blåner» er på repertoaret.

– Jeg tror det kan bli en fantastisk fin stemning på låven. Det hadde vært utrolig artig å få mange folk der, sier Hågbo.

Alle konsertene er gratis, men det er mulig å gi en gave for dem som ønsker det. Etter konserten på Kulturlåven fyrer koret opp grillen, og Hågbo håper folk i bygda vil feire sankthans med dem. Både unge og gamle er velkomne, og de som kommer, må ta med seg egen mat.

– Señorer og señoritas ønskes spesielt velkommen. Men vi har veldig lyst til at det skal komme unge folk også, sier Hågbo.

Han forteller at koret betaler for turen sin selv. Hågbo vil derfor gi dem valuta for pengene og har planlagt en aldri så liten rundtur for å vise hva regionen har å by på. Dette er ikke kormedlemmene klar over ennå. Fredag skal de til Senja på sightseeing. Hågbo har fått bussjåfør Erik Bjørkeng til å stå for lørdagens VIP-tur. Da skal de innom Filmcamp og Målselvfossen, og de skal få servert rømmegrøt og spekemat på Fossmotunet. Besøket i nord avsluttes med en konsert i Ishavskatedralen søndag.

– Det kan hende det blir tre heftige dager, men så er det sommerferie. Jeg tror det blir artig, vi gleder oss veldig, sier Hågbo.

Powered by Labrador CMS